„Miért nem a vendégmunkásokat rúgják ki?!” – horgad fel a közvélemény egy része immár menetrendszerűen, amikor magyar munkásokat küldenek el egy olyan cégtől, ahol vendégmunkások is dolgoznak – írja a HVG360.

HVG360: Az Orbán-kormány is benne van abban, hogy nem a vendégmunkást rúgják ki a magyar helyett

 Legutóbb a Bumchun Precision Hungary Kft. hatvanfős létszámleépítése adott apropót a szörnyülködésre.

A felháborodásra ráerősített, hogy a Bumchun pár évvel ezelőtt 2,65 milliárd forint munkahelyteremtési támogatást kapott az államtól 200 plusz munkahely létrehozásával járó beruházásához. Szó se róla, azt nem vállalták, hogy a munkahelyeket magyar állampolgárságú dolgozókkal fogják feltölteni. Azt pláne nem, hogy az idők végezetéig csak magyarokat fognak foglalkoztatni a magyar adóforintokból létrehozott állásokban.

Ahogy a hazai munkaerőben nő a vendégmunkások aránya (bár a számukat idén is 65 ezer főben maximálják), borítékolhatóan egyre több lesz az olyan eset, amikor állami támogatással létrehozott állásokat vendégmunkások töltenek be. Ennek nem pusztán statisztikai oka van, a kormány előszeretettel támogatja ipari, feldolgozóipari vállalatok beruházásait – és éppen ezekben a szektorokban van a legnagyobb szükség a vendégmunkások foglalkoztatására.

Nem mellesleg az új vendégmunkástörvény értelmében vendégmunkás-tartózkodási engedélyt azok kaphatnak, akiknek a foglalkoztatója kedvezményes foglalkoztató vagy nyilvántartásba vett munkaerő-kölcsönző.

Előbbi körbe a kormány stratégiai partnerei, a nemzetgazdasági jelentőségű beruházások megvalósítói, a Kiemelt Exportőr Partnerségi Program résztvevői tartoznak. Tehát azok a vendégmunkások, akik nem munkaerő-kölcsönzőn keresztül dolgoznak, definíció szerint az állam által már kedvezményezett cégnél dolgoznak.

Itt mellékszál, de a kormány egyik érve az egész újraiparosítási törekvés mellett a munkahelyteremtés. Miközben éppen a létrejövő gyárak számára nem áll rendelkezésre elég és megfelelő hazai munkaerő, így az „újraiparosítás" szükségszerűen magával vonja a vendégmunka egyre fokozódó bevonását.

A „Miért nem a vendégmunkásokat rúgják ki?!” kérdésre a válasz alapvetően meglehetősen egyszerű: mert a vendégmunkásokat nem lehet olyan egyszerűen leépíteni, mint a magyar munkavállalókat. Különösen, ha munkaerő-kölcsönzőn keresztül foglalkoztatott dolgozókról van szó, ami a feldolgozóiparban meglehetősen gyakori.

A harmadik országból érkezett vendégmunkásokat a munkaerő-kölcsönzők – ahogy azt a jogszabályok megkövetelik – kétéves határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatják. Természetesen

a határozott idejű munkaszerződést is fel lehet bontani, ám ebben az esetben a vendégmunkásnak ki kell fizetni a teljes szerződéses időtartamra járó bérét

– magyarázza a hvg.hu-nak Baja Sándor, a Randstad Hungary Kft. ügyvezetője. Azt sem szabad gondolni, hogy a küldő országok ne törődnének az állampolgáraikkal, a Fülöp-szigetek például kiutazás előtt bekéri az aláírt munkaszerződést és egyéb dokumentumokat.

A cikk további része a HVG360-on olvasható.

Forrás: HVG360

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
nem baj, a rabszolgaságra szavaztak 22-ben...vagy a valagukat sem emelték meg...mindkét esetben megérdemlik...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Menőmanó
@Csizmás Kond: Ahhoz nem kell agitálni, mindenkinek van annyi esze, hogy külföldön 3-6-szor annyit keres mint itt.
Béla333
"..örülök, hogy már nem migránsmunkásoztok.."
Milyen kicsi is elég, hogy örömet okozzunk a hülyemagyar maffiahívőknek...
Csizmás Kond
@Menőmanó: ...de hogy abból mennyi marad meg...az ismét titok...
justhpeter
Mit mondanak a külföldi nagykövtek, hogy áll ma a magyar kormány által megállapított visszaosztási szorzó ?
Eladott Ország
Az oroszok után a kínaiak is megvették a román cigány bűnöző, hazaáruló, kleptokrata gecit, aki még az anyját is eladná egy tál lencséért. "Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját!" - Megteszi azt a kurmány'! Egy dagadt felröhög a háttérben. Viszont elnyomja a röhögést a jacht motorjának a hangja. A fidesz azt hazudta, csak olyan munkára jöhet vendégmunkás, amire nincsen magyar jelentkező, aztán az lett belőle kirugják a magyarokat, hogy vendégmunkásokat hozzanak helyettük, köszönjük a nemzeti kormánynak.
uploads.disquscdn.com/images/53f0bbbbcbb54133228bac5320f3afbbf2bc3c827028a4abbc9e29cb6fe7455b.jpg?w=800&h=480
jáger laszló
Én pedig maradok a stabil és biztos nyugdíjas státusznál!!
Heuréka!!
csak ennyi
barátilag
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.