Az elmúlt időszakban egyre sürgetőbb probléma a bírói rendszerben felmerülő súlyosan alacsony fizetés, ami miatt sok dolgozó ott hagyja a pályát – írta meg a 24.hu.

Veszélyben a bírói rendszer: egyre többen távoznak a rendkívül alacsony fizetések miatt

Varga Judit, az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának elnöke, volt igazságügyi miniszter beszédet mond, miután átvette a Szellemi Honvédő Díjat a Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) ünnepségén a Novotel Budapest Congress Centerben 2024. január 19-én. Fotó: MTI/Lakatos Péter

A magas infláció ellenére már második éve nem emelkedtek az illetmények a bíróságokon, és ennek súlyos következményei vannak az érintett szakemberekre és a bírói rendszerre.

A 35 százalékos pénzromlás súlyosan érinti a dolgozókat, akik úgy érzik, hogy a rendszerük a működésképtelenség határán lavíroz.

A dolgozók a 24.hu-nak is kifejezték aggodalmukat, egy törvényszéken dolgozó bíró elmondása szerint még a szakmunkások is sokkal többet keresnek, és nehéz nem arra gondolni, hogy ki akarják véreztetni a bíróságokat. A problémák nem csupán anyagiak, hanem az erkölcsi és szakmai kihívásokkal is szembeállítják őket.

A bíróságokon dolgozók rendkívül alacsony fizetése azonban nemcsak a bírákat érinti, hanem az összes bírósági dolgozót, beleértve a bírósági titkárokat, írnokokat és szakértőket is.

A stagnáló illetmények miatt egyre többen kénytelenek a garantált bérminimumot elfogadni, ami tovább növeli az anyagi kiszolgáltatottságot.

"Egy bírósági titkár kezdő fizetése nettó 316 ezer és 346 ezer forint között mozog. Neki kell felülvizsgálni a Schadl György-féle végrehajtók végrehajtásait, akik nem pár százezres, hanem százmilliós jövedelemmel bírnak – mennyire frusztráló lehet ez nekik, illetve mekkora a korrupciós kockázat lehetősége?! Vagy nézzük azt, hogy a versenytanács százmilliárd forintos kartelldöntéseinek a jogszerűségét a bíróságok bírálhatják el, az ebben részt vevő bírók pedig feleannyit sem keresnek, mint a versenytanács tagjai. A tárgyalóteremben, ahol ítéleteket hozunk, az összes hivatalos személy, szakértő és kirendelt ügyvédi is jóval többet keres nálam és a kollégáimnál"

– sérelmezte egy dolgozó.

Az Igazságügyi Minisztérium és az Országos Bírósági Hivatal közötti egyeztetések folyamatban vannak, de egyelőre nem történtek lényegi változások az illetmények terén.

A bíróságokon óriási átszervezésekkel próbálják kiváltani a távozók munkáját, ám ez egyre nehezebben megy, ami az ügyvédeknek is feltűnt: egyre többet kell várni egy-egy jegyzőkönyvre, az ítéletek írásba foglalására, és az egyszerűbb perek is a korábbiaknál jóval tovább elhúzódhatnak.

Forrás: 24.hu

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
nocsak, még a magyar bírók is kénytelenek lesznek a labancoknál mosogatni ha megakarnak éni? - mentek vóna focistának,0rbanisztánban egyedül annak van jövöje!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
nocsak, még a magyar bírók is kénytelenek lesznek a labancoknál mosogatni ha megakarnak éni? - mentek vóna focistának,0rbanisztánban egyedül annak van jövöje!
Clavigo
Xar ügy... ( ez is ) . Sajnos,,nem " dolgozhat " mindenki a vlgrehajtó kamarában...
Dr. Proktor
Lehet, hogy nem is a fizetés miatt, hanem a körülmények hatására...
balos
@Hazaszeretet: KÖ leves?Hát egyed barom,nyilas!
mn50231
Alacsony a fizetésük, ezért nem merik eliténi a cigányokat és a zsidókat valamint a volt kommunistákat? No hol egy lista, hogy melyik, mennyit keres, lássuk csak! Vajon 2006-ban is azért ítélték el a a tüntetőket, a gyerekeket, a szemét rendőrök által begyűjtötteket, mert akkor is alacsony volt a fizetésük? Nem tudom felsorolni a sok száz halálra ítélt nőnek és férfinak a névsorát akiket a 40-es évek népbírosági, az 50-es évek Rákos korszakának bírói, majd kádár vérbírói ítéletei alapján ártatlanul kivégeztek, majd rehabilitáltak. Vajon ezeknek is alacsony volt a bérük?
Tibor95
Lenne itt mindenre (is) pénz, de azt sajnos jogtalanul elveszi tőlünk az Amerikát szolgáló liberális Brüsszel.
Mai magyarországi politikai vezetésünk a sok nyugati homárpedofil-btq popagandával küzd a normális emberek oldalán.
Ezt nem tetszik a fájzer vakcinás nagyon korrupt Brüsszeli Fon der Lájernek sem. Ő maga árulta el saját magát. Ő maga mondta ki nyíltan.

