A cég közpénzmilliárdokhoz jutott, a szálak pedig egészen Szijjártóig, de legalábbis az ő egyik fidelitasos gyakornokáig vezetnek.

Fidelitasos gyakornoké volt a cég, amit fantomizálhattak a Covid-járvány közepén – A NAV most nyomozMTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ahogy azt a hvg.hu megtudta, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eljárást folytat egy, a Covid-világjárvány idején, a közbeszerzési szabályok mellőzésével milliárdos állami megbízást kapott cég tulajdonosváltása miatt. Az ugyanis a fantomizálás gyanúját veti fel. Egyelőre gyanúsított nincs. 

Az érintett cég, a Minerva Tanácsadó és Forgalmazó Kft. egyike annak a három vállalkozásnak, amelyekről kiderült: 2020 végén az állam több százezer, a fertőzés kimutatására szolgáló antigén-gyorstesztet vásárolt tőlük az Állami Egészségügyi Ellátó Központon (ÁEEK) keresztül.

A háromból kettő az egészségügyi piacon ismeretlen, NER-közeli vállalkozás volt, ráadásul az ÁEEK előlegként a vételár felét elutalta nekik. Mivel az előleg fedezte a szállítandó mennyiség beszerzési árát, így a cégek befektetett saját tőke és üzleti kockázat nélkül tudtak zsíros üzletet kötni az állammal. Hasonlóság az is, hogy

a profit kivétele után a cégek fantomizálódtak, a nyomuk is eltűnik.

A kérdéses beszerzések kapcsán a DK-s Vadai Ágnes országgyűlési képviselő február 7-én "Nem gondolja, hogy dolga lenne a fantomizálódó haveri cégek ügyében?" címmel küldött írásbeli kérdést Polt Péternek, amit a legfőbb ügyész feljelentésként értékelt és a rendőrségnek továbbított.

A gazdasági lap birtokába kerültek a nyomozást megszüntető rendőrségi határozatok a két NER-barát cég ügyében – és érdekes megállapításokat mutatnak. 

E szerint a Minerva Tanácsadó és Forgalmazó Kft. fantimozálódásának kérdését nem vizsgálták, mert amiatt a NAV már nyomoz.

Mint kiderült, a NAV-nyomozással érintett Minerva Tanácsadó és Forgalmazó Kft. felszámolása tavaly október 20-án indult. Ennél a cégnél még gyanúsabbak a körülmények, hiszen az ÁEEK-es szerződés előtt 3 hónappal jött csak létre, és bő 3 éves fennállása alatt ez az egyetlen bevétele volt. Az ÁEEK-val kötött szerződést a Minerva Kft. részéről Martos Dániel írta alá, aki ekkor a cég ügyvezetője és résztulajdonosa is volt.

Martos éveken át a ferencvárosi Fidelitas, majd a helyi Fidesz vezető embere volt.

Sőt, nyilvános életrajza szerint 2004-2005-ben Szijjártó Péter parlamenti gyakornoka volt, ezután pedig a Fidesz-alelnök Pelczné Gáll Ildikó mellett lett titkár.

Később Martos a IX. kerület vagyonkezelő cégében a parkolási rendszerért felelt. Az önkormányzati cég vezérigazgató-helyettesi pozíciójából 2018 végén távozott, miután a 444.hu videóban leplezte le, hogy a parkolóautomatákba dobott pénznek csak a töredéke jut el a kerület kasszájába. Martos amilyen sietősen távozott a ferencvárosi önkormányzattól, olyan gyorsan hagyta el a milliárdos állami biznisz lezárultával a saját cégét is.

Ő és üzlettársa, a szintén volt fidelitasos Palócz Adrienn 2021 februárjában adta el a kft.-t egy borsodi zsákfaluban, Rakacán élő, 19 éves fiatalnak. Az új tulajdonos egyszemélyes “taggyűlésen” döntött Martosnak és Palócznak osztalékként 98-98 millió forint kifizetéséről a cég egyetlen üzletének profitjából. Pár hónappal később elindult a cég felszámolása.

Forrás: hvg.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
a megoldás erre nem a bíróságon keresendő...
balos
A 89es rendszarváltással az összes feka megtalálta azokat a kiskapukat amit a regnáló fostalicskák meghagytak a felszopóiknak!Sajnos nem lehet más a politika,mert akkor az embereket régen számüzték volna egy másik bolygóra!
Nyírfa
Bravó, magyarok, így kell meglopnotok a saját hazátokat.
Pusztai
Anno 17 fideszes céget daráltak be, jött a hosszú bájtok éccakája.
Most majd ha bukta közeli idők jönnek, jön a rövid bitek 24 órája, hete?
Ugyanis ha akkor egy éccaka kellet a törléshez akkor most minima 24 óra de lehet egy hét???
namihami
Nnnna, majd a NAV és a Hisztipeti leboxolja a meccset!
Boritékolhatjuk a vizsgálat eredményét...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok