Ideiglenes intézkedésről van szó, beteg ellátatlanul nem marad – nyilatkozta a Népszavának Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár, akit a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Intézet (NNGYK) honlapján olvasható azon határozatokról kérdezett a lap, melyek kórházi osztályok részleges, illetve teljes leállítását közölték.

Összeomlás szélén a magyar egészségügy, az államtitkár szerint nem kell aggódni

Kunetz Zsombor orvos, a Röntgen blog szerzője Facebook posztjában hívta fel a figyelmet, hogy az NNGYK honlapján január hatodikán egyszerre 20 egészségügyi intézmény részleges leállását jelentette be. A listából egyebek mellett kiderül, hogy a Szent János Kórház, már a sérültek, illetve az ittas sérültek ellátását sem tudja biztosítani.

Több mint egy tucat fekvőbeteg ellátóhely ellátási palettája szűkül, köztük a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza centrumkórháznak, továbbá a Heves megyei Markhot Ferenc centrumkórháznak, ahonnan ügyeleti időszak alatt a szemészeti ellátásra szorulóknak Debrecenig kell utazniuk.

Január elején több olyan jogszabály életbe lépett, ami szűkítette a foglalkoztatást

– mondta a lapnak Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke. Így például a munkaerő-közvetítés, kölcsönzés megszüntetése. Az ő adataik szerint átlagosan 15-20 napnyi szabadságuk ragadt benn a szakdolgozóknak. Így év végén év elején elfordulhat, hogy „bezár a bolt.”

Az érdekvédő úgy vélte, hogy az emberhiány mögött ott lehet a kórházak eladósodása is, a költségvetési korlátok miatt nem is lehet annyi embert felvenni, mint amennyinek a kórházak szükségét érzik.

Az államtitkár azt mondta:

az év végi, éveleji szabadságolások miatt van most egyes kórházi osztályokon kapacitáscsökkenés.

Megjegyezte: általában az aktív fekvőbeteg osztályok 60-65 százalékos kihasználtsággal működnek, azaz beteg nem marad ellátatlanul, a helyettesítésre kijelölt intézmények fogadják őket.

A fővárosban nem is nagyon okozhat gondot, ha valakinek egy másik kerületben lévő ellátóig kell utaznia.

Arra a felvetésre, hogy például az egri kórházból szemészeti ellátásért Debrecenig kell utazni, azt válaszolta: a szemészeti kórházi ellátás éppen az a terület, ahol nincs is minden megyében szükség ellátóhelyre.

A szemészeti betegek 80-90 százalékát egynapos sebészeteken látják el, vagyis körülbelül tíz százaléknyi betegnek van szüksége kórházi kezelésre, akiknek viszont tervezhető az ellátásuk. Takács Péter hozzátette:

a kormány megemelte az utazási költségtérítést, így akinek távolabbra kell mennie, annak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő már emelt összeget térít, azaz a pácienseket anyagi kár nem éri.

