Ungváry Krisztián úgy véli, nem állíthat valótlanságot még a családtagjairól sem az aki először a magyar alkotmányosság őre, majd a nemzet egységét kifejező legfontosabb közjogi funkció birtokosa.

Ungváry Krisztián úgy véli, nem állíthat valótlanságot még a családtagjairól sem az aki először a magyar alkotmányosság őre, majd a nemzet egységét kifejező legfontosabb közjogi funkció birtokosa.

Természetesen senki sem felelős felmenői tetteiért – ezt írja hétfői cikkében a Telexen Ungváry Krisztián. A történész a bevezetőjében arra utal, hogy néhány nappal ezelőtt Karsai László történész a Hvg.hu-n megjelent írásában kiderítette: Sulyok Tamás, Magyarország kedden hivatalba lépő köztársasági elnöke valótlan információkat közölt a nyilvánossággal a saját apjáról.

Hoppá! Egy újabb történész állt bele Sulyok TamásbaSulyok Tamás     Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az új államfő még az Alkotmánybíróság elnökeként nyilatkozott a kolozsvári Krónikának azt állítva, hogy édesapját 1946-ban távollétében halálra ítélte a népbíróság, és leginkább azért, mert székesfehérvári válóperes ügyvédként elvállalta egy olyan asszony ügyét, akinek a férje később a város párttitkára lett. Sulyok szerint az apja csak úgy tudta elkerülni a kivégzést, hogy tíz évig az ország másik felében bujkált – ám Karsai László szerint az interjúban elhangzott történetnek nincs valóságalapja. Mint fogalmazott: „Sulyok Tamás vagy rosszul tudja, vagy hazudik. Édesapját, Sulyok László székesfehérvári ügyvédet soha, senki, legkevésbé a népbíróság nem ítélte halálra.”

Ungváry szerint – ahogyan Bayer Zsolt esetében – most is azzal próbálkozik a kormánypárti média, hogy „apák és fiúk” ügyet kreáljanak minden olyan esetből, amelyben egy számukra kedves politikus saját felmenőiről valótlanságokat mond.

A történész szerint nonszensz az a logika, amely alapján tilos szóvá tenni azt, ha egy politikai szereplő valótlanságot terjeszt a felmenőiről. „Bayer és Sulyok felmenői kapcsán ugyanis senki sem tett olyan állítást, hogy az utód felelős a felmenő tetteiért, sőt, azt sem állította senki, hogy az utódot a felmenői meghatároznák.”

Ungváry úgy véli, Sulyok Tamás várhatóan arra fog hivatkozni, hogy ő is egy tévedés áldozata. Mivel a történész szerint ez az ügy ténykérdésekből áll, meglepő volna, ha az új államfő nem ismerné el, hogy „az apja 1944-ben a nyilasokkal összevethető Magyar Nemzeti Szocialista Párt Fejér megyei »megyevezetője« volt, és az »igazi szocializmus« mellett szállt síkra, követelve a nagybirtok államosítását és a munkásság megszabadítását a kapitalista elnyomás alól. Mivel a korabeli lapokban is megjelent, ezért meglepő volna, ha nem ismerné el azt is, hogy ügygondnokként az üldözések haszonélvezőjévé vált, amikor elvállalta az Auschwitzba deportált dr. Lőwy Endre ügyvédi praxisának átvételét.”

Ungváry szerint borítékolható, hogy az ügyben a politika játékszabályainak megfelelően fognak felállni a frontvonalak: a kormányzat tévedésről, az ellenzék hazugságról fog beszélni. Elemzése végén Ungváry azt állítja, életszerűtlen az a történet, amit Sulyok Tamás előad.

Lehetetlen másra gondolni, mint arra, hogy Sulyok valótlanságai egyúttal tudatos hazugságok is. Persze csak abban az esetben, ha abból indulunk ki, hogy az ország első közjogi méltósága rendelkezik azokkal a kognitív képességekkel, amelyek egy átlagembertől is elvárhatóak. Nem volna szükség ezekre a hazugságokra, ha Sulyok nem próbálná a kommunizmus áldozatának beállítani saját magát és apját – fogalmaz a történész.

50 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
magyar alkotmányosság őre??? nincs is alkotmány, s Orbániának ikonikus figurája! =))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Hát Vitya, megint sikerült mellényúlni!
Persze, a választék...és a beállítottsága csak ilyet eredményezhet!
Őrnagy
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
RonaGyuri
magyar alkotmányosság őre??? nincs is alkotmány, s Orbániának ikonikus figurája! =))
Sziszifusz
@Őrnagy: 12:58

Ha úgy gondolod, hogy mindkét történész állítása hiteltelen, akkor ne a származásukkal, hanem állításuk valóságtartalmával foglalkozz.
Ja, hogy mocskolódni egyszerübb !!!
KisTehen
@Sziszifusz: a történészek nem a származással foglalkoznak?
Őrnagy
@Sziszifusz Gyagyás: Nem lehet megkerülni gyagyás a származásukból eredeztethető problémákat, mert kb. minimum 1948-1956-ig (bár egyesek szerinbt még ma is) Magyarország tényleges hatalma zsidó kommunista kezekbe került Sztálin és az USA akaratából! Ez közvetlenül egy szűkebb zsidó csoportot érint, bár 1945-től igyekeztek minden zsidó származású honfitársunkat a magyar etnikum ellen hangolni nem is kevés sikerrel. Ez történelmi tény Gyagyás!
Őrnagy
@Sziszifusz Gyagyás: A „Rákosi-féle zsidó klikk”

„Rákosi-féle zsidó klikk” – ezt az egyértelműen gyűlölködő kifejezést nem egy radikális jobboldali újságíró használta napjainkban, hanem Nagy Imre, az 1956-os forradalom később kivégzett miniszterelnöke, a romániai száműzetésben írt snagovi jegyzeteiben. (Lásd Nagy Imre: Snagovi jegyzetek. Gondolatok, emlékezések 1956-1957, Gondolat Kiadó – Nagy Imre Alapítvány, 2006, 93 old.)

Az idézet pontosan így hangzik:

„A szomszédos baráti országokkal való gazdasági és politikai kapcsolatok megromlásában és a velük szemben folytatott káros tevékenységben döntő szerepe volt annak a párt- és állami vezetésnek, amelynek az élén egy olyan klikk állott, amelynek tagjai kivétel nélkül mind zsidók voltak (Rákosi, Gerő, Révai, Farkas, Kovács, Vas, Nógrádi, Berei stb. Ez a káros, sőt ellenséges politika nemcsak Jugoszláviával szemben nyilvánult meg, bár elsősorban és főként kétségtelenül Jugoszlávia ellen irányult, hanem Csehszlovákia és Románia ellen is.

Mi volt a Rákosi-klikk ilyen magatartásának az oka?

Ebben kétségtelenül döntő szerepet játszott, hogy zsidók, méghozzá Moszkvából jött zsidók lévén túlnyomó többségükben, a magyar nép széles tömegei gyűlölettel viseltettek irántuk,

Nagy Imre „nem volt antiszemita, már csak világnézeti okok miatt sem. A nyilvánosság előtt soha nem fordult elő, hogy előítéletes megjegyzést tett volna. 1956 előtti írásaiban, vitacikkeiben alig tapasztalható, hogy félreérthető fordulattal élt volna. Baráti körében szép számmal voltak zsidó eredetű értelmiségiek. Rákosiék politikai ellenfelei, ellenségei voltak, ezért haragudott rájuk.”
Sziszifusz
@Őrnagy: 13:28

A téma most az, hogy Sulyok Tamás édesapjáról állított vagy sem, valótlan dolgokat.

Az, hogy nem a lényeggel foglalkozol, hanem a zsidózol, sejtetni engedi kikkel szimpatizálsz.
jáger laszló
Így zsidózik 1 magyar hazafy akiinek tiszti becsülete ezt + kívánja!
Csak ennyi
barátilag
J,L.
Őrnagy
@jáger laszló Gyagyás :

@Sziszifusz Gyagyás: Sajnos azok a zsidó származású történészek akiknek a felmenői hűen kiszolgálták a magyarellenes Rákosi diktatúrát, azokra a korabeli dokumentumokra támaszkodnak, amik koncepciós (minden magyar náci) idittatásu dokumentumok, de valóságra alapozva készültek. Akik tényleg nácik voltak azok vagy elmenekültek az országból, vagy beszervezték a zsidó kommunisták az ÁVH sorai közé mások megnyomorításában való részvétel céljából, de az ÁVH-sok vezetői szinte kivétel nélkül mind zsidó származásúak voltak Eisenberger Benjámis ÁVH parancsnok vezetésével!
Őrnagy
Egy fontos szó kimaradt, újra írom:

@jáger laszló Gyagyás :

@Sziszifusz Gyagyás: Sajnos azok a zsidó származású történészek akiknek a felmenői hűen kiszolgálták a magyarellenes Rákosi diktatúrát, azokra a korabeli dokumentumokra támaszkodnak, amik koncepciós (minden magyar náci) idittatásu dokumentumok, és nem valóságra alapozva készültek. Akik tényleg nácik voltak azok vagy elmenekültek az országból, vagy beszervezték a zsidó kommunisták az ÁVH sorai közé mások megnyomorításában való részvétel céljából, de az ÁVH-sok vezetői szinte kivétel nélkül mind zsidó származásúak voltak Eisenberger Benjámis ÁVH parancsnok vezetésével!
Őrnagy
@Sakk Matt Gyagyás: Gyagyás libkáby csürhének kuss van!
Pálinkás Pál
szép ország..a me . egy románcigány lótolvaj...a ke. egy hazug ,nyilas ivadék...ezek biztos öregbítik az ország jóhírét...
Eladott Ország
Csak, hogy értse mindenki. Sulyok nem azért hazudik az apjáról, mert szégyenli vagy titkolni akarja annak múltját. Azért teszi, hogy mindenki lássa a pedofidesz pártban, hogy jó káder, helye van köztük, kiszolgálja az aktuális rendszert. Ez családi hagyomány. Nagyon veszélyes hely a levéltár. Lehet, hogy hamarosan árvíz vagy tűzvész martaléka lesz...
-Hé te nem ismersz meg?
- Nem. Hát nem mond má!
-Há nem mondtam. Mér te kivagy? ( Hofi)
uploads.disquscdn.com/images/d8904c0db1411740f36a49c08ac4de3b95579146c3de6fb83876c18cdbc7281f.png?w=800&h=545
Őrnagy
@Sakk Matt Gyagyás: A Gyagyás libkány seggfej csürhének kuss van!
kakukkmadár
@Őrnagy: Minimum 600 ezer magyar zsidó állampolgárt öltek meg, csak úgy. Te lelkesedtél volna a magyar etnikumért, ha a családod megölése után egyedüliként hazatérve Auschwitzból azt láttad volna, hogy a géppisztolyos nyilas házfelügyelő elfoglalta a lakásodat, aki akkor éppen az oroszok besúgója? Ráadásul nem nagyon maradt kit uszítani a hős, embereket a Dunába lövöldöző nyilas magyarok ellen, nemde? De mit tudhatnál te erről, látens nyilas barátom?!
rücsü41
Az előző elnök pedofilokat mentegetett, a mostani elnök úr meg hazudik, mondja a történész.Micsoda elnökeink vannak?
Csizmás Kond
Az itt kotnyeleskedők közül melyik meri elmondani, hogy az apja besúgó, náci, kommunista, horthysta...vagy kitudja mi volt ?
...mert más az hogy nem akarja és más az hogy nem tudja...
Őrnagy
@kakukkmadár Gyagyás: A 13.40-es idézetemben Nagyimre kivégzett miniszterelnököt idéztem, ahol Nagy imre emlékeztet arra, hogy neki több zsidó származású munkatársa volt, akivel együtt dolgozott, és azok is megszenvedték a Rákosi zsidó klikk rémtetteit, akiket azért utált a Rákosi zsodó klikk, mert politikai ellenfelei voltak.

