Legkésőbb január 30-ig minden pedagógus megkapja a hivatalos értesítést az őt érintő béremelés pontos összegéről, február elején pedig valamennyien a számlájukon fogják látni a megemelt fizetést – mondta a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Rétvári Bence a béremelésről üzent a pedagógusoknak: "A mostani a valaha volt legnagyobb fizetésemelés a magyar pedagógusok körében,"
Fotó: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a tanárok és óvónők béremeléséről tartott budapesti sajtótájékoztatón 2024. január 22-én. MTI/Kovács Tamás

Rétvári Bence közölte, hogy

a mostani a valaha volt legnagyobb fizetésemelés a magyar pedagógusok körében, hiszen 2022 és 2025 között összesen 93,5 százalékkal növekednek a bérek.

Ismertetése szerint a mostani emelésnek köszönhetően februártól a pályakezdők jogszabályban meghatározott legkisebb bére gyakornokként bruttó 528 ezer forint lesz. Pedagógus I. kategóriában legkevesebb 538 ezer forintot, pedagógus II. fokozatban 555 ezer forintot kereshetnek az oktatók és nevelők, míg a mesterpedagógusok fizetése 630 ezer forintról indul, a kutatótanárok bérének alsó határa pedig 750 ezer forint lesz.

A döntés mintegy 140 ezer embert érint

- jelezte, hozzátéve:

a folyamat nem áll meg, mivel a kormány 2030-ig vállalta, hogy a diplomás átlagbérrel együtt mozgatja a pedagógusok fizetését.

Az államtitkár megjegyezte: az átlagnál nehezebb feladatokat ellátó, hátrányos helyzetű területeken dolgozó pedagógusoknak a fentieknél is 20 százalékkal nagyobb fizetést garantál a törvény.

Forrás: MTI

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
@division: 15.10: Ja, kérlek szépen, a matematika egy egzakt tudomány! Az alkalmazása pedig fideszes trükk! (nem bolsevista, annál már rafináltabb) Majd január végén fognak a kollégák hangos puffanással pofára esni! De sebaj, aki még mindig hisz vagy hinni akar, azoknak még ottmarad a fideszes pedagóguskari képviselet!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
Szegény Bence nem csak ostoba csicska, hanem egy matekból folyton megbukó köcsög.
namihami
""...február elején pedig valamennyien a számlájukon fogják látni a megemelt fizetést ...""
A szelektíven(!!!), tehát nem biztos, hogy mindenki és a 32,5%-kal megemelt fizetést! Úgyhogy, még nyugi tanerők, nyugtával a napot!
division
@namihami: Közel ennyit csak a gyakornokok, pályakezdők fognak kapni, akik alapból 400 ezer körül kerestek eddig. Aki Ped II - ben van és jelenleg is keres mondjuk 470 ezer bruttót, annak csak kiegészítik 555000 ft - ra, azaz jó ha 18% lesz az a 32,2, sőt lesz akiknek ennyi sem (van ahol 2-6%), ha magasabb fokozatban van. Bizonyos esetekben mehet ugyan feljebb is valamivel, de ez rövidesen kiderül, itt nálunk pl. már holnap.
namihami
@division: 14.53: Igen, erre céloztam! Ahogy ezt már az egészségügyben is lejátszották!
division
@namihami: Én tudom mennyi lesz a minimum nejemnek 30+ év, 3 diploma , PED II végzettséggel, 555000, ami nettó 420 ezer, és arra még rámegy a nyelvi és (elvileg) a vezető pótlék is, ebben az esetben ez nettó 520 ezer lesz. Ugye neki az ágazati pótlékkal volt 470 ezer bruttó az alapbére, így ez 18% - os emelésnek fog megfelelni. Oké, nyilván ez azért nem annyira kevés, főleg ha van egy jól kereső férj, de a megbecsülés továbbra is csak másodlagos szempont minden téren. A 800 ezres fizetést már régen el kellett volna érniük, nem majd 2025 - ben, ráadásul ami szerintem továbbra is vérlázító, hogy egy 30+ éve pályán lévő sokat megélt pedagógus alapbére még 30 ezerrel sem lesz több mint egy pályakezdőé. Ez nonszensz.
Sakk Matt
Rétibence!

