A Központi Statisztikai Hivatal friss külkereskedelmi nyilvántartása szerint sokkal jobban járt volna hazánk, ha az Orbán-kormány nem Oroszországgal köt üzletet – írja az RTL.

Idén már 337 milliárd forinttal tömte ki az Orbán-kormány Putyin zsebét: Ennyivel drágább az orosz gáz

A Népszava a Központi Statisztikai Hivatal friss külkereskedelmi nyilvántartása alapján kiszámolta, hogy az elmúlt nyolc hónapban hogyan alakult az Oroszországtól vásárolt földgáz ára. A lap számításai szerint idén

337 milliárd forinttal fizetett többet az Orbán-kormány Oroszországnak a földgázért, mintha tőzsdén vette volna.

Augusztusban az oroszok körülbelül 122 forintot kérhettek Magyarországtól a gáz köbméteréért, míg a TTF nevű holland tőzsdén 114 forint körül mozgott a földgáz átlagára.

Ha a földgázt nem a 2021 októberétől 15 évig hatályos szerződés alapján vettük volna az oroszoktól, hanem a tőzsdén, akkor idén 337 milliárd forinttal kevesebbet fizettünk volna a fűtőanyagért.

Forrás: RTL

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Csupa haszon a népnek ez a kurva kormány.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
Csupa haszon a népnek ez a kurva kormány.
verőce21
Ezért veszünk a türköktől is gázt...! Mert nem egy szegre akasztjuk minden kabátunkat...!
rakitics41
Orbán ismeri a régi jelszót:Elvtárs segítsd az elesetteket!Mi ezzel a kis pénzzel segítjük az elesett szegény Oroszország vezetőjét, Putyint!Hát nem megható?Csak ne fizetnénk többszörösét a gáz árának ha nem férünk be a megszabott keretbe.
Sámannus
Minyi putyin seggdugó, öleb, körömpiszkáló, lábtörlő, felmosórongy egy útálatos mocsok a lefolyóban. Szarban a haza, amíg ezek fújják a passzát szelet.Ideje elköszönni tőlük harcra magyarok, mossuk le ezt agyalázatos szégyent, vagy lehúz a mocsok magával.
qunta
Még mindig sokkal jobb, ha putykónál van mint zselénél. persze az lenne a legjobb, ha nálam lenne.
verőce21
Brüsszel (ezalatt a tagországokat kell érteni), mennyivel fizet többet a gázért/palagázért mint mi...? :)
verőce21
"Brüsszelt" jól megszopatta a gázzal USA...!
Még jó pofát is kellett vágniuk az orosz gázvezetékük felrobbantásához...!
Sámannus
@verőce21: Lészarom putyin gázát levágattam még a csonkot is a házamról dugja fel a seggébe a csüngőhasú.
Brüsszel is kevesebbet használ, mert tudja mit kell ilyenkor csinálni. Nincs becsülete ennek a ganyéjnak.
verőce21
@Sámannus: Tudjuk, írtad már párszor, milyen ögyes vagy...!
Korszerűsítetted a 100 n²-es családi házadat, geotermikus hőszivattyúval...! Az más kérdés, hogy mennyit költöttél a rendszerre, a hőcserélőkre, a vasas víz által folyton tönkremenő primer rendszer karbantartására, megtérül-e valamikor az üzemeltetése? - de kib.sztál a ganyéjjal, főleg putylerrel...! :)
Yoda69
Viszont ennek a penznek a 10%-a visszakerul a kedves vezeto zsebebe, tehat magyaroknal marad. Igy kell ezt nezni fideSSes szemuveggel.
justhpeter
Ilyenkor eszembe jut, hogy erre a szarházira szavazott a többség 2022-ben. Utólag is gratulálok a többségnek, hogy a saját kifosztására szavazott.
Yeromos
@Őrnagy: van, több országon keresztül is összevagyunk kötve az eu vezetékrendszerrel. Horvátország, románia ausztria, szlovákia. Orosz gázt szerbia felöl kapjuk.
Yeromos
@Őrnagy: Lehet, hogy neked újjat mondok a holland gáztőzsdén keresekedett gázt nem viszik oda tőzsdére, úgy, hogy nincs szüksék holland magyar gáz vezetékre ahhoz, hogy az ott vásárolt gázt ide szállítsák. Bármit is mondtak neked a komcsi elvtársaid.
Yeromos
@Maccska: örnagy elvtárs irta, hogy nincs a holland gáztőzsdéhez gáz vezeték én erre ragáltam. Természetesen tudom, hogy az energia tőzsdéken az energia kereskedők vannak jelen és HOT szerződések nem ott köttetnek, de biztosan te is tudod, hogy 4,5 milliárd m3 gázt kötötek le az oroszokkal elvtársaid, ez még fele sincs az ország szükségletének, a többit ott szerzik be a keresksdők, jelenleg 45-50 euro/Mw áron. Itthon ezt kb 10 szerres áron kapják a nem hatósági áras fogyasztók, érdekes módon elvtársaid itt nem adóztatják az extra profitot. Mondjuk, ha megnézed az energia kereskedelmi cégek tulajdonosi körét akkr rájöhetsz, hogymiér van így.