A holokauszt bűneit senki nem tagadja, de azt nem a magyarság akarta, hanem a náci Hitleri Németország, és nem vet benne részt a 10 milliós magyarság, csak néhány nyilas. (Amúgy halkan jegyzem meg, hogy az emberek Dunába lövöldözését nem a nyilasok kezdték a zsidókkal, hanem 1919-ben a zsidó kommunisták a nem kommunista magyarokkal).

"De mit tudhatnál te erről, látens nyilas barátom?!"

Erről annyit tudok, hogy egyrészt nem vagy a barátom, másrészt ritka nagy barom gyagyás vagy!
Őrnagy
@kakukkmadár Gyagyás: 14.39
Amikor a nagyapám hazatért Amerikai hadifogságból, a kommunista rezsim egy elhurcolt zsidó lakását utalta ki neki használatra, mert az övét (saját tulajdonú lakását) Kassán lefoglalták a Csehszlovák kommunista elvtársak, de a nagyapán nem fogadta el a kiutalást, hátha visszatér a lakás tulajdonosa! Inkább bekéredzkedett egy rokonához.
Őrnagy
Nem tisztem védeni egyetlen fideszes felmenőit se, de akire a kommunista elvtársak 1945-1956 között rákenték a náci bélyeget, az bizony vagy igaz volt, vagy nem! Ennyi. semmi több!
1945-1956 között annyi koncepciós per volt, hogy az akkori iratok előrángatásával kellő körültekintés nélkül illetlenség bárkit megbélyegezni, még a történészeknek is!
Maccska
Tessék:

Karsai anyai nagyapja, Antonio Widmar az Eger című napilap 1938. április 18-i számában lángoló cikket írt Mussolini olasz fasiszta vezérről, az évszázados álom megvalósítójáról, az apostolról.
Maccska
Magát Karsait is érheti még meglepetés: édesapjáról, Karsai Elekről, a neves történészről a következő található az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában:

szerkesztőtársa, Benoschofsky Ilona – aki az állambiztonság ügynöke volt „Xavér” fedőnéven – azt jelentette 1962-ben, hogy „többször emlegeti, hogy 1956-ban, mint a Levéltár szakszervezetének funkcionáriusa részt vett az intézet vezetőinek tárgyalásain. Ott nagyon passzívan viselkedett, viszont pontosan feljegyezte, hogy ki, mit mondott. Ezeket a feljegyzéseit »megfelelő helyen« később leadta”. Benoschofsky arról is ír, hogy „… az akkori Szociológiai Intézetben dolgozott, … az intézet megszűnése után a Népszavához került és az ottani archívumban dolgozott. … Többször emlegeti vidáman, hogy először az egyetemi intézetben tartóztattak le körülötte mindenkit, később a Népszavánál”.” (ÁBTL 3.1.2. M-37478. 260-261.)

Utánanézhet az Országos Levéltárban dolgozó, Kincses fedőnevű ügynöknek is, meglepetés fogja érni… (ÁBTL 3.1.5. O-8525, Szászi András anyagában)
Maccska
Hát egyelőre ennyi a rosszarcú Karsai familiájáról.
Őrnagy
@Maccska: Az már nagyon régen volt, de Dr. László Imre DK-s polgármester Újbuda polgármestere) nem is olyan régen, 2020. június 26-án Hitlert méltatta!
CsipkeRózsa
@Őrnagy: Nagyon belemerültél a zsidózásba, minden hozzászólásodnál ez a fő irányod.
CsipkeRózsa
@jáger laszló: 13:41

