A korábbi távolmaradás után most végre megjelent a bíróságon Rábel Krisztina tankerületi vezető, de amit mondott, abban nem volt sok köszönet.

Végre megszólalt a tankerület vezetője a kirúgott tanárok kapcsán – Bíróság előtt kellett nyilatkoznia, hogy kapott-e utasítást fentről

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Tavaly szeptemberben a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai közül többet is kirúgtak polgári engedetlenség miatt. A rendkívüli felmentést a tanárok nem hagyták annyiban, bírósághoz fordultak, hiszen álláspontjuk szerint jogellenes, diszkriminatív, aránytalan és szabálytalan volt az elbocsátásuk.

A bírónő, Halmos Krisztina megkérdezte Rábel Krisztinát, hogy ki döntött a tanárok elbocsátása mellett, kapott-e utasítást felettestől vagy saját döntés volt, és miért a legsúlyosabb szankciót alkalmazta.

Amikor elindult a tanév, monitoroztuk, hogy hol tartanak polgári engedetlenséget, sztrájkot. Rengeteg táblázatunk, adatunk van arra, hogy hol, mikor, hogyan tiltakoztak a tanárok. Októberben jutottunk el oda, hogy polgári engedetlenség miatt figyelmeztetést küldjünk a pedagógusoknak. 43 iskolám volt összesen, ebből 13 intézmény volt érintett, mindenki kapott ilyen tájékoztató levelet. Tankerületi szinten összesen több mint 800 óra maradt el, ezek 54 százalékát a Karinthy Frigyes Gimnázium pedagógusai mulasztották el, ott körülbelül 440 órát nem tartottak meg. Őket követte a sorban egy másik tankerülethez tartozó iskola, ott 160 óra maradt el. Ezt látva vonalat kellett húzni, azt láttuk, hogy másként nem tudjuk a félévet, tanévet lezárni

– idézte Rábel Krisztina szavait az Index.

A tankerületi vezető elmondta, hogy azért pont a felpereseket mentette fel, mert ők mulasztottak a legtöbbet, húsznál is több órájuk maradt el, ami már megfelel egy iskolai hétnek. Hozzátette, hogy azt gondolja, ha valaki egy hétnél tovább nem dolgozik, akkor már lépni kell.

A bírónő kérdéseire Rábel Krisztina elmondta, hogy a másik tankerület vezetőjével, Marosi Beatrixszel nem egyeztetett az elbocsátások kapcsán, hogy egyszerre lépjenek, ő csak a feletteseivel tartja a kapcsolatot.

Az intézményvezetővel, Hutai Lászlóval állításai szerint egyeztetett, és a férfi többször jelezte felé, hogy megpróbálja a tanárokat abba az irányba terelni: inkább a sztrájk eszközével tiltakozzanak.

A pedagógusok ugyanakkor ragaszkodtak a polgári engedetlenséghez, az intézményvezetőnek ilyen körülmények között ugyanúgy nehézség volt megtartani az iskolai légkört

– tette hozzá a tankerületi vezető.

Sziklai Tamás, a tanárok ügyvédje a felszólalásában arra világított rá, hogy a pedagógusok több ízben is megpróbáltak kapcsolatba lépni a tankerületi vezetővel.

Egy tanár egy alkalommal azt is kijelentette, hogy nem bírja tovább az éhezést. Ön ezt aláírta, tehát tudnia kellett, hogy mekkora a gond

– mondta a tanárok védője, ám Rábel Krisztina szó szerint azt mondta, hogy nincs emléke ilyen esetről.

A tankerületi vezető azt is elárulta, hogyan működött tovább az intézmény a pedagógusok elbocsátása után. Elmondása szerint a felmentéseket megelőzően számos óra elmaradt a Karinthy Frigyes Gimnáziumban, de november 30-a után egy sem. A tankerületi vezető azt mondta, hogy minden órán volt helyettesítés, vagy összevonás történt, vagy egy másik kollégának lett kiadva az óra.

Rábel Krisztina szerint a tankerület egyensúlyt tart:

„Vannak elmenők, de az érkezők is ugyanennyien vannak. Jelenleg egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány szabad státusz van.”

Forrás: Blikk.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SÍva
Na és? Szerintetek elismeri, hogy föntről kapott parancsot? Ugyan már, még akkor is letagadná ha bizonyték lenne róla.
SÍva
Na és? Szerintetek elismeri, hogy föntről kapott parancsot? Ugyan már, még akkor is letagadná ha bizonyték lenne róla.
justhpeter
@KisTehen: @Maccska: Hova fog menni ezaz általatok ünnepelt házoiszárnyas, ha megbukik a rendszer ? Árufeltöltőnek ? Mert más munkára alkalmatlan.
SÍva
@Maccska: Ezt jó lenne ha hangoztatnád a Parlamentben is! Sokan és sokszor nincsenek ott!
SÍva
@Maccska: Ez egy curva nagy hiba ebben a rendszerben!
justhpeter
@Maccska: Akkor biztosan mész vele a térerőhiányba is.
ómió
És!? Rá "lőcsölniük" legalább sikerül majd, efftársak!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.