A Türk Államok Szervezete (TÁSZ) hidat képez Kelet és Nyugat között, és Magyarország készen áll ennek az európai pillérévé válni, ugyanis a világ ismételt blokkosodása helyett együttműködésre van szükség – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Asztanában.

Szijjártó Péter a TÁSZ külügyminiszterei előtt határozottan kijelentette: ezt mi, magyarok egyáltalán nem szeretnénk 

Fotó: Facebook/szijjarto.peter.official

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a TÁSZ külügyminiszteri szintű ülésén rámutatott, hogy bár rendszeresen megállapítják, hogy a globális biztonság már aligha romolhat tovább, találkozóról találkozóra bebizonyosodik az, hogy ez mégis lehetséges.

Aláhúzta. Európa szempontjából ma van a legrosszabb formában a világ biztonsága a hidegháború lezárulta óta. Ukrajnában több mint másfél éve háború dúl, és nincs semmilyen előrelépés a béke felé.

Eközben sajnos számos európai vezető háborús pszichózisban szenved, és úgy gondolják még mindig, hogy a harctéren van a megoldás, de sajnos ott nincsen megoldás, csak halottak vannak. Mi, magyarok, szeretnénk elkerülni a további veszteségeket és pusztítást Ukrajnában

– mondta Szijjártó Péter.

Emellett újabb fegyveres konfliktus robbant ki a kontinens közvetlen szomszédságában, Izraelben, ahol a nemzetközi közösség legfőbb feladata annak biztosítása, hogy ez ne váljon államok közötti háborúvá – jelentette ki.

Kitért arra is, hogy a terrorfenyegetettség is felerősödött Európában, ami szavai szerint közvetlen következménye a Brüsszel által erőltetett, számos nyugat-európai országban párhuzamos társadalmak létrejöttét eredményező migrációs politikának.

Érintette az Oroszországgal szembeni szankciókat, amelyek nyomán "folyamatos válságba került a biztonságos energiaellátás".

Szijjártó Péter sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy sokat romlott Európa versenyképessége, amelyet az is bizonyít, hogy Kína tavaly átvette a második helyet a bruttó hazai termék (GDP) világranglistáján.

Leszögezte:

világos, hogy egyes európai vezetők hibáztak, hiszen összeomlott a gazdasági növekedés korábbi modellje, amely a fejlett nyugati technológia és a könnyen hozzáférhető, viszonylag olcsó keleti energiahordozók kombinációjára épült.

Kifejtette, bizonyos nyugat-európai politikusok sokat beszélnek az úgynevezett kockázatmentesítésről, amely a szótárukban a nyugati és a keleti, s azon belül is az európai és a kínai gazdaság szétválasztását jelenti. Ez kiütéssel érne fel az európai gazdaság számára, minthogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke éves szinten 860 milliárd euró körül van – figyelmeztetett.

Közölte:

Európa lépései a világ ismételt blokkosodásának irányába mutatnak, márpedig ezt Közép-Európa nem akarja, mi, magyarok egyáltalán nem szeretnénk, ugyanis a térség mindig rajtaveszített Kelet és Nyugat konfliktusán, ehelyett konnektivitásra, globális együttműködésre van szükség.

"Márpedig ha ennek van bajnoka, akkor az épp a Türk Államok Szövetsége. Hidat kell képezni Kelet és Nyugat között, s Magyarország kész ennek az európai pillérévé válni" – fogalmazott.

A miniszter tudatta, hogy hazánk ezért érdekelt a TÁSZ megerősítésében, a hozzájárulása fokozásában, így százmillió euróval csatlakozni fog a Türk Befektetési Alaphoz is, amelyben komoly potenciál rejlik.

Üdvözölte a Zöld Pénzügyi Tanács felállítását, és hangsúlyozta, hogy Magyarország fontosnak tartja a fenntartható növekedést, és azon államok közé tartozik, amelyek a károsanyag-kibocsátásuk csökkentése mellett képesek a gazdasági teljesítménye bővítésére.

Forrás: MTI

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Néro2
Nóóóóórmális?
Ha annyira tetszik neked arrafele költözz oda legalább itt a HUN-odban egyel csökene az idióták száma.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Néro2
Nóóóóórmális?
Ha annyira tetszik neked arrafele költözz oda legalább itt a HUN-odban egyel csökene az idióták száma.
Dr. Proktor
Pillér akar lenni?
A pillérről az obeliszk jut eszembe, az obeliszkről pedig az amit az jelképez: a kakadu...
jáger laszló
TSz-ek már + szűntek MO-on!
Erre az új TSz-re is ez a sors vár!!
Nem tartom életképes formációnak!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
ómió
Pedig Brüsszelben a blokkosodásért mindent megtesznek az efftársak!
Béla333
Ez a kis hülye az Unió nevében nyilatkozgat mindenfele?
A Novák meg helyette mászkál a világban mint külügyminiszter-helyettes? Nemsoká pl. a Kata fog tárgyalni a NATO főtitkárral is e helyett a hülye helyett?!
Toller Béla
Vazze, te üresfejű ! Lesz egy árva pillér, pillérke a folyó közepén, a híd meg száz méterrel odébb épül meg, kétszer háromsávos lesz és a mederben nem lesz egyetlen pillére sem...
kereső
@sgl: Én már hányok, hacsak meglátom is a menyét pofáját.
csak úgy....
Orbán Viktor gratulált az azeri elnöknek Hegyi-Karabah elfoglalásához
444.hu/2023/11/03/orban-viktor-gratulalt-az-azeri-elnoknek-hegyi-karabah-elfoglalasahoz
és még ezek mernek pofázni arról, hogy üldözik a keresztényeket, közben meg gratulálnak az üldözöiknek! - viki,te normális?
lampa laz
100millió eurónkba került (+útiköltség, luxusszállás stb) ez a faxa kirándulás.
0rbán ezekre a pénzszórásokra honnan teremt elő euró milliókat? Csak nem kínától vesszük fel ezt is? Miért nem az oktatásba, egészségügyben, a magyar emberek jólétében ruház be ez a szemét? Mikor fogjuk már elzavarni? Nem kötelező megvárni 2026-ot.
surdilloFUJT
Mi magyarok,meg úgy gondoljuk,most mondta ki a kakadu,hogy orbán is a háborus retorikával manipulál!!!TEHÁT MI MAGYAROK SZERIT EL KELL TÜNNÖTÖK A BÚS 3.14-CSÁBA!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.