Az MVM számlázási gyakorlata miatt a gázfogyasztók pénzét az állami energiaszolgáltató hónapokig ingyen használja gyakorlatilag, mint egy kamatmentes hitelt.

Lebuktak: így lop az MVM: az el nem fogyasztott gázmennyiséget is hozzáadja a részszámlákhoz

Ezerféleképpen fosztogatja a magyarokat a fideszessé változtatott állam. Forrás: Pixabay

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője az állami energiaszolgáltató tisztességtelen számlázási gyakorlata ellen harcol. Az ügy újabb fejleményeiről számolt be hétfői sajtótájékoztatóján – írja a Hírklikk.

„Határozati javaslatot nyújtottam be az állami gázszolgáltató igazságos, tisztességes és méltányos számlázási gyakorlatának kialakításának érdekében” – közölte Tóth Bertalan a hétfőn megtartott sajtótájékoztatóján. A szocialista frakcióvezető hónapok óta küzd annak érdekében, hogy az MVM szüntesse meg a tisztességtelen számlázási gyakorlatát és a gázfogyasztók kapják vissza a túlszámlázás miatt kifizetett többletösszeget.

„Ma ugyanis az a helyzet, ha ön is gázzal főz, azzal fűt vagy vizet melegít, akkor az ön pénzét nagy eséllyel ingyen használja a fideszes állam. Úgy is mondhatnám, hogy nagyon sok gázfogyasztó kamatok nélkül ad hitelt az állami gázszolgáltatónak” – mondta a szocialista politikus.

Az MVM azzal védekezik, hogy az indokolatlanul magas számlák miatt befizetett pénzt majd előbb-utóbb visszatéríti. „A jelenlegi, rekord összegű infláció mellett nagyon nem mindegy, hogy kinek a számláján van a pénz” – hívta fel a figyelmet a szocialista politikus.

A Fidesz-kormánynak és az állami MVM-nek nagyon jól jön, hogy hónapokig ingyen használhatják azt a pénzt, amit az embereknek az extrém magas gázdíjjal jogtalanul kiszámláznak” – mondta Tóth Bertalan.

„Nehéz nem szándékosságra gondolni, hiszen az MVM több módszert is kidolgozott a gázdíjak túlszámlázására” – tette hozzá a szocialista politikus. Az egyik ilyen például a fogyasztók besorolása. Nagyon sokan nem tudják, hogy az MVM nyilvántartása szerint papíron ők csak fűtésre használják a gázt, emiatt nekik nyáron nulla köbméter kedvezményes gáz jár. Vagyis a nyáron elhasznált mennyiséget a szolgáltató végig piaci áron, a kedvezményes ár többszöröséért számlázza ki. „Aki nem megy be reklamálni, annak a pénzét máris az állami MVM használja” – mondta Tóth Bertalan.

Ezen kívül a számlát még az is drágítja, hogy az MVM szerint enyhébb az idő, akkor minden tájékoztatás nélkül csökkenthetik a felhasználható kedvezményes gáz mennyiségét. Vagyis a fogyasztók nem is tudják, hogy a kedvezményes vagy épp a piaci áron számolt gázt használják.

Még spórolással sem lehet az MVM számlázási trükkjét kivédeni. Sokan ugyanis azzal szembesülnek, hogy hiába fogyasztanak sokkal kevesebb gázt, az MVM a havi részszámlájuk összegének többszörösét követeli rajtuk azzal az indoklással, hogy elfogyott az éves, kedvezményes keretük. „Valójában azonban nem a kedvezményes keret fogyott el, hanem az MVM próbál úgy nyerészkedni, hogy az éves keretet a jogszabályi előírásokkal szemben nem a fogyasztó elszámolási időszakának kezdetétől, hanem 2022. augusztus elsejétől kezdte el számolni” – hívta fel a figyelmet Tóth Bertalan. Hozzátette: ezen felül az el nem fogyasztott gázmennyiséget nem levonják az éves, kedvezményes keretből, hanem hozzáadják azt, a részszámlákban figyelembe vett mennyiséghez.

„Ez a bonyolult, követhetetlen és inkorrekt számlázási mód vezet az irreálisan magas összegű gázszámlákhoz, aminek az eredménye az, hogy az MVM hónapokig vagy akár egy évig is ingyen használja a fogyasztók pénzét. Hiába mondja az MVM azt, hogy ezt a pénzt majd egyszer visszatérítik, addigra a befizetett összeg jelentős részét már elviszi az orbáni infláció.

