König Ferenc szerint ha tiltakoznak, ugyanúgy elveheti a kormány az iparűzési adót, mint ahogy elvették Gödtől.

Sóskúti polgármester az akkugyárról: „Fönt, a jó Isten alatt közvetlenül” döntenek

Kép: RTL Híradó

Ez a gyár idejöhet, és bármennyi gyár idejöhet, ha a kormány úgy dönt. És itt a probléma, hogy bármit döntünk bármiről, a kormány ezt bármikor átírhatja, mert azt mondja, hogy ezen a helyrajzi számon ez egy kiemelt beruházási terület, és ettől a pillanattól kezdve senkinek semmi köze hozzá, és népszavazást sem lehet kezdeményezni a kormánydöntés ellen

– ezt mondta König Ferenc, Sóskút polgármestere az RTL Híradónak. König január közepe óta áll a helyi lakosok és az ellenzéki pártok támadásainak kereszttüzében, amiért a vezetése alatt álló Pest megyei faluban akkumulátorbontó üzemet akar létesíteni a szlovén Andrada csoport.

König azt nyilatkozta, hogy egészen addig a nevét sem hallotta a szlovén cégnek, amíg fel nem hívták a Nemzeti Befektetési Ügynökségből (HIPA). Szerinte a kormány kész helyzet elé állította őt, nem engedhetik meg maguknak, hogy népszavazás legyen, a végső döntést pedig „fönt, a jó Isten alatt közvetlenül” hozzák meg:

Az állam dönti el. Az államnak van egy beruházási gondolata, egy országfejlesztő gondolata. Hogy az egy akkumulátorgyárban teljesül ki vagy egy autógyárban, azt ők döntik el fönt.

König szerint ahogy végül Gödtől is elvette a kormány az iparűzési adót, megtehetik ezt Sóskúttal is, ha a lakosság tiltakozik az akkuüzem ellen. Ha pedig a teljes adóbevételt a megyének adja a kormány, az „Sóskút halálos ítélete”. Erről a lehetőségről így fogalmazott a polgármester:

Hát Gödöt elvitték, nem? Iváncsát elvitték. Ráckeresztúrt elvitték, gumigyárral, mindennel együtt. Dunaújvárost elvitték. Ez nem példa nélküli. A kormány megköszöni a támogatást, és nyom egy gombot. Mi a garancia arra, hogy Sóskúton nem ez lesz? Ha itt azt mondjuk, hogy takarodj, ahogy kiabálták – lemondhatok én, attól még ez a gyár itt van.

A polgármester szerint egyébként a sóskúti ipari park jelenleg több munkahelyet ad, mint ahányan élnek a településen, náluk malájok dolgoznak. Nincs is szükségük az akkumulátorbontóra:

Nemsokára tájékoztatni fogjuk a lakosságot, hogy nem kellett ez a púp a hátunkra.

Forrás: RTL Híradó
Fotó: RTL Híradó

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
no,..hát azért akadt példa a világban,hogy megakadályozták egy gyár telepítését...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
Szerencsétlen polgi nem sokat érthet a világból ! Ha így is úgy is elveszi a kormány a helyi iparűzési adót, akkor mi vesztenivalója maradt ?
Csizmás Kond
Úgy kb tíz éve még azzal kérkedtek egyes település polgármesterei, hogy az oda bejelentett mittudommilyen cégek hatalmas jövedelmet hoznak nekik...mit valósítottak meg abból a sok pénzből ?
Nyírfa
Választási lehetőség: iparüzési adó+ halál, vagy az adó elvesztése , de életben marad a föld, a víz, az ember, nem mellesleg megmarad , és nagyot nő a becsület. Erről van szó, Sóskút polgármestere.
Nyírfa
Jajaj, iparűzési, hosszú ű, bocsánat!
Eladott Ország
Jó reggelt! Az Egyenes beszédben is ezt kellett volna mondani és nem mellébeszélni! azt meg pláne nem kellett volna mondania, hogy őt meggyőzték! Azt hiszem az emberünket lyukra futtatták és most megsértődött! Dominó elv...?! Lehet mostanság kezd foszladozni az eddig tökéletes szervezet.
sokanvagyunk
...sejtettem! Maga a pápa akkuskodik. D

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.