Az államfő brüsszeli látogatása során vázolta a borús helyzetet.

Novák Katalin Brüsszelben végre beismerte: "hibát követünk el"

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Amit Magyarországon az egyik legfontosabb alapelvnek tartunk, az a családok valódi választási szabadsága, mert nincsenek teljesen azonos családok, ahol ugyanazok a döntések egyformán érvényesek lehetnek – mondta Novák Katalin köztársasági elnök Brüsszelben.

Az államfő a belga Királyi Egmont Intézet és a brüsszeli Liszt Intézet közös rendezvényén tartott, demográfiai kérdésekkel kapcsolatos angol nyelvű előadásában elmondta: a magyar állam arra törekszik, hogy a családoknak választási szabadsága legyen. Fontos próbatétel a termékenységi szakadék.

Ez azt jelenti, hogy az emberek több gyermeket szeretnének, mint ahányan ténylegesen megszületnek, ezért mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy csökkentsük ezt a szakadékot és a pároknak annyi gyermeke születhessen, amennyit csak akarnak, akkor, amikor akarják

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ez nem jelenthet beavatkozást senkinek a magánéletébe, személyes döntéseibe.

Novák Katalin hangsúlyozta: Magyarország a GDP 6 százalékát "fekteti" a családokba, a több gyereket vállaló családok kevesebb személyi jövedelemadót fizetnek, a diákhitel visszafizetése csökken a vállalt gyermekek számától függően, továbbá a magyar állam lakhatási támogatást is nyújt. Emellett a munka és magánélet egyensúlyának fenntartása érdekében széles körű bölcsődei szolgáltatásokat vehetnek igénybe a magyar családok, és biztosított a hosszú gyed is az apa vagy az anya számra, sőt Magyarországon a nagyszülői gyedet is bevezették – hangoztatta.

A magyar családpolitika azt eredményezte, hogy Magyarországon a termékenységi ráta majdnem 30 százalékkal nőtt

– emelte ki.

Novák Katalin rámutatott arra, hogy Európában szinte minden országban folyamatosan csökken a születések száma, így csökken a világ népességében való részesedése is. Ez azt jelenti, hogy Európa ezen a téren is veszít a versenyképességéből.

Hibát követünk el, ha nem koncentrálunk eléggé erre a kérdésre, és nem nézünk szembe a kihívással

– figyelmeztetett a köztársasági elnök.

Hozzátette: ami a népességet illeti, Európában növekedés tapasztalható, azonban ez elsősorban a bevándorlásnak tulajdonítható.

Novák Katalin arról is beszélt: elhibázott érv az, ha a fiatalok azt gondolják, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem egyik módja, hogy nem vállalnak gyermeket.

Nincs értelme az éghajlatváltozással foglalkozni, ha nincs jövő generáció. És ha vannak jövő generációk, akkor meg kell őrizni a bolygónkat. Ennek a kettőnek kéz a kézben kell járnia egymással, nemcsak az éghajlatváltozás, hanem a demográfiai kihívás kérdését is meg kell oldanunk

– hívta fel a figyelmet.

Az államfő szerint félre kell tenni a túlnépesedés problémáját és el kell kezdeni azon gondolkodni, hogyan növelhető a születési ráta és hogyan küzdhetők le a demográfiai kihívások szerte Európában.