A te becsületed is gyakran megkívánja.
Őrnagy
@Maccska: 15.21
Én már név szerint nem merek megjegyzéseket tenni a "köztiszteletben" álló történészeinkre és a még nagyobb tiszteletben állt elhunyt felmenőikre, mert az új tulajdonos moderátora a 12.58-as megjegyzésemet a kiváló történészekre kimoderálta! Még egy ilyen hozzászólás, és téged is lehet, hogy kimoderálnak!
Pusztai
SzuTyok Tamás saját jogon büdöschebbbbb!
Őrnagy
@CsipkeRózsa: 15.34
Mióta kimoderálták a 12.58-as megjegyzésemet két köztiszteletben álló történész felmenőire, nem teszek megjegyzést senkinek a vallására, még a zsiros, kövér cigányozók és román cigányozók felmenőire és származására se!
Amúgy minden ellenkező híreszteléssel szemben nálam senkinek nem számít se a bőrszíne, se a vallása, se az etnikai származása, se a felmenői, csak a tettei és a mai mentalitása számít!
Pusztai
SzuTyok Tamás több ügyben is szutykos, sáros!
erkölcsileg kizárta magát!
CsipkeRózsa
@Maccska: Wallenberg harcostársa

Arra kértem Karsai Lászlót, meséljen a három kitüntetettről. Elsőként, az 1899-ben Fiuméban született olasz nagypapáról, Antonio Widmarról esett szó, aki Bolognában szerzett diplomát 1924-ben, majd Magyarországra jött, és egészen 1939-ig az Olasz Királyi Követség sajtófőnöke volt. Diplomata, kultúrdiplomata és műfordító is volt egyben, tagja az 1944-ig fennállt Petőfi Társaságnak. A magyar irodalom komoly értékeit fordította olaszra, illetve olasz drámákat és egyéb – még Mussoliniről is szóló – könyveket ültetett át magyarra. Nagy műveltségű, intelligens és rendkívül jóképű férfi volt, aki nagy népszerűségnek örvendett a hölgyek körében, és ő maga is kedvelte a hölgyek társaságát. Ez lehetett az egyik oka Karsai professzor szerint, hogy házassága Kolozs Irénnel nem tartott hosszú ideig. Közeli barátságban volt Babits Mihállyal, aki esküvői tanúja is volt. Ennek a barátságnak is köszönhető, hogy Babits az Isteni színjátékot magyarra, Widmar pedig az Ember tragédiáját olaszra fordította, amiért 1937-ben megkapta a Magyar Érdemrend tiszti keresztje kitüntetést.

Babits Mihály és Antonio Widmar, a két jóbarát a költő esztergomi házánál 1925-ben

– Nagyapám fiatalemberként nacionalista, sőt fasiszta volt, bár az olasz fasizmus, főleg a kezdeti időkben mást jelentett, mint a hitleri, nem volt akkor része például az antiszemitizmus. A fiatal Antonio azt láthatta, hogy megszűnt a munkanélküliség, hogy felszámolták a maffiát. A II. világháború idején fordult el a fasizmustól és Mussolini bukását követően a szövetségesekhez átállt Pietro Badoglio-féle „szabad” Olaszország magyarországi híveinek egyik vezetője lett. Valójában mindig pacifista volt, és amikor 1944-ben Wallenberg mellett kezdett dolgozni, akkor – hozzá hasonlóan – az olasz követségről szerzett pecsétek és fejléces papírok segítségével hamis iratokat gyártott, és ezzel több tucat ember életét mentette meg.

