A kormány 2010 óta azért dolgozik, hogy a magyar gazdaság stabil lábakon álljon, a családok folyamatosan erősödjenek, a családalapítás és a gyermekvállalás ne ütközzön akadályba, valamint nehéz időkben is képes legyen megvédeni az elért eredményeket – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára.

Ezek a családtámogatás típusok emelkedtek – Hornung Ágnes roppant büszke

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Hornung Ágnes hozzátette:

ennek köszönhetően egyebek mellett több családi ellátás összege is tovább emelkedett januárban. A gyermekgondozási díj (gyed) maximális összege 2010 óta így több mint háromszorosára, a gyermekek otthongondozási díja (gyod) öt év alatt több mint két és félszeresére emelkedett. 2024. január 1-től az úgynevezett diplomás gyed-ben részesülők is magasabb összegre számíthatnak. A januári ellátásokat a februári kifizetésekkor már emelt összegben kapják az érintettek.

Az államtitkár hangsúlyozta:

a kormány számára 2010 óta kiemelt jelentőségű a gyermeket nevelő családok támogatása. Ennek részét képezi, hogy 2010-hez képest a gyed havonta folyósítható maximális összege 2024-re több mint háromszorosára nőtt. A minimálbér emelésének köszönhetően a gyed maximális összege bruttó 373 520 forintra emelkedett, míg a diplomás gyed az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 186 760 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében 228 200 forintra nőtt.

Kiemelte: a minimálbér emelkedésének hatására 2024. január 1-jétől nőtt az önellátásra képtelen gyermeket gondozó szülők számára járó gyermekek otthongondozási díjának (gyod) összege is. A gyod összege a bevezetéskor, 2019-ben bruttó 100 000 forint volt havonta.

A kormány vállalta, hogy az ellátás összege évről évre növekedve 2022-re eléri a minimálbér szintjét, így 2024-ben a minimálbér emelkedésével a gyod összege 266 800 forintra nőtt. Emellett emelkedett a gyermekápolási táppénz maximális összege is, amelyet a dolgozó szülők a 12 évesnél fiatalabb, beteg gyermekük gondozása alatt igényelhetnek. Ennek napi maximális összege 17 787 forintra nőtt. Januártól ezeket a támogatásokat automatikusan emelt összegben kapják az érintettek

– hangsúlyozta Hornung Ágnes.

Forrás: MTI

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pusztai
roppant büszke vagyok a családi pótlék 14 éve változatlanul tartja számszerű értékét.
Gyurcsány már elvette volna.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@Clavigo: ma, 11:23 ♦ Nemváltó műtét utáni fotó. A családi pótlékot Gyurcsányék emelték utoljára, Orbánc szerint a szegényebb emberek gyereke kevesebbet ér, mint a gazdagoké, hát akkor szüljék tele az országot a gazdagok, olyanok mint a sajátlábon álló, hiszen úgy is ellopja, a faterja segédletével a befizetett adónkat. Érdekes, nyugdijmaximum az nincs.
Nessy
Tisztelt álomtitkár! Majd akkor szólaljon meg, ha a családtámogatások jó részét a minimálbéres, vagy épp munkanélküli apa, vagy anya családja is maradéktalanul tisja élvezni! Ha majd nem tesznek különbséget gyermek és gyermek között, és a családi pótlékot emelik! Az a gyermek nem tehet róla, hogy hova hozza a gólya!
justhpeter
@Clavigo: Ágnes régi, kipróbált elvtársnője Orbánnak. Valamivel okosabb is mint Selmeczi Gabika. Éppen ezért nagyon nem áll jót neki az orbánista, primitív lózungok sűrű ismételgetése. Ám a hazavihető pénz sokat számít.
Qqberci
"A kormány 2010 óta azért dolgozik, hogy a magyar gazdaság stabil lábakon álljon"

Ehhez képest seggreesett a bányászbéka valaga alatt...
kereső
Miután az emlitett "családtámogatások" a szülést megelőzően elért jövedelemtől, ill.. a bérminimum és agarantált bérminimum összegétől függnek, ezzel azért nem kell dicsekedni- hisze ez az ellátás növekmény nem a kormány érdeme, hanem a gazdaságé.
Nagyon büszke vagyok a kormány helyett is arra, hogy 2008 óta nem emelkedett a minimál nyugdij összege- azóta is 28.500.-Ft - igaz Gyurcsány, aki utoljára emelte ezt a juttatűst, azóta már elvette volna- és igy járt volna minden egyéb támogatás is, amelynek mértéke ehhez a juttatáshoz van kötve.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.