Forrás: Hírklikk, Népszava

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Alfa
az egész orbán familiát,és a fidesz hiveket ilyen megszünő korházba kell elzárni korházi koszton tartani gyógyszerek nélkül , az általuk gyakorolt keresztényi-fasiszta szeretetből
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
cinikus köcsög, mint az összes többi, selyemzsinórt érdemelnének...!
Giovanni Alba
@r2d2: ma, 07:12
+szóköz+n, tehát az államtitkár szerint nem kell aggódni, ő sem aggódik
balos
@Giovanni Alba: Mindenki nyugodjon le a picsába!A tömegek átirányítása az árok aljáról a lapátok irányába zavartalanul folyik!A magán egészségügyesek tárt karokkal várják a "hiteles"(zálog)betegeiket!
Giovanni Alba
Most jutott eszembe egy jobb megfejtés, csak a kettőspont hiányzik, tehát: az államtitkár: szerintem kell aggódni
rücsü41
Ez a Takács nevű államtitkár még csak most vette észre, hogy aggódni kell az egészségügyi ellátásért?Mivel foglalkoztál Pajtikám?Csak nem a szőrszálakat számoltad a nemi szerveden?A betegek már régen , évekkel ezelőtt közölték bajt, hogy az egészségügyi szervezetek nem tudják ellátni a törvényben előírt feladataikat, egyre kevesebbet költ az állam a költségvetésben az egészségügyre..A betegek csak fizetik a tb és az egészségügyi hozzájárulásokat, de időben orvoshoz nem jutnak és csak a várólisták nőnek!Elgondolkodott már valaki azon , ha egy beteg hozzátartozója , aki a késői orvosi ellátás miatt meghalt helyett beperelné az államot , hogy nem a törvényben előírtak szerint teljesít a beteg által befizetett járulékok ellenében, amikor a betegnek kötelező a járulékok befizetése, mert ha nem fizet kizárják az egészségbiztosításból, de az államnak nem kötelessége a törvényt betartani, a beteget orvosi ellátásban részesíteni amikor az orvosnál jelentkezik, mert az állam megteheti minden következmény nélkül,hogy akkor teljesít amikor ő úgy gondolja, hogy ráér teljesíteni,akkor milyen ítélet is születne a bíróságon ?Az egyre romló egészségügyi ellátás miatt indíthatna már egy megkárosított személy egy ilyen próbapert, s ha nyerne ennek sokkal nagyobb hatása lenne mint annak amit a főrendér, Pintér Sanya bácsi által vezetett egészségi szervezet.
Horizont
@Maccska: Tiszta viszonyok??? Na ne má...Ha nem lesz aki ellásson az lesz neked a tiszta .
Majd ha egy egyszerű szakrendelésre sem jutsz be csak 12 hónap múlva vagy semmikor mert nem lesz orvos. nem értelek, de tényleg, hogy lehetsz ennyire hülye annyira véded a fideszt, hogy gondolkozni is képtelen vagy.
Csak itt gondolsz az eltűnt pénzekre, feljebb nem???
jáger laszló
A bezárás 1Nlőe ideiglenes,
később válik majd véglegessé, ha a betegek +szokják!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
Alfa
az egész orbán familiát,és a fidesz hiveket ilyen megszünő korházba kell elzárni korházi koszton tartani gyógyszerek nélkül , az általuk gyakorolt keresztényi-fasiszta szeretetből
Aki Én
@Maccska: Pedig nagy szükség lenne egy jól működő egészségügyre.

nepszava.us/az-orban-video-sulyos-mentalis-betegsegre-utal/

,,Ez az ember egy borzalmas és súlyos betegséget titkol, amihez nincs joga.
A betegnek tévképzetei vannak. Országot nem lehet egy ilyen emberre bízni, aki magára is veszélyes, mert elhiszi a tévképzeteit.
A skizofrén paranoiás betegek rendkívül megtévesztőek, és képesek a környezetüket úgy manipulálni, hogy a hatása alá kerülnek és megfertőződnek a tévképzeteivel. Orbán ezért él egy párhuzamos valóságban, és Magyarországot egy nem létező, párhuzamos valóságban kormányozza, beszédeiben és műsoraiban a totális tévképzeteit adja elő.
Az ellenzék felelőtlensége, hogy semmit nem törődik ezzel a videóval, és nem jár utána, mi az, amit mindenki láthat az ijesztő felvételen. Nem politikai számításról beszélünk, hanem a valóság tisztázásáról, hogy korlátlan hatalma birtokában milyen veszélyt jelent ennek az embernek a kóros elmeállapota, mentális betegsége az országra nézve. Ez felelőtlenség."
Dr. Proktor
Persze, persze, beteg, mint mondja ellátatlanul nem marad...
Vagy kivárja azt a pár évet míg sorra kerül, vagy addig meghal és így már nem beteg, tehát nincs igénye betegellátásra!
A kedves állattitkár kedves édesanyját, azt!
Qqberci
@Maccska: De az állatkórház volt...
izéke
@Maccska: csótányferó is volt kórházban es nagyon elégedett volt,annyira,hogy veréssel fenyegette azt aki rosszat mer mondani...
human
Az EÜ nem összeomlik, hanem leépül. Az emberek meg hozzászoknak.
Pusztai
Az egészségügy nem üzlet! Harsogta a fidesz 2007 után...
--Jött a népszavazás, 300Ft vizitdíj eltörölve, ma havi 11,400 Ft a havi eü díj kb 4,5 millió magyarnak, állami eü lerohasztva hogy a fideszmaffia által megszállt magáneü-be terelje a delikvenseket, évi ezer milliárdos hasznot lenyúlva.
---Ellénzék még arra is képtelen kimondja mit harsogott a fidesz 2007-ben, hogyan köpték magukat szemben milyen károkat okoznak tudatosan az országnak.