Ezért tettem már hónapokkal ezelőtt közérdekű bejelentést a Fogyasztóvédelmi Hatóságnál és az Energiahivatalnál. Ezért fordultam Tuzson Bence igazságügyi miniszterhez, azt tudakolva, hogy milyen intézkedéseket kíván tenni a fogyasztói jogok védelme és érvényesítése érdekében. Ezért szembesítettem Lantos Csaba energiaügyi minisztert az MVM számlázási trükközéseivel, és ez vezetett oda, hogy a miniszter úr kénytelen volt elismerni, hogy igazam van. Ez azonban még édeskevés, a megkárosított fogyasztóknak ugyanis még nem elég a beismerés” – szögezte le Tóth Bertalan.

„Az MVM leleplezése már megtörtént. A fideszes miniszter beismerése már megtörtént. Most már csak az kell, hogy az állami cég, vagyis az állam fejezze be az emberek pénzének lenyúlását. Akiket pedig így átvert, azoknak fizessék ki azt a kamatot, ami a pénzük használata miatt jár. Ez a legkevesebb. És a felelősségre vonás még csak ezután jön” – ígérte Tóth Bertalan a sajtótájékoztatója végén

Forrás: Hírklikk
Fotó: Pixabay

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
@verőce21: még a leg butább paraszt is tudja,hogy elöre nem iszik a medve börére... :)
-ugye csak nagyot akartál dicsekedni,hogy te mennyire gazdag ? :)
"most 2025-ben kell valamikor ..." :) lagzi lajos tanulhatna töled...,majd 1 cellában zenéltek.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verőce21
Ebben van valami igazság. Én is 15 hónapra előre kifizettem a gázszámlákat a tavalyi díjakban..., most 2025-ben kell valamikor legközelebb gázszámlát fizetnem...! :)
csak úgy....
@verőce21: még a leg butább paraszt is tudja,hogy elöre nem iszik a medve börére... :)
-ugye csak nagyot akartál dicsekedni,hogy te mennyire gazdag ? :)
"most 2025-ben kell valamikor ..." :) lagzi lajos tanulhatna töled...,majd 1 cellában zenéltek.
csak úgy....
@Maccska: ügyesen fejnek benneteket...,örüljetek!
Yeromos
@Maccska: Látszik, hogy ezt sem érted vagy nem olvastad el a cikket, itt a profilos fogyasztás elszámolás hibáiról van szól, hiába diktálsz ha olyen hőmérséklet függő kategóriába soroltak, hogy a nyári hónapoban nincs kvótád. Akkro emelt áron kell fizetned, és majd az éves elszámolásnál visszakapaod, de addig használják a pénzedet.
Fenyöfa58
MEG HOZTA A POSTA AZ O1G-És ZAKLATÁCIÓS LEVELET!!! A POSTA BEZÁRT !!! EZÉRT FEL KÜLDTEM A FELHŐBE !!! BOLDOG karácsonyt !!!???
Toller Béla
Hát nem ! A bírósági szakasz még hátravan ! Meg az ítéletvégrehajtás...
verőce21
@csak úgy...: 15:02) Az nem dicsekvés, hogy mennyire átvertek az eltorzított számlázásukkal, te idióta...!
csak úgy....
@verőce21: te idióta,- 0rbánnak pénz kell..., rengeteg pénz és neki csak ti maradtatok az átbaszhatók és lenyúlhatok! - mosolyogj és fizess! :) - ennyit minden gentleman áldozhat a maga adolfjára..
vacsi
Lehet bárhogy magyarázni, de ez tisztességtelen!
csak úgy....
@vacsi: ezt kikéri magának az értetek dolgozó ,nélkülözö és sokat szenvedö 0rbán kormány!
balos
@csak úgy...: Hát ha a lopás a tömeggyilkosság és az ország lezüllesztése munka akkor jól dolgoznak a fideSSes keresztyény nyilasok!
Cherry
Orbánia a tolvajok hazája, remélem a sok agyhalott fizet a kedvenc zsiros Napoleonjának !!!
Eladott Ország
Nem csak közérdekű adatokat hamísitja meg a tolvajcigány maffiaállama, hanem meg is lop! Ilyen infláció és kamatok mellett ingyen használja ez a rohadék bűnbanda a pénzünket! Úgyan ezt a módszert használják a nyugdíjasok kifosztásánál is. A qrvaanyátok' vót' má! És ami még lemaradt, az állam mint a legnagyobb munkáltató, a munkavállalókat európai összehasonlításban szarér-hugyér dolgoztassa és lehet csodálkozni, hogy kiürül az ország! Az Eurostat adatai szerint 2000-ben még 8 ország volt mögöttünk a nettó béreket tekintve. Ma már csak egy ország, Bulgária!
