Készül egy új, átfogó kulturális törvény tervezet, amely ha elfogadásra kerül, totális központosítást és egységesítést hozhat a kulturális életben.

Az Orbán-kormány már a kultúrára is ráteszi a kezét.

A tervezet szerint a vármegyei hatókörű városi színházak a Nemzeti Színházhoz kerülnének (Vidnyánszky Attila vezetése alatt), a zenekarok a Nemzeti Filharmonikusokhoz (Vashegyi György vezetése alatt), míg az alkotóművészek a Petőfi Kulturális Ügynökség alá tartoznának (Demeter Szilárd vezetése alatt). A tervezetben még nem szerepel a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ, csak annyi, hogy a vármegyei hatókörű városi múzeumok a Magyar Nemzeti Múzeumhoz tartoznának (Demeter Szilárd vezetése alatt).

Index: Teljes központosítás jöhet a kultúrában a választások után – Kiszivárgott a törvény tervezete

Demeter Szilárd

A központosítás már korábban is ismert volt, de most a készülő törvény tervezetének változatában már világossá válik, hogy a hatálybalépése után a vármegyei hatókörű városi és települési kulturális szervezetek egy-egy nagy "zászlóshajó" alá kerülnének. Ez nem csupán szakmai módszertani együttműködést jelent, hanem azt is, hogy a szervezeteknek a szakmai tevékenység dokumentumait, az éves beszámolót, a munka- és szolgáltatási tervet is az új vezetőségüknek kell majd átadniuk.

A törvénytervezet bevezetőjében meghatározzák a kultúrát is: amely "organikusan egymásra épülő szimbólumok és hagyományok rendszere, egymás mellett létező és egymást feltételező tudáshalmaz, amelyet az emberi tanulás és művelődés folyamatában sajátít el az egyén önművelődéssel közösségben, intézményesített és azon kívüli közvetítő közegen keresztül”. A törvény bevezetése hangsúlyozza, hogy ez a jogszabály a kulturális alapellátáshoz, a kulturális akadálymentesítéshez, valamint az egyes kulturális ágazatok alapvető szolgáltatásaihoz való hozzáférést célozza meg.

Ez még csak tervezet, de az irányok világosak: a készülő új, átfogó kulturális törvénnyel a teljes kulturális ágazat egységes rendszerbe kerül a múzeumoktól a könyvtárakon át az előadó- és alkotóművészetig. Ez azt jelenti, hogy az integráció, ami a múzeumok szintjén indul el, a kulturális élet egészében meg fog jelenni.

A készülő jogszabályról korábban megkérdezték Csák János kulturális és innovációs minisztert, aki ezt mondta: a tervezett kulturális szabályozás egyszerűsíti a működési feltételeket, és egységesítve, átláthatóbbá teszi a folyamatokat. Három fő követelményt állít: meghatározza, milyen infrastrukturális, módszertani és személyi elvárásoknak kell megfelelnie egy-egy intézménynek; előírja, hogy milyen folyamatos képzésben kell részt venniük az ott dolgozóknak; és meghatározza, hogy milyen módon választódnak ki az intézmények vezetői.

Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pályázatának győztese így nyilatkozott:

A kulturális kormányzat egyik rákfenéje az elmúlt évtizedekben szerintem az volt, hogy intézményfókuszú: intézményeket akar fenntartani – és nem feladatfókuszú. Tehát nem azt nézi meg, hogy egy adott feladat ellátásához mennyi intézmény szükséges, hanem hogy hány intézmény van, amit fenn kell tartanunk. (...)

A kulturális törvény, amennyit láttam és megértettem belőle, feladatfókuszú. Azt mondja, nézzük meg, milyen típusú feladatai vannak az államnak, a kormányzatnak, az állami fenntartású kulturális intézményeknek, és ezeket a feladatokat hogyan tudjuk a leghatékonyabban, legolcsóbban úgy ellátni, hogy a befogadót érdekeltté tegyük. Tehát ez a kulturális törvény azt próbálja meg az én értelmezésemben körbejárni és újragondolni, hogyan tudunk különböző szakágazati logikák mentén kulturális feladatokat ellátni.

Az új kulturális törvényjavaslat az önkormányzati és európai parlamenti választások után kerülhet a parlament elé.