Ez tömeggyilkosság, akárcsak a ÁNTSZ szétverése, pandémia kezelése.
-------------
Kunetz doktor: ez nem egészségügyi reform, ez egy trágyadomb, ahol a lótetűk élősködnek!
Kunetz Zsombor: Úgy kezelik az egészségügyi adatokat, mint a Szovjetunió Csernobilt
-------------------
Pusztai
Jakab: "Gyilkossággal vádolom az Orbán-kormányt!"
"aki az egészségügyet szétveri, az az én szememben gyilkos".
-----------------------------------
1 komment régebbről:
"Ha a világ legrosszabb járványkezelését sem tudja kommunikációs fegyverként használni az ellenzék és leváltani a fideszmaffiózókat, akkor ezt az ellenzéket nem lehet ellenzéknek nevezni, csak egy szarhalomnak."
ómió
Nyugi! Majd meghazudják az efftársak!
kereső
Mindenkinek "stratégiai nyugalmat" ajánlok. Miután a 2012.január elsején hatályba lépett Alaptörvényből 150 év után kikerült a "társadalombiztositás"- mint az állam kötelezettségvállalása a szociáliis ellátásra, a betegek ellátására, a nyugdijakra vonatkozóan, és helyébe az állami "szükséges támogatás, elősegités" lépett- ennek vagyunk immár saját bőrünkön tapasztalt tanúi. Annak fejében, hogy az állampolgár törvényben előirt "társadalombiztositási járulékot" fizet, az állam nem garantálja az ellátás biztonságát- hanem csak "lehetőségeihez mérten" elősegiti annak megvalósulását.
Erre szavaztatok 2010-ben, 2014-ben, 2018-ban, 2022-ben. Tudtátok, hogy mire szavaztok? Egy frászt tudtátok- 2010-ben azért adott ez az ország 2/3-ot a fideSS-nek, orbánnak, mert azt igérte, hogy kolbászból lesz a kerités- nem lesz várólista, nem szüntetnek meg kórházi ágyakat, - mindenki m indentől védve lesz- de főképp attól, hogy a saját jól fel fogott érdekét felismerje. De legfőképpen, csak gyurcsány vissza ne jöjjön- mert az maga a "halál", mert esetleg demokráciát és jogállamot hozna vissza.
Reklamációnak helye nincs, miután a társadalom vigan elfogadta az alkotmányos puccsot, amely mindezt lehetővé tette.
Ha, létezne jogállam, ha létezne a fékek-és ellensúlyok rendszere, a szabad sajtó, a független igazságszolgáltatás, a parlament ténylegesen a választókat képviselné- akkor ez nem történhetne, történhetett volna meg- hogy egy fejedelem uralkodik az országon- miniszterelnöki titulust birtokolva, és saját hasznára , hatalmához használja az ország javait, vagyonát - emberi-és természeti erőforrásait.
Szóval, csak azt akkarom mondani- pénztártól való távozás után reklamációnak helye nincsen, igaz, hogy ez még nincs kiirva a "bolt" ajtajára- de ki lesz. Erre van a "szuverenitás védelmi törvény". ha még valaki kételkedne.
Aki Én
@ómió: @Őrnagy: Két ilyen unalmas, egysíkú, buta, hazudós, eszelős illibkány ánuszlakó férget, mint ti ketten...
Pfffúúújjjj...
kereső
"Abnormális, sehol máshol nem tolerált dolgokat tartunk normálisnak, természetesnek. Mostanra elhittük – pontosabban sokan, túl sokan elhitték -, hogy a politika nem a mi dolgunk, hogy nincs közünk az életünkhöz, a biztos rossz is jobb, mint a bizonytalan jövő, hogy nincsen választásunk, hogy ez jutott, ilyen a világ, itt tart az unió. Pedig nem, ezekből semmi nem igaz. Mi magunk tesszük igazzá, mi vagyunk azok, akik önbeteljesítővé tesszük a jóslatokat. Nem tudok másik uniós tagállamot, ahol az emberek jámbor birkaként eltűrnék, hogy egy szervezett bűnbanda kirabolja őket, ahol elnéznék egy félművelt bugris zsarnokoskodását, ahol elhinnék, hogy természetes velejárója a kormány működésének az, hogy mindenről a bűnbanda feje dönt, hogy a kormánynak titulált elnyomó rendszer rákényszeríti az embereket olyasmikre, amikre demokráciában esélye sem lenne, ahol a polgárok alapvető jogai megszűntek, ahol még a legszemélyesebb magánügyekbe is beletüremkedik a maffia, ahol elfogadják természetesként az egyház és az állam közös hatalomgyakorlását. Nem létezik, hogy van még egy olyan ország, ahol a polgárok elfogadják az alattvalói státuszt, ahol boldogan rágcsálják a szikkadt kenyeret egy átdolgozott nap, hónap, év, élet után, miközben az országot jobb irányba vezetni hivatott gazemberek pereputtya már azt sem tudja, mire költse azt a pénzt, amit bármilyen személyes hozzáadott érték hiányában is az ölébe önt a közösből a zsarnok."
kolozsvaros.com/2024/01/09/nem-fogok-elnezest-kerni-azert-mert-igy-gondolom/
Horizont
@Maccska: 8:45
Halkan és nyugodtan kérdezem: te hol a picsában élsz???
Aki Én
@Őrnagyagyás: Buta vagy illibkány gyagyás. Ezért rendkívül fogékony a propagandára. Agyad semmi, ez megadja az irányt. A buta fajtádnak találták ki.

