Sok szülő kiakadt azon a felmérésen, amivel gyermeke óvodájában szembesült.

Felháborító: óvodásokat és szüleiket zargatják a magyarságtudatukat firtatva

Fotó: 123rf.com

A Népszavához is eljuttatott ív készítői állításokat fogalmaztak meg, a szülőket pedig arra kérik, hogy egy 1-től 5-ig terjedő skálán jelezzék, mennyire tartják azokat igaznak az óvodájukban. A felmérésben az óvodai munkát általánosságban érintő állítások mellett többek között azt kellett értékelniük:

Az intézmény fontosnak tartja a nemzeti hagyományok megismertetését, a magyarságtudat, hazaszeretet kialakítását.

A felmérés készítői véleményeztették azt is:

Az intézményben a gyermekek megismerik az erkölcsi normákat, képessé válhatnak arra, hogy az adott értékrendet kövessék, a hozzá kapcsolódó ünnepeket, megemlékezéseket örömmel megéljék.”

A hagyományőrzés, a nemzeti ünnepek megtartása, nagyon helyesen, mindig jelen volt valamilyen formában az ovikban, iskolákban. Én is viseltem már ovisként kokárdát, és festettünk magyar zászlót. És persze ott voltak az ünnepségek is. Szerintem ez mind ma is teljesen rendben van, de azt nem értem, miért kell ezt ilyen tanfelügyeleti felmérésekben hangoztatni. Hogyan lehet ovis gyerekek esetében magyarságtudatáról beszélni? Komolyan ez lenne a mércéje annak, hogy milyen egy jó ovi? Az pedig már egészen homályos, hogy kinek az értékrendjéről és pontosan milyen erkölcsi normákról beszélnek. De ha már belemennek ebbe, akkor mondjuk miért nem esik szó arról, hogy kritikai gondolkodásra vagy épp elfogadására neveljük a gyerekeket?

– fogalmazta meg aggályait a Népszavának egy érintett édesanya.

Más azt emelte ki: érdekes módon arra véletlenül nem kérdeztek rá, hogy hányszor kell WC-papírt, gyümölcsöt, törlőkendőt bevinni, vagy épp van-e elég jól képzett dadus, óvónő az intézményben.

Nahalka István oktatáskutató a Népszava érdeklődésére azt mondta, hogy a hazafiasság, a magyarságtudat erősítésének igénye már a Nemzeti Alaptantervben és az Óvodai Nevelés Országos Alapprogramjában is megtalálható.

Megértem, hogy valaki felháborodik, hogy milyen célokat tűz ki a magyar oktatás maga elé. A hatalomnak van egy elképzelése a magyar társadalomról, erkölcsről, a jóról, a rosszról a szépről. Ezt pedig minden áron át akarja nyomni a gyerekeken és a szülőkön. Ez kifejeződik a Nemzeti Alaptantervben, és az Óvodai Nevelés Országos Alapprogram is tartalmaz ilyen elemeket. Közben ezt a fajta normativitást nem mindenki üdvözli, de akkor is rá van kényszerítve, ha ő nem ezeket az értékeket vallja

– fogalmazott a szakértő.

Forrás: Népszava.hu

58 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
@Csizmás Kond: @Shikari: két agyatlan lápi móc..otthon ,oláhföldön tépjétek a pofátokat..
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
...há persze hogy nem kell beléjük nevelni...majd ha felnőnek eldöntik, hogy milyen nemzetiségűnek akarják vallani magukat...ugye mennyire ismerős ez a felfogás ???
Clavigo
@Csizmás Kond: @Shikari: két agyatlan lápi móc..otthon ,oláhföldön tépjétek a pofátokat..
vacsi
" érdekes módon arra véletlenül nem kérdeztek rá, hogy hányszor kell WC-papírt, gyümölcsöt, törlőkendőt bevinni, vagy épp van-e elég jól képzett dadus, óvónő az intézményben." - na, ez lenne a lényeg!
Namely
"A hagyományőrzés, a nemzeti ünnepek megtartása, nagyon helyesen, mindig jelen volt valamilyen formában az ovikban, iskolákban. Én is viseltem már ovisként kokárdát, és festettünk magyar zászlót. És persze ott voltak az ünnepségek is."
vs
" Hogyan lehet ovis gyerekek esetében magyarságtudatáról beszélni? "