Antonio 1941-ben

Antonio Widmart egy honfitársa feljelentése...
Őrnagy
@CsipkeRózsa: 15.34
Tudomásul vettem, hogy amíg @Pálinkás Pál: 13.54-nek szabad egy megválasztott miniszterelnökre és köztársasági elnökre rasszista és gyalázkodó megjegyzéseket tenni, mint:

" románcigány lótolvaj...a ke. egy hazug ,nyilas ivadék."

vagy @Pusztai: kommentelő nyíltan gyalázhatja a megválasztott köztársasági elnököt:

"SzuTyok Tamás saját jogon büdöschebbbbb!"

addig nekem tartózkodnom kell a történészekre megjegyzéseket tennem, csak azért, mert kiszolgálták a felmenőik a Rákosi diktatúrát! Ezt megígérem, hogy el fogom kerülni a jövőben.
Csizmás Kond
@CsipkeRózsa: ...szerintem Wallembergel sem kéne dicsekedni...neki nem az emberek megmentése volt a feladat hanem a vagyonosoké akiknek hatalmas összegek voltak a bankokba amit ha meghalnak nemlehetett volna visszaszerezni...és erre van írásos bizonyiték.
Billibácsi
Mi lesz ha ez is lemond? Én szóltam, hogy a győzike kellene...
Őrnagy
@Billibácsi: Bilibácsi, miért nem jelentkezel be te Köztársasági Elnöknek? Neked sokkal szebb bajszod van mint az Ádernek volt akit a "Trágárka 1" bajszos szarnak nevezett?
Téged szerintem nem merne bajszos szarnak nevezni!
Őrnagy
@Sakk Matt Gyagyás: Ki kérdezett már megint Gyagyás?
jáger laszló
Bszso tanár úr még nem szólalt + az ügyben!
Hát erre várunk!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
RonaGyuri
és közben:

Egy igazi 4some

a Párt központi napilapja főoldali kínálatából

„Így kergetik az orosz vadászgépeket a NATO repülői + videók

Azonosítatlan orosz harci gépeket fogtak a balti légtér felett.”,
„DEME DÁNIEL

Mire való a NATO, és mire nem?
Az európai biztonságpolitikát nem lehet más nemzetek gyűlöletére felépíteni.”,
„GAJDICS OTTÓ

Macron a világháborút kockáztatja
Emberileg és morálisan csak a békepárti álláspont elfogadható.”,
és végül: „FRICZ TAMÁS

Alkotmányos államcsínyre készülnek
Brüsszelben titkos tárgyalások folynak az uniós alapszerződések egyoldalú módosításáról.”! =))
Dr. Proktor
Nincs itt semmi csodálkozni való!
A Horthy és az azt követő múltba révedő fidesznek megfelelő ember nyilván a megfelelő helyen...
namihami
@KisTehen: 13.23: Sajnos azt kell mondani, hogy nem! A történésznek a történelemmel (kéne) foglalkoznia!
És, mint láthatjuk, most éppen a nyilasmosdatás folyik! Lehetett a felmenőd zsidóabúzoló, náciszimpatizáns, szochazás és hasonló---lényeg, hogy a Fideszre voksoljon! Akkor MAGYAR!
rücsü41
Hoppá!Sulyok Tamás megint hallgat, nem szól semmit.Sulyok Tamásnak tudomásul kellene venni azokat az időket amikor az apja a II.Világháború idején politikai tevékenységet folytatott, s amiről írásos dokumentumok is szólnak.Aki erre nem képes, az hogy testesíti mag a magyarság egységét, amikor a családja vonatkozásában sem képes az igazat elfogadni.
CsipkeRózsa
@Csizmás Kond: Muszáj neked mindenkibe belerúgnod, ráadásul, nem igaz, amit mondasz?!
Csizmás Kond
@CsipkeRózsa: ...ez nem rugdalózás hanem a propaganda elhárítása. ...és igaz amit leírtam aminek vannak leírt és hozzáférhető tartalmai...csak utána kell nézni nem a elsőre elfogadni minden marhaságot.
NKF
Szerintem ez a seggfej történésznek mondott Ungváry mikor magyarosította a nevét?
Egy büdös bogár!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.