Yeromos
@Maccska: ezt nem kétlem, mivel a magyar-orosz szerződésről vélhetően nincs pontos információja. Ezek a szerződések egyébként általában TTF minusz két hónap opcióval kötődnek, ez azt jeleni, hogy két hónap késésel követik a tőzsdei árat.
Ha ez így van akkor igaz, hogy elvtársaid baromi nagyot kaszálnak a gázon.
verőce21
De a nyugatot jobban megsarcolja USA a palagázzal...! :)
Yeromos
@KisTehen: a tranzit díjat elvileg az oroszoknak kellene fizetni, (természetesen befolyásolja a gáz árát) de mi nagy vonaluan gáz és olaj esetében is átvállaltuk az elvtársaidtól, egyébként az ukránok még csak tervezik a tranzitdíj emelését.
Yeromos
@KisTehen: amúgy tiszában vagy vele, hogy ukrajnán keresztül közvetlenül több mint két éve nam kapunk gázt, sőt magyarországon keresztül szállítanak ukrajnába. Amiről te hablatatyolsz az a szlovákián keresztúl az euba menő vezeték.
Yeromos
@KisTehen: szerintem csak az olajvezetéken emelték, a horvátokkal karöltve.
Yeromos
@Maccska: Ezét van ez, hogy a piacnak kellene meghatározni az árat. De tudod a háború kitörésekor 320 euro volt az ár elvtársaid ahhoz határozták meg a hazai árakat jelenleg 40-50 euró körül van de itthon még a 320-al kalkulált árat használják elvtársaid. Hatalmas EXTRA PROFITOT kaszálva. Nem gondolkoztál még rajta, hogy mi okozza az inflácíót, vagy te is a gyurcsánozók színvonalát képviseled, 12 éve ti kormányoztok, nyomorba döntöttétek fél országot, eláraztottátok több százezer migránssal, vendégmunkással az országot, hajbókoltok a keresztényeket elüldöző azeriakkal.
izéke
Ennyi pénzből mennyi mindent lehetett volna itthon finanszírozni...kórházak,oktatás,hajléktalanellátás,megújuló energiaforrások kihasználásával Paks fokozatos kiváltása...
Yeromos
@Maccska: nem vállaltuk át csak mi fizetjük, az igazi fidesznyik deffinició. Arról meg, hogy levonásra kerül a gáz árából kb. Annyi az információd mint a népszabi újságírójának. Egyébként én pont úgy tudom, hogy nem kerül levonásra.
Béla333
Szélkakasunk mondta valamikor, hogy ne azt nézzék, mit mond, hanem hogy mit tesz!
Tehát: szándékosan Magyarország szempontjából rossz szerződést kötöttek az oroszokkal, sokkal többet fizetünk ez alapján annál, mint amennyit kellene és ezáltal ezen rossz szerződéssel mi is segítjük az orosz agresszorokat az igazságtalan háborújukban.
Ez szégyen és gyalázat! Mocskos hazaáruló, aki ilyen szerződésbe belement!
izéke
@Őrnagy: az eladó kötelessége eljuttatni a vásárolt gázt a vevőhöz. Olvasd el a múlt heti(?) bulgáriai tranzitdíj emelését. A vásárló ország az országába belépő első szivattyútól felelős a gázért,adfig minden költség az eladót terheli.
izéke
@Őrnagy: " Magyarország a 2021-ben kötött hosszú távú orosz gázvásárlási szerződések közül évi 3,5 milliárd köbméteres mennyiséget (közel 37 millió MWh) a Török Áramlaton keresztül kötött le, amely gáz Törökországon, Bulgárián és Szerbián halad át, és a kiskundorozsmai belépési ponton lépi át a magyar országhatárt. Jogilag tehát a magyar állami MVM CEEnergy és az orosz Gazprom áll szerződésben egymással, így a Bulgartransgazra kirótt új adó látszólag nem érinti ezt a szerződést, de életszerű azt feltételezni, hogy a bolgár cég az adót áthárítja az oroszra, és innentől kezdve az a nagy kérdés, hogy a Gazprom mit tesz. "
izéke
Ha valaki árat fog emelni,az az orosz cég lesz.
namihami
A matematika egzakt tudomány! De a putyimi-orbáni értelmezése mégis képes a matematikai tér és valóság meggörbítésére!
De az ""alaptörvény"" és a ""nemháború"" is drága dolog! És mi, hazai adózók, mindenáron segíteni szeretnénk rajtuk/nekik!
Csizmás Kond
@m73: ...bunkósságban előttem jársz...ez a te érdemed.
gina
Mit tudhat az a tömeggyilkos erröl a zsiros cigányról???
namihami
@gina: 14.36: Az állandóan növekvő derékbőségén és testsúlyán kivül? Mindent, többet, mint az sajátmagáról! A teljes besúgóirodalmi munkássága a moszkvai privátlevéltárában megtalálható!
gina
@Csizmás Kond: Fidesz nivó retkes cigánya

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.