Tehát a kedves szülő, ahogyan sokan itt is, mindent is a politikai gyűlölködésén keresztül vezet le. Most talált valamit, amiért végre, elnézést a kifejezésért, ugathat.
Erre ugrik a sok haladóbalos, egyáltalán-nem-elfogult-csak-a-nép-érdekeit-néző firkász.
Erre bőg a sok egyáltalán-nem-elfogult-nem-vérszomjas-és-csak-az-ország-érdekeit-néző haladóbalos kommentelő.
Mint a cirkuszban :D

Ennél többet kár belelátni.
Namely
@sgl: azt ugye tudod, hogy paradoxonok esetében a szent mesterséges intelligencia output-ja attól függ, ki programozta :D
csak úgy....
fideszék már ovis korban akarják elkezdeni az agymosást, nincs még nekik elegendöl agymosott idiótájuk? amit ezek müvelnek magyarországon ,az már kimeríti az emberi méltóság elleni bűncselekményt ! ezek sokkal rosszabbak mint a rohadék vörösök voltat!
Namely
@KisTehen: bárkinek el lehet küldeni, mert olyasmire, hogy "mik a demokrácia ismérvei?" nincs egzakt válasz.
Csizmás Kond
@Clavigo: ...ez idáig rendben...te így látod, ezt feltételezed mert amúgy fingod sincs, viszont önmagadat biztos pontosabban tudnád jellemezni...vagyis te akkor ki is vagy ?
csak úgy....
mikor értik meg végre az idióta hatalmaskodók és azok elbutult csicskái,hogy az emberiség nem egy kaptafára készült!
Nessy
Ez már a szervilizmus idióta bevezetése. Ajánlanám már csecsemő korban elkezdeni! Anyuka esti mese címén az alaptörvény épp esedékes változatát meséli , altatódal címén a "piros lett a paradicsom, nem sárga" népnemzeti dalt énekli! Egyet elfelejtenek hazánk nagyjai! A gyerekek nem búra alatt élnek! Hamar észreveszik, amikor az oviban, iskolában mesélek, és a való élet teljesen más. Ami a nagy baj, hogy hamar megtanulják a gyűlülködést, hoszen lépten nyomon azzal találkoznak, arról hallanak.
izéke
Az oviban magyarkodik,iskolában katonai ismereteket tanul,egyetemi pluszpont ha önként katonáskodik...mihamarabb az ölésre nevelik de a könyvet fóliázzák előlük. A béke országa...
csak úgy....
@KisTehen: te csak egy szervilis,unalmas, elbutult elmebeteg !
csak úgy....
közben a nagy keresztény : Orbán Viktor gratulált az azeri elnöknek Hegyi-Karabah elfoglalásához
444.hu/2023/11/03/orban-viktor-gratulalt-az-azeri-elnoknek-hegyi-karabah-elfoglalasahoz
és még ezek mernek pofázni arról, hogy üldözik a keresztényeket, közben meg gratulálnak az üldözöiknek! - viki,te normális?
csak úgy....
@KisTehen: ezt egy 0rbán idiótájától abszolút nem megalázó, sött! :)
bocinak születtél,tehén lettél oszt ökör lett belöled!
@KisTehen: ne untass te butuska állatka a gyermeteg butaságaiddal...
NKF
A Népszara már csak tudja,hogy mennyi só kell bele!
csak úgy....
@Őrnagy: "Németországban meg a SHARIAH POLICE járőrözését sikerült megoldani és bíróságok által is jogszerűvé tenni." ezt is csak a hozzád hasonló idióták hiszik el !
több mint 4 éve történt,hogy 4 ökör török ijesztgetni akarta a lakosságot wuppertálban.
letartóztatták öket de pénzbírsággal meguszták, ugyanis kiderült róluk,hogy gyogyósok..., tehát neked kollégák!
CsipkeRózsa
Túlzás, hogy már az óvodában erről kérdezősködnek, hiszen egy kisgyereknek ez a téma még magas!
dr. prédikátor
akár a nácik a fajelmélettel.!!! ez meg az "ŰBERMAGYAR"!!!
csak úgy....
@Őrnagy: = diliház szökevény és a @KisTehen: faterja! :)
Csizmás Kond
@Őrnagy: Akinek nincs öntudata, annak az fáj, hogy másnak van. Ezek az itt folyton acsarkodó szarkenőcsök direkt ilyenek, ha buzikról van szó ott melléjük állnak mert nekik minden sehonnai a rokonuk, és kinek mi fáj...szóval nem kell az ilyen korcs egyedekkel leállni.
dr. prédikátor
@Őrnagy: te szerencsétlen agyatlan barom!!! tehozzád nem szóltam, akkor mi a kurva anyádnak válaszolsz???