Forrás: MTI

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pultosjocó
" A magyar családpolitika azt eredményezte, hogy Magyarországon a termékenységi ráta majdnem 30 százalékkal nőtt "...ez nettó hazugság...a cigány szaporulat nő, ami végeredményben " rejtett migráció " !..L ezért miért nem tiltakoztok fidesznyikek..?...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
pultosjocó
" A magyar családpolitika azt eredményezte, hogy Magyarországon a termékenységi ráta majdnem 30 százalékkal nőtt "...ez nettó hazugság...a cigány szaporulat nő, ami végeredményben " rejtett migráció " !..L ezért miért nem tiltakoztok fidesznyikek..?...
telegdilaci
@pultosjocó:Ha annyira sikeres a Magyar családpolitika hogy lehet hogy ennek ellenére csökken a születésszám? egyedül a Roma kissebbségnél nő a szaporulat!
Eladott Ország
Tömeges hazaköltözés és gyermekvállalási hullám várható, az olcsóbb túrórudi miatt. Hogyne, hazaköltözöm a boltból és ott eszem meg amit vettem.
twitter.com/janos_hary/status/1722149868632940914/photo/1
Hamarosan születik 30-40 kis Lőrinc ...
uploads.disquscdn.com/images/908fcb904b79f7f2f7235655f162b2c47c552b55959039cdbb52d1c150fe65a7.png?w=800&h=653
gina
Töletek kell megszabadulni te beteg rib@nc
jáger laszló
Magyarországon évek óta
a születések száma 90 ezer,a
halálozások száma 130 ezer körül alakul
Ezen nem változtatott tartósan semmilyen intézkedés!!
Minden más csak mellébeszélés!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
gina
Már az internetem is megbolondul a sok üres szöveg miatt, Varga Jucushoz irtam !!!
Béla333
Hazudnak a mocskos maffiózók, hiszen kinyitották a szájukat!
Mindent elkövetnek, hogy a '80-as években még 10 milliós országból minél többen meneküljenek el egy élhetőbb helyet keresve. Most vagyunk cca. 9,5 millióan, de megy ez még lejjebb is, ha a hülyemagyar maffiahívők újra és újra ezekre szavaznak!
csak úgy....
ezt érdemes megnézni, fidesz aljasságok töményen! VALÓTLANUL: Fekete kampányok az Orbán-rendszerben www.youtube.com/watch?v=ego4aQLZKlQ
frank
Már megint sandítotok a címmel a kurva bolsi anyátokat!
frank
mi a az: ""végre beismerte"
De a balliberálisok a nyugati sorosisták nem ismerték be.
Gázában csinálják a családpolitikát.
Yoda69
Hazudik!
Meg a Gyurcsany kormany alatt is tobb gyermek szuletett, mint az orban eraban.
O1G azt tudta elerni, hogy a fiatalok 70% kulfoldon kepzeli el a jovojet, es a tobbseguk azt mondja Mgyarorszagon nem fog csaladot alapitani. Az is megdobbento adat, hogy minden 6. magyar baba, mar a hatarokon tul szuletik.
kakukkmadár
Szóval: nem a születések nőttek, hanem a covidos bázis után kevesebben haltak meg, ez a fidesz matek szerint a termékenység növekedés. Ocsmányul hazudnak, mint mindig.
hu.euronews.com/2023/01/27/soha-nem-szulettek-meg-olyan-kevesen-magyarorszagon-mint-2022-ben
Eladott Ország
@frank: ma, 08:48 ☻ Mi van itt?! Kiürült a zártosztály?!
i.pinimg.com/originals/ca/2a/e4/ca2ae4aef44734618a00c2400d36f1a2.jpg
Arra van a 3,14csa elvtárs! Oda lehet menni a fideszes elvtársaknak a 24. alkalommal leszavazott ügynöktörvény után! (2021. 11. 04.) A fidesz 24 x leszavazta az ügynökakták megnyitását, és rejtegetik a kommunista ügynököket, a diktatúra fenntartóit.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/277781612_1034589890519812_393018946073725061_n.jpg?_nc_cat=106&ccb=1-7&_nc_sid=5f2048&_nc_ohc=TyB3-5i679sAX-mHDtc&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfDgNpQIHu9lqVbufILJcr98KTWvmBp0BTuRT1omyEn4CA&oe=6550E7DD
Elmész te a qrva anyádba a kommunistázással, fidesz birka, hogy szakadtál volna anyádba idióta baromfajzat!
Menőmanó
Nem tudom, hogy az emberek több gyereket szeretnének-e mint amennyi lesz nekik, de ha a józan eszükre hallgatnak, csak annyit csinálnak, amennyinek biztosítani tudják a normális életet, megalapozni a jövőjét a tehetségéhez mérten.