A rendszerhasználati díj definíciója: A már el nem lopható EU-s forrásokat helyettesítő , lakosságot kifosztó újabb forrás!
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/363396937_578287381127129_6807585232432083090_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=dd5e9f&_nc_ohc=HEv5NSLXfUYAX_jYVES&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfDK-29YH-kAwF5199gLipKKEDL6HNwEzF2GzJoS0jXCiw&oe=6585FD5A
csak úgy....
@balos: ne izélj,hiszen a balosok mancsához is sok lopás és vér tapad...
vacsi
@csak úgy...: Ez engem nem érdekel! Tisztességtelennek tartom azt a módszert, amit úgy magyaráznak, hogy szinte senki nem érti. Arról nem is szólva, hogy ez a téli-nyári dolog, a leolvasási év és az elszámolási év alapos összekeverése, az, hogy ezt menet közben, a reklamációk magyarázatára közölték, nem pedig jó előre, hogy nem mondták meg világosan, hogy havi átalányt kell fizetni ahhoz, hogy ne legyen ez a gubanc - mi, ha nem tisztességtelen?! Az országban nem mindenki matematikus, hogy az ilyesmit könnyedén ki tudja számolni, hát még akkor, ha ezt ezen a zavaros módon magyarázzák?
verőce21
@csak úgy...: 16:15) te többet fogsz majd adózni mindenkinél és mindeneddel...! :)
Mosolyogj...! :)
verőce21
@vacsi: 17:18) nadehát, te "mindent ki tudsz számolni és mindig számolsz", arra nem jöttél rá, hogy éves átalányt kell fizetni, mert akkor ki tudod egyenlíteni, simítani a hullámzó fogyasztást és árváltozásokat...! :)
csak úgy....
@vacsi: ha túl sok a szöveg azt nem szeretem,légy egy napra a kedvesem...
csak úgy....
@verőce21: már megint jósolgatsz és erölködsz ,nem áll ez jól neked! :)
csak úgy....
@verőce21: ne szorítsd @vacsi:- t a sarokba, - ti fideszesek egymás között is gecik? - nem csoda ha kihal a magyar...
csak úgy....
@vacsi: ugye az még sosem fordult meg a buksidban, hogy a hön szerett és nagyra becsült kormányotok így hasznosít és belez ki benneteket ? -akkor meg ne is panaszkodj...
Lepényleső
Kamatmentes hitel,magánosítás,magánbefektetői alap,...stb. a rablásokra létezik még
valami újdonsült fydes magyarázat,- egyéb,számukra munkát,tőlük az ember úgysem láthat?
Nessy
Kellett a "nyereség" a költségvetésnek a reptér vásárláshoz!
balos
@csak úgy...: Hát szerintem aki a "szegényeket" meglopja az nem balos,hanem tolvaj!Ennyike!
vacsi
@csak úgy...: Ne aggódj, nem szorított a sarokba! Én, és az egész családom havi átalányt fizet, már évek óta. Igaz, eleinte ezt kényelemből tettük, de a nagy kényelem mellett hetente leolvasom a gáz- és villanyórát, és ellenőrzöm a fogyasztást. Ezt ajánlom mindenkinek!
vacsi
@csak úgy...: Én így fizetek:
"Átalánydíjas fizetés választása esetén az ügyfél a várható éves fogyasztását, időarányosan havi egyenlő gázmennyiségekre fizeti meg és nem a bediktált mérőállásának megfelelő mennyiség után állítja ki a szolgáltató a számlát havonta. Azt, hogy mennyi lesz az ügyfél várható éves fogyasztása, a korábbi fogyasztási szokások alapján a szolgáltató határozza meg, de az ügyfél bármikor élhet azzal a lehetőséggel, hogy a várható fogyasztást megemeli vagy épp lecsökkenti. Ezt akkor érdemes megtenni, ha a fogyasztási szokásokban jelentős változás áll be."
"Ez esetben az Ön által kapott számlán tehát a rezsicsökkentett áron kapott gázmennyiséget úgy számoljuk ki, hogy az adott számlázási időszakra jutó napok számát megszoroztuk az egy napra jutó rezsicsökkentett áron kapott kedvezményes gázmennyiséggel-

A kedvezményes mennyiség elszámolása átalánydíj esetén minden hónapban a napok arányában történik.* Az egy napra jutó kedvezményes mennyiség 174,4 MJ, köbméterben számolva fűtőértéktől függően 4,5-5 m3."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.