dr. prédikátor
@Őrnagy: takarodj a kurva anyádba te szarházi bocskoros bozgor!!!
Nessy
@Shikari: Az értelmesebbje megy is! Csak érdekes mód nem keletre! Onnan idejönnek!
Csizmás Kond
@dr. prédikátor: ...az aki nem tudja hogy honnan ered a bozgor szó az a román, mert ők szeretik hangoztatni tudatlanul. A bozgor a buzgar szóbol ered amely nagy fulánkos bogarat jelent. Mivel a keletről jött hunokat majd magyarok nem tudták kicsodák de sokan voltak és a nyilaik fájdalmasak ezért rájuk mondták hogy jönnek a guzgárok. a fullánkosok...tehát a bozgor szó mai értelemben magyart jelent és aki ezt másnak mondja az azért teszi mert ő nem az.
Csizmás Kond
...és innen származik a bizgerál, bazgerál szavunk is...
Clavigo
@Shikari: Gondolom,,a kérdező- érdeklődő meg a kaleta nevű klubtársad volt,te holdkóros..
Clavigo
@Shikari: Nálatok is a bába sírt fel,,mikor a világra jöttél,,te agyatlan...
izéke
@Csizmás Kond: szerintem ezt a magyarázkodást gondold át újra,a magyarokat bozgornak,vagyis hazátlannak nevezik a románok... " bozgor román kifejezés, jelentése: hazátlan. Pejoráló, lealacsonyító és bántó jelzője mindazoknak, akik sehova sem tartoznak, akik ugyan állampolgárai az adott országnak, de nem tagjai. " ne magyarkodj már mindenáron! Olyan vagy mint a Bazi nagy görög lagziból az öreg,minden szó görög!
Menőmanó
Nem kéne az óvodákban pedofilkodni a politikának.
Csizmás Kond
@izéke: ja még csak annyit... egy román hogy mondhat egy magyarnak ilyen kijelentést amikor romániának mág a ük-ük-ük apja sem volt megszületve a magyarok bejövetelekor ?
izéke
@Csizmás Kond: na látod itt buktál meg.. A bozgor a buzgar szóbol ered amely nagy fulánkos bogarat jelent. Mivel a keletről jött hunokat majd magyarok nem tudták kicsodák de sokan voltak és a nyilaik fájdalmasak ezért rájuk mondták hogy jönnek a guzgárok.. kik mondták rájuk ha a románok még ott sem voltak? És miért pont a románoknál maradt meg ez a szó,vagy egyszercsak úgy ébredtek,hogy kitalálták ezt a szót,hmm mit is jelentsen? Legyen hazátlan... a buzgár szó pedig alulról feljövő vízfeltörést jelent,árvizek gyakori kísérőjelensége és nem mai szó.
kulabombaafityiszre
@Shikari: tegnap, 11:29
Te még most sem tudod értelmezni mi a hazaszeretet csak ugatsz valamit.
Romány beszari náci..
Csizmás Kond
@izéke: ...ha még azt a fáradtságot se vetted hogy az orrod alá rakott szótárba beírd a bozgor szót hogy lássad mit jelent akkor nincs mit vitázni veled...amúgy a buzgár szó szerinted milyen régi ...és ezáltal mire vezethető vissza ?
...szerintem illene legalább az anyanyelvet, annak jövevényszavait ismerni, ha nem is tökéletesn de legalább informálisan...
kulabombaafityiszre
@Shikari: ma, 16:06
Erdekes,mégis a te náci ordibálásoddal van tele a propi,te romány cigány.
Te beszélsz aki orbán seggében éldegél.Meg is halnál ha elpusztulna a vezéred.
Kia buzi fotelhuszár.
csak úgy....
@Shikari: @Csizmás Kond: benneteket azért csíp a fideszes " többség" ,mert ti még náluk is setétebbek! :)
@Csizmás Kond: hány napig fogsz még bozgorolni, te buta bozgor? nektek valóban nem rémlik föl ,legalább pár pillanatra naponta,hogy mekkora marhák vagytok?
SÍva
Visszafordítanám a kérdést a "tisztelt" honatyáink felé! Talán nekik kellene erről a kérdésről első sorban nyilatkozni, hiszen a tetteik nem igazán tükrözik a magyar haza szeretetét!
verőce21
@csak úgy...: te a világon semmihez sem értesz, és mindig mindenben tévedsz...!
Nessy
@verőce21: Minő szerencse, hogy te csalhatatlan vagy! Legalább is úgy gondolod!
verőce21
@Nessy: 17:30) Nem a frusztráltság, az aljasság jele részéről a kormánypártiak szapulása?