Oszd le már arra a néhány évre, amíg lófaszt sem adtatok! Aztán korrigáld az európabajnok inflációval...majd ásd el magad!
SÍva
Nem üzengetni kellene a pedagógusoknak hanem odaadni azt ami jár, megfelelő körülményeket teremteni a tanításhoz és a rend fenntartásához valamint biztosítani a tanárok nagyobb védelmét!
namihami
@division: 15.10: Ja, kérlek szépen, a matematika egy egzakt tudomány! Az alkalmazása pedig fideszes trükk! (nem bolsevista, annál már rafináltabb) Majd január végén fognak a kollégák hangos puffanással pofára esni! De sebaj, aki még mindig hisz vagy hinni akar, azoknak még ottmarad a fideszes pedagóguskari képviselet!
division
@Sakk Matt: @SÍva: @namihami: A mai legújabb bértábla, ami hivatalos immáron úgy néz ki:
www.scribd.com/document/699764580/Pedagogusok-tervezett-beremelese-2024
Holnap kiderül minden. Ez alapján nejem kb. 503 ezret fog kézhez kapni plusz még a 100 ezres pótlékot, ami már több mint 600 ezer nettó. Én azért titkon bíztam abban, hogy a sok éve pályán lévőket nem cseszik megint át. Ez így viszont már 29% - os emelés.
Sakk Matt
@division: ...tehát nem 32.2%-os!
Számold hozzá az inflációt, az utóbbi évben durva mértékűt és mindjárt nem olyan szép a kép. Persze, hirtelen egyben elsőre jól néz ki, de egy nyomorgó is lakomának lát egy kínai menüt.
division
@Sakk Matt: Én azt látom hogy nem annyi, de nem is nevezném így már annyira kismértékű emelésnek, és ez még növekedni is fog. Egyébként meg nejem ezt a gyerekek iránti szeretete miatt csinálja inkább sok-sok éve, nem megélhetési problémák végett, és ezt én még havonta minimum megd...zom.
division
@Sakk Matt: A 32,2% - ot csak a gyakornokok kapják meg, mindenki más úgy néz ki a 29, 1% - ot. A 10% volt beígérve idénre, szóval ahhoz képest ez jóval több. Ami továbbra sem korrekt, az a gyakornokok és a 30+ - os pedagógusok bére közötti nem túl nagy különbség, de valószínűleg mérlegelni kellett a költségvetés szempontjából az elosztás mértékét, mert egy kezdőnek is kell ennyi legalább, de valószínűleg egyszerre a 800 ezres PED II - es bér már nem fért volna bele a keretbe egy év leforgása alatt, jövőre jön majd megint egy 20% - os emelés, utána pedig még egy kisebb.
madlaci66
tehát köszönjék meg a zúniónak
surdilloFUJT
@division: Szerencsés vagy,hogy meg tudod duplázni!!!NEM MINDENKI ILYEN"" SZERENCSÉS""!!!
surdilloFUJT
Ezt az álkeresztény,hazug fitkány fidesscsicskát már KITÖMVE KÉNE MUTOGATNI!ANNYIT HAZUDOZOTT ÉS HAZUDOZIK!!!
division
@surdilloFUJT: Ennek semmi köze a szerencséhez, a szerencse az a lottó főnyeremény. Amúgy meg nyilván nem most kellett volna így emelni, hanem már évekkel ezelőtt, szóval nem tapsolok ezért a kormánynak egy kicsit sem, ettől függetlenül ezek a bérek már egyáltalán nem nevezhetőek annyira alacsonynak, csak mint már mondtam kissé elkéstek vele, mire a 800 ezret elérik a legtöbben már mennek nyugdíjba.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.