A kórházak üzemeltetése alakul át január 1-jétől.

Brutális változás jön a kórházakban

Fotó: MTI/Lakatos Péter

A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) januártól már 81 intézmény üzemeltetéséért lesz felelős. A szervezet főigazgatója elmondta, hogy az átvétel miatt a vármegyei kórházak 85-90 százalékával, a fővárosiak közül pedig mindegyikkel megtörtént már a megállapodás. Összesen négymillió négyzetmétert és 3-5 ezer ingatlant üzemeltetnek majd, a külterületen pedig kétmillió négyzetméternyi ingatlant fog üzemeltetni a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF)

- idézte az Economx.hu Bodó Attila Pál, a szervezet főigazgató helyettesének a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság konferenciáján elhangzott szavait.

A kórházak üzemeltetését először nyáron vette át a KEF, amikor is 15 az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) által fenntartott intézményben indult el az átállás, majd 2024. januárjától az egész országban elindul az új rendszer. A kórházak a KEF-es átalakulásával, 40-50 százalékos költségmegtakarítása számíthatnak. Erről egyébként Kiss Zsolt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója is beszélt lapunknak adott interjújában.

A kórházak üzemeltetésének fő csoportjai:

a takarítási tevékenység;

az őrzés-védés vagy recepció szolgáltatás;

a műszaki üzemeltetés köre és a kertészeti szolgáltatások köre.

Bodó Pál Attila elmondta: egy saját keretgazdálkodás keretében fogják a kórházakat üzemeltetni, a központi költségvetésből kapják közvetlenül a finanszírozást.

Forrás: Economx.hu

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Menőmanó
Érdekelne, hogy ez melyik NER-geci biznisze lesz.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Úgy látszik, hogy Orbáni szemmel még nincs eléggé leharcolt állapotban a hazai KÖZegészségügy! Majd a Pintér ezt is kézbeveszi..., a takarítást már besöpörte! Miként azt a fertőzés és halálozás számai (is) máris igazolják!
Menőmanó
Érdekelne, hogy ez melyik NER-geci biznisze lesz.
justhpeter
A mesterséges intelligencia előállítása után jön a kormány és előállítja az első és eredeti magyar káoszt. Átvették a régi jelszót: a pesti központban naponta felordít valaki, hogy "múkoggy".
telegdilaci
@namihami:Akkor még silányabb lesz az egészségügyi ellátás,ami már most is gyalázatos,köztudott hogy az Állam a legrosszabb gazda ha oda is beteszik a lábukat,sokkal rosszabb lesz minden még ettől is ami most van,Orvosok egészségügyi dolgozók kellenek a Kórházakba nem Tulajdonos csere attól nem fog jobb lenni az ellátás az egészségügyben!
Cherry
Érdekes a zsiros Napoleontól soha egy szót nem hallani az Egészségügy helytetéröl , igaz már lassan nincs EÜ miről is beszéljen a patkány?
Peller Anikó
@telegdilaci: Nemis tudom mitől lenne brutális a változás, hacsak nem valóban a silányítás lesz brutális. Olyat hallottál már, hogy valami brutálisan jobb lett?

Azért egy tulajdonoscsere ráférne az országra, de nem a puttyogóra gondolok.
Nessy
@Peller Anikó: sarkítva a problémát. Ki ég egy izzó. Levél a korház gazdasági osztályára, majd két aláírás itán tovább a KEF felé. Közbeszerzés, munkaütemezés, aztán pár hét után égő csere!
Peller Anikó
@Nessy: Jóvan no, hát akkor láthatóan működik a rendszer. Úgy fidesz módra.

Csurranik is meg cseppenik is. A foci gurul, a mihazánk meg türül, pdn turul. A pénctárca ürül a krumplisnép meg örül: nekünk jó az orbán. Anikó meg őrül.
Nessy
Már az is katasztrófa volt, amikor több összevont kórház esetében volt közös beszerzés, karbantartás, takarítás, adminisztráció. Minél hosszabb adminisztratív utat kell bejárni egy megoldandó problémának, annál több a hiba lehetőség, annál lassabb a megoldás.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.