Felmentették a lengyel közszolgálati média vezetését. Nemcsak a vezetőket rúgták ki, hanem az egyetlen közszolgálati tévécsatornán, a TVP-n is adás közben szakították meg a közvetítést. A szolgáltató online felületét is leállították.

Felmentette szerdán Bartlomiej Sienkiewicz lengyel kulturális és örökségvédelmi miniszter a közszolgálati televízió és rádió, valamint a PAP állami hírügynökség vezérigazgatóit, és új felügyelőtanácsokat alakított ki a közmédiában – közölte szerdán a lengyel kulturális tárca (MKiDN).

Felmentették a közmédia vezetését, adás közben szakították meg a közvetítést Lengyelországban

Fotó: Pixabay cco

A közlemény szerint a felmentés "szükségességét" a szejmben kedd éjjel megszavazott határozat indokolja.

Az októberi parlamenti választások nyomán többségbe került koalíció által megszavazott dokumentum értelmében "javító intézkedéseket" kell foganatosítani a közmédiánál.

Az MKiDN szerint jogilag érvénytelen a lengyel alkotmánybíróság múlt csütörtöki előzetes intézkedése, melynek értelmében az illetékes miniszternek tartózkodnia kell a közmédiát működtető társaságok felszámolásától, vezetésük leváltásától. Az intézkedést az alkotmánybíróság a volt kormányzó, jelenleg ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselőinek a közmédiára vonatkozó beadványára adta ki. Ennek megvitatását a testület a bejelentés szerint január 16-án tűzi napirendre.

Közben szerda délelőtt elérhetetlenné vált a közszolgálati TVP Info hírtelevízió adása. A többségi parlamenti koalíciót vezető Polgári Platform (PO) párt X közösségi felületén azt írták: "Vége a TVPiS-nek. A TVP Info kikapcsolva."

Szerda délután Rafal Bochenek, a PiS szóvivője a PAP hírügynökségnek elmondta: "a PO tisztviselői törvénytelenül betörtek" a közszolgálati televízió (TVP), a közszolgálati rádió és a PAP hírügynökség székházaiba. Bochenek szerint a rendvédelmisek "brutálisan megtámadták" a PiS képviselőit is. A szóvivő "minden alapelv megsértésének" nevezte a fejleményeket.

Szerdára virradó éjjel a PiS több parlamenti képviselője a TVP varsói székházaiban tiltakozó akciót indított "a közmédia védelmében". A rotációs akcióban a párt képviselői tízfős csoportokban állandó ügyeletet kezdtek a TVP-ben – jelentette be Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke.

Mateusz Morawiecki volt kormányfő, a PiS egyik alelnöke szerdán az X-en törvénytelennek nevezte Bartlomiej Sienkiewicz közmédiával szembeni lépéseit. Az intézkedések azt mutatják, hogy "a hatalom, amely állítólag a jogállamiságot óvja, valójában lépten-nyomon megsérti azt" – áll a bejegyzésben.

Nem adjuk fel. Nem engedjük, hogy Lengyelországban diktatúrát építsenek

– írta Morawiecki.

Krzysztof Smiszek új igazságügyi miniszterhelyettes szerda reggel a közszolgálati rádió wroclawi csatornáján elismerte: a szejm kedd éjjeli határozata "nem jogalkotó", mindazonáltal "alapot ad a konkrét döntéshozatalra jogosult kultuszminiszter lépéseihez". A miniszter ezért "radikális döntéseket hoz" – közölte. Hozzátette: a kormány "elszánta magát arra", hogy "helyreteszi (...) a gyűlöletet és megvetést terjesztő" TVP-t és általában a közmédiát.

Maciej Swirski, az országos rádió- és televíziótanács (KRRiT) elnöke az X-en "kirívó jogsértésnek" nevezte a közmédia vezetésének felmentését.

A TVP Info adásának és a hírtévé internetes honlapjának kikapcsolása pedig "jogtalanság, amely az (1981-es) hadiállapot legrosszabb idejét idézi fel" – írta.

