Ungváry Krisztián úgy véli, nem állíthat valótlanságot még a családtagjairól sem az aki először a magyar alkotmányosság őre, majd a nemzet egységét kifejező legfontosabb közjogi funkció birtokosa.

Ungváry Krisztián úgy véli, nem állíthat valótlanságot még a családtagjairól sem az aki először a magyar alkotmányosság őre, majd a nemzet egységét kifejező legfontosabb közjogi funkció birtokosa.

Természetesen senki sem felelős felmenői tetteiért – ezt írja hétfői cikkében a Telexen Ungváry Krisztián. A történész a bevezetőjében arra utal, hogy néhány nappal ezelőtt Karsai László történész a Hvg.hu-n megjelent írásában kiderítette: Sulyok Tamás, Magyarország kedden hivatalba lépő köztársasági elnöke valótlan információkat közölt a nyilvánossággal a saját apjáról.

Hoppá! Egy újabb történész állt bele Sulyok TamásbaSulyok Tamás     Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az új államfő még az Alkotmánybíróság elnökeként nyilatkozott a kolozsvári Krónikának azt állítva, hogy édesapját 1946-ban távollétében halálra ítélte a népbíróság, és leginkább azért, mert székesfehérvári válóperes ügyvédként elvállalta egy olyan asszony ügyét, akinek a férje később a város párttitkára lett. Sulyok szerint az apja csak úgy tudta elkerülni a kivégzést, hogy tíz évig az ország másik felében bujkált – ám Karsai László szerint az interjúban elhangzott történetnek nincs valóságalapja. Mint fogalmazott: „Sulyok Tamás vagy rosszul tudja, vagy hazudik. Édesapját, Sulyok László székesfehérvári ügyvédet soha, senki, legkevésbé a népbíróság nem ítélte halálra.”

Ungváry szerint – ahogyan Bayer Zsolt esetében – most is azzal próbálkozik a kormánypárti média, hogy „apák és fiúk” ügyet kreáljanak minden olyan esetből, amelyben egy számukra kedves politikus saját felmenőiről valótlanságokat mond.

A történész szerint nonszensz az a logika, amely alapján tilos szóvá tenni azt, ha egy politikai szereplő valótlanságot terjeszt a felmenőiről. „Bayer és Sulyok felmenői kapcsán ugyanis senki sem tett olyan állítást, hogy az utód felelős a felmenő tetteiért, sőt, azt sem állította senki, hogy az utódot a felmenői meghatároznák.”

Ungváry úgy véli, Sulyok Tamás várhatóan arra fog hivatkozni, hogy ő is egy tévedés áldozata. Mivel a történész szerint ez az ügy ténykérdésekből áll, meglepő volna, ha az új államfő nem ismerné el, hogy „az apja 1944-ben a nyilasokkal összevethető Magyar Nemzeti Szocialista Párt Fejér megyei »megyevezetője« volt, és az »igazi szocializmus« mellett szállt síkra, követelve a nagybirtok államosítását és a munkásság megszabadítását a kapitalista elnyomás alól. Mivel a korabeli lapokban is megjelent, ezért meglepő volna, ha nem ismerné el azt is, hogy ügygondnokként az üldözések haszonélvezőjévé vált, amikor elvállalta az Auschwitzba deportált dr. Lőwy Endre ügyvédi praxisának átvételét.”

Ungváry szerint borítékolható, hogy az ügyben a politika játékszabályainak megfelelően fognak felállni a frontvonalak: a kormányzat tévedésről, az ellenzék hazugságról fog beszélni. Elemzése végén Ungváry azt állítja, életszerűtlen az a történet, amit Sulyok Tamás előad.

Lehetetlen másra gondolni, mint arra, hogy Sulyok valótlanságai egyúttal tudatos hazugságok is. Persze csak abban az esetben, ha abból indulunk ki, hogy az ország első közjogi méltósága rendelkezik azokkal a kognitív képességekkel, amelyek egy átlagembertől is elvárhatóak. Nem volna szükség ezekre a hazugságokra, ha Sulyok nem próbálná a kommunizmus áldozatának beállítani saját magát és apját – fogalmaz a történész.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
magyar alkotmányosság őre??? nincs is alkotmány, s Orbániának ikonikus figurája! =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
@KisTehen: 13.23: Sajnos azt kell mondani, hogy nem! A történésznek a történelemmel (kéne) foglalkoznia!
És, mint láthatjuk, most éppen a nyilasmosdatás folyik! Lehetett a felmenőd zsidóabúzoló, náciszimpatizáns, szochazás és hasonló---lényeg, hogy a Fideszre voksoljon! Akkor MAGYAR!
rücsü41
Hoppá!Sulyok Tamás megint hallgat, nem szól semmit.Sulyok Tamásnak tudomásul kellene venni azokat az időket amikor az apja a II.Világháború idején politikai tevékenységet folytatott, s amiről írásos dokumentumok is szólnak.Aki erre nem képes, az hogy testesíti mag a magyarság egységét, amikor a családja vonatkozásában sem képes az igazat elfogadni.
CsipkeRózsa
@Csizmás Kond: Muszáj neked mindenkibe belerúgnod, ráadásul, nem igaz, amit mondasz?!
Csizmás Kond
@CsipkeRózsa: ...ez nem rugdalózás hanem a propaganda elhárítása. ...és igaz amit leírtam aminek vannak leírt és hozzáférhető tartalmai...csak utána kell nézni nem a elsőre elfogadni minden marhaságot.
NKF
Szerintem ez a seggfej történésznek mondott Ungváry mikor magyarosította a nevét?
Egy büdös bogár!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.