nepszava.us/csak-orbannak-van-halozata-sorosnak-nincs/
,,Csak Orbánnak van hálózata, Sorosnak nincs
Ma már politológiai axióma, hogy a 21. századi diktatúrák a propagandával helyettesítik a nyílt erőszakot, ezért a diktatúrák jellegét nem a fegyveres erőszak, hanem a propaganda mutatja meg. Orbán fasiszta diktatúrájának propagandája pedig mindent betölt, eláraszt, a médiát, az utcákat és a tereket, az otthonokat. Ez alapján a NER egy totális diktatúra."
Nessy
Azt elhiszem, hogy Takács a VIP ellátásával nem aggódik! Ellátás nélkül egyetlen beteg sem marad, ha kitudja várni mire időpontot kap! Aztán ha közben rosszabbodik az állapota, többszörös költséggel , hosszabb idő alatt sürgősséggel kell ellátni! Mindenki jobban jár, a kedves beteg feldobja otthon a talpát!
Hány libáért kapott ez a jó ember diplomát???
Horizont
@Őrnagy: 9:32
Annyira gyenge eresztés vagy, 7 szót használsz és ki is merülsz. Mélységesen buta vagy.
"hungarofób húgyagyú gyagyás bérköcsög genderidióta libkány seggfejek "
Ennyi vagy semmi több. Ja és fidesz seggnyaló az agyatlan fajtából.
Horizont
@Őrnagy: Ha neked csak ennyire fusssa, tényleg még sok is, húgyagyú gyagyás fidkány.
Te még egy fidkánynál is fidkányabb vagy.
Aki Én
@Őrnagyagyás az eszelős: ...nagy pöcegödör szakértő vagy, húgyagyú orbánista csicska :)
kereső
@Őrnagy: Mi köze a az agymenésednek a cikk témájához? vitatkozz azzal, amit a cikk ir, és amit irtam. Na, de erre képtelen vagy, nem vagy tárgyalóképes obsitos- az "ugorgyunk" kategóriába tartozol.Na, csá,,,,,,
Dr. Proktor
@Aki Én: Olyan csicska hogy kinyílik tőle az ember zsebében a bicska...
Horizont
@Őrnagy: Még soha nem írtál épkézláb kommentet a cikkről. SOHA. Fidkány.
Aki Én
@Őrnagyagyás a buta hisztérika: Olyan buta gyagyás orbánista illibernyák vagy, hogy az már tényleg vicces.
Átléptél egy határt. Humorérzéked nincs, mint ahogy egyik fidkány gyagyásnak sem, de rajtad jókat lehet derülni. Már amennyire vicces ez a szint.
Kellesz ide kontrasztnak.
Aki Én
@Őrnagyagyás: Te önként jelentkeztél húgyagyú gyagyás bérköcsög illibkány seggfejnek.
Naponta többször szénné égeted magad, és másnap újra kezded és képtelen vagy leállni! Önként sétálsz be a faszerdőbe, mint most :)
Mondom, abba ne hagyd, kellesz kontrasztnak.
Giovanni Alba
@Aki Én: ma, 11:34
Nem vicces, röhejes.
Aki Én
@Őrnagyagyás: ...mindenre ugrasz, segget csinálsz a szádból. Jó gyagyás vagy :)
Pont úgy táncolsz, ahogy fütyülök.
Aki Én
@Giovanni Alba: ...valóban nem vicces, de jól ki lehet nevetni. Imádom, ahogy tehetetlenül toporzékol.
Lassan talán megérti, mennyire buta.
Dr. Proktor
@Őrnagy: Már korán sok volt a sör - sőrnagy!
Ne idd hülyére magad, az alkohol már úgysem fokozza a bajodat...
SÍva
Máe bocsánat de én minden hónapban teszek félre az egészségügyi ellátásomra és a nyugdíjamra! Arról, hogy ti lenyúljátok én nem tehetek!
Kovács Máté
Az biztos,hogy maguknak nem kell aggódni semmilyen téren,maguknak nincs több hónapos esetleg éves várólista.
A NER1g
ómió
@Aki Én: Szarkupac efftárs! Ennyire "mellette szorultál" a még 2001-ben az efftársiasatok mellett ragadt kórházbezárási trendetek közt lehunyáskodnodnon!? Ennyire fix gyagya maradtál, hogy másokra mutogatnál!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.