Ez viszont az átlagembernek egyre nagyobb nehézséget jelent, mivel a jó oktatásért magániskolába kell menni, vagy különórákra egy csomó pénzért, mert az állami iskolában már több a lyukasóra, mint a megtartott.

Ha a tornatanár, vagy a takarító felolvassa a fizikakönyvből az aznapi anyagot, az nem oktatás.
frank
Végre elismerte,hogy a családromboló buzi genderista lmtq-s neomarxista bolsik politikája nem jó
nyugaton s nálunk sem lenne jó ha a kommunista Gyurcsány házaspár vagy a libsik politikáját alkalmazni.
Jól van Kata. !
frank
@Eladott Ország: Erre telik a nemzetromboló ingyenélők bolsiknak mint te.
Menőmanó
@Őrnagy: Leszarom ívesen, aranyom, hogy fasiszta NER-nyikek mit gondolnak erről.
csak úgy....
@frank: azt tudod,hogy 0rbánék uralma alatt ,sokkal több magyar halt meg és sokkal kevesebb született mint elötte bármikor,nem is beszélve az országot elhagyókról,akiknek elegük lett a nyomorból és a hozzád hasonló idiótákból ?! - akkor szerinted ki is az a nemzetromboló ?
csak úgy....
kati a ner. rongyrázója,aki a magyarok pénzén üdül és közben fontoskodik...
kati, aki bevallotta és örült annak ,mikor évekre elhagyhatta magyarországot ...
kati aki igaz ,hogy tanult de még életében semmi okosat sem csinált...
kati a magyarokon élösködö ,pénzért mosolygós fideszesz...
kati egy álszent!
Toller Béla
Most, hogy alig többen halnak meg, mint ahányan születnek e hazában, és ezej szerint a születések száma még harminc százalékkal nőtt is (ez egyszerűen nem igaz) - el kellene kergeti ezt a hamiskártyás bandát végre nem csak az országból, de ki a világból is ! És nekilátni valami épkézláb családpolitkának ! Kezdve a lakáshelyzettől (amihez ezek még támogatást is adnak, hogy oda ne rohanjunk), a széles körben igénybevehető bölcsikog és óvodákig (aki még nem próbálta, fogalma sincs milyen nehéz bejutni ilyen helyekre, még Budapesten is).
jáger laszló
N.K.
Csak az nem követ L hibát aki nem dolgozik!!
Et ránk is érvényes!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
csak úgy....
@Őrnagy: ha néha visszaolvasnád a baromságaidat, akkor szégyenedben fognál egy kötelet és kirúgnád magad alól a hokedlit...
teuton
Erdekes... Azokban az orszagokban, ahol a lakossag szama nö, ott egy "kicsit" több a csaladipotlek. MO-on mennyi is es mikor lett megemelve? Nemetorszagban 3 gyerekre több, mit 300eter ft...A VALOS statisztika szerint a külföldre tavozott magyaroknal 3x magasabb a szaporulat. Miert???
telegdilaci
@pultosjocó:Mondja ezt egy súlytalan köztársaság nélküli Köztársasági Elnök nő, miközben duplájára nőtt a mély szegénységben élő Gyermekek száma, ez lenne a sikeres Magyar család politika aminek az egész világ csodájára jár!
Lepényleső
Vajon mely köztörvényes bűnözőnek engednék el büntetését,- jogállamban - aki bűnszövetkezetben,sorozatosan,
követte el bűneit,- minden állami hatalommal felfegyverkezve,- csupán azért mert az elkövető úgy nyilatkozik,
hogy hibát követett el,- ám mindez ráadásul még mindig folytatólagos,- saját bevallása szerint?
izéke
@Lepényleső: na vajon melyiknek? buziházinak

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.