Azt se feledjük el, hogy ott kint a hazai ellenzék a magyar fizetések ELLEN propagál.
Gyakorlatilag, ők lehetetlenítik el a hazai fizetéseket különböző módszerekkel.

Így nem csoda ha itthon egyre nehezebb a helyzet.

Kormányunk még ilyen körülmények között is jól helyt áll.
Fizetéseket most emeltek a pedagógus rokonságomnak. Rendre és pontosan megkapták. Köszönjük szépen Orbán Viktor. Isten áldja a hazaszerető magyar vezetőinket!
simmering73
@Hazaszeretet: Illiberális nemzet csótányai közösüljetek!
csak úgy....
@KisTehen: "csak a hülyék mennek ki németbe ... aki marad, az luxuslakást vesz magának a bimbó utcában vagy bécsben" te agyalágyult, az a szomorú,hogy ezt te lassan már el is hiszed!
Szevasztok
Dobrev segít csak egy szavukba kerül.
Clavigo
@KisTehen: " Loptampuszta " nem a tiéd ,böcce ?? Assszittem,pedig. Csak az adódat tetted bele...??? Hogy te mekkora barom vagy,,riska..!
SÍva
Jaj úgy sajnálom őket! Ja nem! Inkább azokat sajnálom akik egy olyan bíró miatt haltak meg pu. Encsencsen aki kiengedte a korábban már két idős embert bántalmazó lényt. És még följelenteni sem lehet amiatt, hogy a nem megfelelő ítélet miatt ketten is meghaltak! Szívem szerint feljelenteném a munkakörében elkövetett súlyos mulasztás miatt, de mint felvilágosítottak rájuk nem vonatkoznak a törvények és nem lehet felelősségre vonni! Te (én ) ha kárt okozol a munkáltatódnak rád hárítja!
kereső
Varga művésznó, mint "szellemi honvédő"...aki felterjesztette a igazgatóhelyettes kegyelmi kérvényét, majd ellenjegyezte azt. Aki azt mondta, hogy nem is ismeri schadl-t, azután meg kiderült az együtt készült szelfi, aki semmit sem tudott államtitkára, helyettese korrupcióüjáról. Hungarikum B+- ez is az.
Sztyepospista
BIRÓ URAM, BIRÓ URAM, TEGYEN TÖRVÉNYT... a nóta szerint. Csak nyugika ! Lesztek ti is nyugdijasok, és onnantól ti is pusztán KOMPENZÁCIÓT figtok kapni, emelés az... nuku.
CsipkeRózsa
Megint úr fiúk érkeztek a propellerre:

Hazaszeretet, mn50231, Tibor95,

Jó agitátor működik a Mi Hazánk pártban, mindegyikük onnan érkezett.
Béla333
Majd a maffiózók nagy kegyesen felvállalják a bíráskodás terheit:
Saját pártkatonákat ültetnek be a bírói székekbe és nekik mesés fizetést adnak - az adóforintjainkból...!!!
kereső
@Béla333: Itélkező biróknál- akiket kijelölnek a fideSS -nek kényes ügyek tárgyalására, már azok itélkeznek. Nyitott kapukat döngetsz Béla- ez már az "igazságügyi reform" része.
Béla333
@kereső: 15.19
Erre bólintott rá az Unió és ezért szabadítottak fel 10 milliárd Euro-t?
jesz
Mit jelent a bíróság kivéreztetése? most van háromezer bíró.
Ü
kereső
@Béla333: Azt nem hiszem, hogy ezt igy közölték az unióval- meghozták azoknak a jogszabályoknak egy részét, amit kértek, aztán meg csinálnak, amit csinálnak. Igy megy ez nálunk- képmutató módon. Mer ugye mire is kapta meg Magyarország a TAO-bol "látványcsapatsport kedvezmény" cimén az unió jóváhagyását? Tömegsport, ifjúsági sport szervezés- és mi lett helyette? stadion, meg felcsúti stadion gyepének napenergiával való ellátása. Miért akar kis-rigó püspök még három foci pályát a hat hektáros erdő helyére? Hát ezért- mert akkor a TAO-ból szakithat. Hogy verné meg az Isten.
percsi
Kellet nekik az igazságszolgáltatás helyett a kormibandát szolgálni!
Nem sajnálták-sajnálják azokat akiket kisemmiztek és életük végéig adósságba löktek, mert kiadta a főni, a tisztességtelen bankokat kell menteni. Csak devizahitel 2,5 millió, ha családot nézzük több, mint 5 millió emberről van szó. Következő generáció a CSOK-os.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.