A volt köztársasági elnökök egy 2011-es törvény alapján életük végéig többmilliós fizetést kapnak, emellett számos ingyenes ellátást vehetnek igénybe.

Novák Katalin államfői megbízatása február 26-án szűnt meg. Volt köztársasági elnökként az Országgyűlés Hivatalától igényelhet lakást, amelyhez kérés esetén egy fős személyzetet is biztosítanak, sőt még a fenntartási és rezsiköltségeket is az állam állja a központi költségvetésből. Személyzetet akkor is kérhet Novák, ha a saját tulajdonú lakásába költözik.

Szerény, mint az ibolya... Lakást és titkárságot sem igényelt még lemondása óta Novák Katalin

Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala

A volt köztársasági elnök a törvény alapján élete végéig háromfős titkárságot alkalmazhat, valamint ingyenes egészségügyi ellátás és személyes gépkocsihasználat illeti meg. Az autóhoz a sofőrt a rendőrség adja, míg a titkárság elhelyezését, működési költségeit és hivatali autóját az Országgyűlés Hivatala állja a központi költségvetésből.

Telex szerkesztősége arra volt kíváncsi, hogy a kegyelmi botrány miatt lemondott Novák Katalin igénybe vette-e a fenti ellátásokat. A Sándor-palotának és az Országgyűlés Hivatalához levélben fordultak kéréseikkel.

„A volt köztársasági elnök még nem igényelt semmilyen ellátást. Elérhetőségére nem adott részünkre információt”

– válaszolta megkeresésükre az Országgyűlés sajtóirodája. A Sándor-palota kommunikációs igazgatósága nem reagált a hírre.

Novák Katalin tehát az elmúlt két hétben még nem kért lakást, titkárságot, egészségügyi ellátást és autót sem. Ezt azonban bármikor megteheti a jövőben, a törvény szerint ugyanis élete végéig megilletik a fenti juttatások.

Elődje, Áder János egy 720 négyzetméteres svábhegyi villát kapott a távozása után, amit közel 1 milliárd forintért újítottak fel. A plágiumügy miatt lemondott Schmitt Pál ugyanakkor nem élt ezzel a lehetőséggel, nem igényelt állami rezidenciát.

A volt köztársasági elnökök életük végéig ugyanannyit keresnek, mint a mindenkori államfők: ez a házelnök tiszteletdíjának 1,1-szerese, márciustól bruttó 5,2 millió forint havonta. A korábbi államfőknek az infláció miatt sem kell aggódniuk: minden évben automatikusan megemelik a juttatást a bruttó átlagkereset-növekedéssel megegyező mértékben.

Emellett még arra is kapnak pénzt a központi költségvetésből, hogy közcélú felajánlásokat, adományokat tegyenek civil szervezeteknek. Tavaly a volt köztársasági elnökök 73-73 millió forint felett rendelkezhettek.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
SÍva
Lehetett volna egy igazán jó köztársasági elnök de hitt az apácának! Most sárba taposták a nevét és ezt csak úgy tudná méltósággal tisztára mosni ha mindent kitálalna!
lampa laz
Ez a pénzszórás nem bssza senki csőrét, még varga misuét sem, de a13. havi nyugdíj az igen.
colibri
Nyugtával dicsérjük a szerénységét...! Tele van ingatlanokkal, volt hova ripsz-ropsz kiköltöznie a Sándor palotából. Most még nagyon is a köztudatban van elkövetett bűne, de nem adok neki sok időt, hogy "megoldódjon" az ingyen luxuslakás, meg a titkárság is. Egyébként ez a nő annyira kipendült a KE tisztsége alatt, hol van már a narancsos műanyag fülbevalós, ráncos, arc-szörzetes fidess alelnök...??
balos
Aki lefekszik a hatalomnak,az ne csodálkozzon,ha megizélik!Gumi nélkül!
Eladott Ország
"Novák Katalin felerészben tulajdonosa Budapesten egy XI. kerületi, 240 négyzetméteres lakóháznak, egy 90 négyzetméteres lakásnak, egy 50 négyzetméteres szegedi garázsnak. A volt államfőé a XI. kerületben egy 56 négyzetméteres lakás, Szegeden egy 67, egy 166, illetve 174 négyzetméteres lakás, illetve Balatonlellén egy 47 négyzetméteres üdülő. Az elmúlt hetekben nem apadt tovább vagyona, ugyanúgy 31 millió forintot tüntetett fel megtakarításként, mint január végén. Novák Katalin nem tartozik senkinek. Ingatlanjai bérbeadásából havonta 200-500 ezer forint közötti összeget kap."
Pusztai
Áder kapott egy 12. ker 700 nm-es palotát, amit 1 milliárdért felújítottak.

előtte 30 évig rombolta a magyar demográciát, 100 millárdokat ártott, és ezért ez a jutalom.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.