És nem a gyávaság jele, hogy az aljasok elleni fellépés belőletek hiányzik? Inkább lájkoljátok...?
csak úgy....
@verőce21: ezt pont te mondod, veröcei jósdás ,aki az ukránoknak 3 napot adott és már azt is vizionáltad,hogy 0rbán fogja vezetni az eu.-t!? :) te mihez értesz göthös, persze mióta fideszék kilopták a maradék agyadat , azóta csak a gondolkodás nélküli nyaláshoz a hülyeségeket pofázáshoz ,no meg a hazudozáshoz!
csak úgy....
@verőce21: 17:37 ne sírj, a kedvemért ne sírj...,gondolj a nem frusztrált bayer zsoltitokra, aki krétán randizik bizonyos kocsisokkal! :)
verőce21
@csak úgy...: Te egy darab sz@r, ami valahogy a cipőnkre ragadt, és az istennek nem jön le onnan...!
kulabombaafityiszre
@Shikari: ma, 16:34
Te szerencsétlen romány.Az igazság szó fogalmát sem tudod,csak pofázol itt róla,miközben össze-vissza hazudozol a sületlen náci dumáddal.Te egy buzibárból irogató kis romány senki vagy.
kulabombaafityiszre
@KisTehen: tegnap, 12:28
Azért ezt gondold újra,mert ők is itt élnek és lesznek sokkal többen is.
"A KSH adatai szerint tavaly 14 százalékkal, 81 ezerrel nőtt a külföldi munkavállalók száma Magyarországon."
A KSH adatai szerint 1980 indiai, 1188 Fülöp-szigeteki és 1016 mongol munkavállaló dolgozott tavaly Magyarországon.
csak úgy....
@verőce21: csak nem engem okolsz azért is,hogy egy istállóban töltöd az életed? - ott legalább ragad rád valami, ha más nem is akkor,legalább a cipödre? (gumicsizmádra) valamicske! :)
kulabombaafityiszre
@Shikari: ma, 18:30
Te nagy románosított magyar,mi a demke?
kulabombaafityiszre
@Shikari: ma, 18:30
Egyébként meg ha már anyázol akkor a román krvnyd rakd telibe te kis korcs.
csak úgy....
@Shikari: tibim,te néha megfeledkezel arról a hazugságodról,hogy te valójában pedagógus, tehát egy tanult és kultúrhált,komoly ember ! :) legalább csinálj úgy mint ha valóban az lennél és nem egy útszéli bárcás buzzancs!
kulabombaafityiszre
@Shikari: ma, 18:38
Ja,a román krvnyd rakd telibe.bár ezt felesleges írnom,hisz nálatok cigány rományoknál ez napi szinten megy.Aztán melyik kistesód a fiad? Tudod demke,illetve dehogy tudod hisz egy romány cigány vagy.
kulabombaafityiszre
@verőce21: ma, 19:20
Sajnos te olyan alacsony szintet képviselsz,hogy szarnak sem vagy megfelelő.
Talán szart helytesítő,szarpótló.
verőce21
@kulabombaafityiszre: te nem ütöd meg az emberpótló szintet...!
kulabombaafityiszre
@verőce21: tegnap, 21:43
Tehát nincs cáfolatod arra,hogy szarnak sem vagy megfelelő csak szarpótléknak.
verőce21
@kulabombaafityiszre: "Sajnos te olyan alacsony szintet képviselsz, hogy szarnak sem vagy megfelelő.
Talán szart helytesítő szarpótló"
kulabombaafityiszre
@verőce21: ma, 15:23
Krvnyd kis buzi fideszes köcsög.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.