Forrás: MTI

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

izéke
Itthon is pont ezt kellene csinálni! Barvo lengyelek!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Aki Én
@Maccska: igaz, de most miért nem a lengyel hírrel foglalkozol?
izéke
Itthon is pont ezt kellene csinálni! Barvo lengyelek!
izéke
" lengyel,magyar már nem barát,orbán búsul szopja putyin faszát "
Menőmanó
Jó lenne ha már mi is itt tartanánk. Nem is kéne őket kukázni, csak megvonni az állami támogatást.
Közpénz nélkül ezek hullák.
izéke
@Maccska: csikari moderáld magad,újra kimossam a szádat szappannal?
Péter2
Ott is hasonló helyzet volt mint Magyarországon , a PIS " húgypártot " szolgálta a közmédia sok pénzből , most jön az elszámoltatás a sok hazugságért , lázításért ,lejáratásért és egyéb aljasságokért , mert ez károkat okozott Lengyelországnak és embereknek, akiket szemét módon meghurcoltak ! Azt hitték , hogy megússzák , hát nem , Magyarországon is ez lesz , mikor bukik a rezsim , kíváncsian figyelem a lengyeleket ,mikor a rezsimjük tagjai kerülnek sorra , mert épp úgy lopták az uniós pénzeket mint a fideszesek , csak kicsit szerényebbek voltak a kormánytagjaik , oligarcháik , na meg a korrupció .
lusta
Egyébként a szerkesztők egy része egy ideje tisztában volt vele, hogy menniük kell. Ma is az egyik vezető összepakolt és mikor jött a váltás felállt és szó nélkül ment. A selejttel van a baj, akiknek nagy pofájuk volt és most hirtelen nem lesz hova menniük.
kereső
@Maccska: 15:40 Kaptál egy tetsziket, bár le vagy maradva egy kissé, hiszen már a konszolidáció zajlik- mer ugye kicsiny hazánka gondoltál?
kereső
@Horizont: Cseheknél a tanárok országos szinten egy hétig sztrájkoltak- el is érték amit akartak.(erről nem irt a magyar "sajtó")
Toller Béla
Nem szabad engedni ! Az alkotmánybíróság ott is ellenséges a demokráciával szemben tehát a döntése nem legális ! Eddig nem talált kifogást a gyalázkodó sajtóval szemben, most meg még azt is nehezményezi, ha a fő bűnösöket leváltják ! Nem szabad engedni hogy megnt az aljas, elvtelen jogászkodás falja fel a lendületet ! Moravietzky meg hazug ember, a diktatúrát nem Tusk elnökségge alatt fogják kiépíteni ! Sokkal inkább lebontani !
Alfa
ugyan ezt kell csinálni a kibaszott keresztény-fasiszta keresztényileg hazudozó magyar fideszes lakáj médiával, a kesma tagokkal egyetemben
lusta
@Toller Béla: A legggönyörűbb tegnap az volt, amikor Kaczor kijelentette, tűrhetetlen, hogy az ellenzék nem szólalhat meg a közmédiában.
Nyírfa
@lusta: 10.49

Már kínomban nevetek a hasonló politikai attitűdökön. Csak annyi a különbség, hogy nekünk még el kell viselnünk, hogy mi, ellenzékiek nem szólalhatunk meg a "köz"-nek nevezett médiában, és nem szólhatunk bele a "köz"-nek csúfolt ügyekbe, míg a lengyelek végre beintettek ennek a gyakorlatnak.
lusta
@Nyírfa: Itt nem csak a médiáról van szó. Az élet minden területét felöleli a jelenlegi kormány tevékenysége. A közszolgák béremelés kb. 20%-al, a pedagógusoké 33%-al, a bűnösök gyors dutyiba dugása. Ez hosszabb történet, de volt 2 miniszter, akiket még vagy 10 éve dutyiba vágtak, de az ítélet nem emelkedett jogerőre és Duda gyorsan kegyelmet adott nekik, így lehettek miniszterek 8 éven át. Közben a Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy ez a kegyelem sz@rt sem, ér, de nagy ívben tettek rá. Tegnap a felellebviteli bíróság ítélete ez ügyben jogerőre emelkedett és 2 évre az állam fogja őket eltartani és a képviselői mandátumuk is megszűnik. Lehet tanulni.
Peller Anikó
@lusta: Nahát, ez egyáltalán nem tűrhetetlen. Iszen tűrjük.
lusta
@Peller Anikó: Akkor a miértre is (tűrjük) egy apró válasz. Az előbb említett büntetőügyben a legnagyobb ellenfél, aki ütötte-vágta őket egy ügyvéd volt (Giertych). Az eset még az első pisiorki kormányzás alatt volt (2005-2007), ahol is Giertych még koalíciós partnerként (Nagylengyel Ifjuság pártja) miniszterelnök-helyettes volt. Kaczorék őt is megpróbálták kicsinálni, nem jött össze, de egy előrehozott választások után 8 évig Tusk kormányzott. Abban az időszakban Giertych Tusk nagy ellenfele, bírálója volt. Az idők változnak és Giertych ügyvédként belement minden politikai perbe, amikor már Kaczorék kormányoztak. Mindezek után általános meglepetés volt, hogy a mostani választásokon előkelő helyen Tusk jelöltjeként szerepelt. Tusk röviden indokolta. Olyan képviselőre van szükség, aki tudja a dolgát és mindent megtesz a demokrácia helyreállításáért. Nem nyavalygott, mint Annácska. Pragmatikusan állt a témához.
Nyírfa
@lusta: 11.33

Ezért írtam a közmédia mellett a közügyeket is. Egyformán fontosak, hiszen az információ is hatalom.
lusta
A helyzet bonyolódott. Ma este már a közmédia (TV, Rádió PAP) csődvédelme lett bejelentve.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.