Az elmúlt időszakban egyre sürgetőbb probléma a bírói rendszerben felmerülő súlyosan alacsony fizetés, ami miatt sok dolgozó ott hagyja a pályát – írta meg a 24.hu.

Veszélyben a bírói rendszer: egyre többen távoznak a rendkívül alacsony fizetések miatt

Varga Judit, az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának elnöke, volt igazságügyi miniszter beszédet mond, miután átvette a Szellemi Honvédő Díjat a Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) ünnepségén a Novotel Budapest Congress Centerben 2024. január 19-én. Fotó: MTI/Lakatos Péter

A magas infláció ellenére már második éve nem emelkedtek az illetmények a bíróságokon, és ennek súlyos következményei vannak az érintett szakemberekre és a bírói rendszerre.

A 35 százalékos pénzromlás súlyosan érinti a dolgozókat, akik úgy érzik, hogy a rendszerük a működésképtelenség határán lavíroz.

A dolgozók a 24.hu-nak is kifejezték aggodalmukat, egy törvényszéken dolgozó bíró elmondása szerint még a szakmunkások is sokkal többet keresnek, és nehéz nem arra gondolni, hogy ki akarják véreztetni a bíróságokat. A problémák nem csupán anyagiak, hanem az erkölcsi és szakmai kihívásokkal is szembeállítják őket.

A bíróságokon dolgozók rendkívül alacsony fizetése azonban nemcsak a bírákat érinti, hanem az összes bírósági dolgozót, beleértve a bírósági titkárokat, írnokokat és szakértőket is.

A stagnáló illetmények miatt egyre többen kénytelenek a garantált bérminimumot elfogadni, ami tovább növeli az anyagi kiszolgáltatottságot.

"Egy bírósági titkár kezdő fizetése nettó 316 ezer és 346 ezer forint között mozog. Neki kell felülvizsgálni a Schadl György-féle végrehajtók végrehajtásait, akik nem pár százezres, hanem százmilliós jövedelemmel bírnak – mennyire frusztráló lehet ez nekik, illetve mekkora a korrupciós kockázat lehetősége?! Vagy nézzük azt, hogy a versenytanács százmilliárd forintos kartelldöntéseinek a jogszerűségét a bíróságok bírálhatják el, az ebben részt vevő bírók pedig feleannyit sem keresnek, mint a versenytanács tagjai. A tárgyalóteremben, ahol ítéleteket hozunk, az összes hivatalos személy, szakértő és kirendelt ügyvédi is jóval többet keres nálam és a kollégáimnál"

– sérelmezte egy dolgozó.

Az Igazságügyi Minisztérium és az Országos Bírósági Hivatal közötti egyeztetések folyamatban vannak, de egyelőre nem történtek lényegi változások az illetmények terén.

A bíróságokon óriási átszervezésekkel próbálják kiváltani a távozók munkáját, ám ez egyre nehezebben megy, ami az ügyvédeknek is feltűnt: egyre többet kell várni egy-egy jegyzőkönyvre, az ítéletek írásba foglalására, és az egyszerűbb perek is a korábbiaknál jóval tovább elhúzódhatnak.

Forrás: 24.hu

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
nocsak, még a magyar bírók is kénytelenek lesznek a labancoknál mosogatni ha megakarnak éni? - mentek vóna focistának,0rbanisztánban egyedül annak van jövöje!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Béla333
Majd a maffiózók nagy kegyesen felvállalják a bíráskodás terheit:
Saját pártkatonákat ültetnek be a bírói székekbe és nekik mesés fizetést adnak - az adóforintjainkból...!!!
kereső
@Béla333: Itélkező biróknál- akiket kijelölnek a fideSS -nek kényes ügyek tárgyalására, már azok itélkeznek. Nyitott kapukat döngetsz Béla- ez már az "igazságügyi reform" része.
Béla333
@kereső: 15.19
Erre bólintott rá az Unió és ezért szabadítottak fel 10 milliárd Euro-t?
jesz
Mit jelent a bíróság kivéreztetése? most van háromezer bíró.
Ü
kereső
@Béla333: Azt nem hiszem, hogy ezt igy közölték az unióval- meghozták azoknak a jogszabályoknak egy részét, amit kértek, aztán meg csinálnak, amit csinálnak. Igy megy ez nálunk- képmutató módon. Mer ugye mire is kapta meg Magyarország a TAO-bol "látványcsapatsport kedvezmény" cimén az unió jóváhagyását? Tömegsport, ifjúsági sport szervezés- és mi lett helyette? stadion, meg felcsúti stadion gyepének napenergiával való ellátása. Miért akar kis-rigó püspök még három foci pályát a hat hektáros erdő helyére? Hát ezért- mert akkor a TAO-ból szakithat. Hogy verné meg az Isten.
percsi
Kellet nekik az igazságszolgáltatás helyett a kormibandát szolgálni!
Nem sajnálták-sajnálják azokat akiket kisemmiztek és életük végéig adósságba löktek, mert kiadta a főni, a tisztességtelen bankokat kell menteni. Csak devizahitel 2,5 millió, ha családot nézzük több, mint 5 millió emberről van szó. Következő generáció a CSOK-os.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.