Forrás: Index

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Na, ez még a szoc.reálnál is rosszabb lesz! Ott legalább volt némi változatosság! Így meg várható a Győzike, Ki Grofó, Nagy Feró színvonal, határon túli "hú magyarok" felügyeletével!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
Na, ez még a szoc.reálnál is rosszabb lesz! Ott legalább volt némi változatosság! Így meg várható a Győzike, Ki Grofó, Nagy Feró színvonal, határon túli "hú magyarok" felügyeletével!
Pusztai
A migránsozó fideszmaffia migránsokra bízza magyar kultúrát, hogy fidesz kultÚRHát hozzanak létre.
És milyen előéletűek ezek a migránsok!
Látványos:
magyarnarancs.hu/data/generated/articles/241/2411/article-241102/felvonulas4_focuspointcut_600100010x314100010.jpg
Giovanni Alba
@Pálinkás Pál: ma, 11:28
Bármennyire is megértem az indulatodat, ez a nép nem ezt érdemli. Vannak persze közömbösek, igénytelenek, akiknek ez is jó, mert a Párt azt mondta.
A képen demeter puhány egy felhívás némi lincselésre. Hogyan gondolhatja azt a (z elvileg nemzeti) kormányzat, hogy a kultúrát odalöki idegenek játékának?
Szerintem demeter nem magyar, mint ahogy vidnyánszki sem. Ezt nem a származásuk, hanem a tetteik alapján mondom.
Károly77
Nem értem, ellenzéki kutyák mit picsogtok. Magyarok vagytok ti egyáltalán? Vagy ennyire jó üzlet lett a hazátok ellen nyavalyogni? -SOROS-

Inkább legyen kultúránk (is) magyar kézben, idehaza központosítva, biztosítva.

Jobb lenne-e ha, a balos nyomorékok külföldi értékekkel hígítanák fel ezt is? Mit ahogy Gyurcsányklán hazaáruló elvtárs idején tették.
Pálinkás Pál
@Giovanni Alba: igazad van, épp ezért talán tenni kéne már valamit...az ellenzéknek csúfolt csicskahorda 14 éve simogatja a langyos [email protected]át, vagy tenni, vagy pofa súlyba, és kussolás...az emberek, főleg a vidéki " iq nulla zsákfalviak " megérdemlik orbánt, ők tartják hatalmon, jobbágynak születtek...
csak úgy....
a román óvónéni 0rbanisztánban fökultúrhista! :) ez mindent elárúl erröl az ócska,rákosista komcsikra hajazó,tán már náluk is sokkal ócskább, tolvaj,népnyomorító rendszerröl!
Pálinkás Pál
@Károly77: mit ugatsz szaros..? ezt a homokos ,szemüveges ,román buzzancsot mered magyarnak nevezni..?..persze nemcsoda, hisz ducéd sem magyar,...indiábol ideszakadt román lótolvaj...
namihami
@Károly77: 12.10: Talán még igazad is lenne, ha ezek az ""igaz magyar erdélyi és kárpátaljas magyarok"" minden tettükkel és megszólalásukkal nem a buziságot, a pedofíliát, a pedomentést a hazai kulturrombolást hoznák a köztudatba!
Egy olyan párt élcsapatát képezik, amelyik éppen ennek az ellenkezőjével hülyíti a bugrisait! Vajon hová néznek olyankor, amikor ez látják és (ritkán) arról hallanak?
A Nemzeti teltházakkal ment a libsi vezetés alatt, mióta egy mélymagyar vezeti, azóta kong! Egy bő félházhoz ""vattázni"" kell a nézőteret! Igaz, a szemét libsi darabok ki lettek írt a, csak hát ezekre a jelenlegiekre a kutya se kiváncsi! Marad az állami szubvenció!
Ez lenne a""magyar út""?
KisTehen
megint freeszfe lesz?

megint kidagadtok a fazékból? :)
nejlontacskó
@KisTehen: valőban annyira földhözragadt marha vagy, hogy úgy gondolod, hogy a kultúrát, politikai nézetek mentén lehet, illetve kell terelni?
Ez, csak a hülyék nézete lehet!
Mondjuk, ha levezetnéd, hogy a kultúra miként lehet, jobb vagy baloldali, azt megköszönném!
justhpeter
Mekkora sötétségnek kell lenni annak a fejében, aki azt gondolja, hogy a kultúrát uralni lehet. Főleg olyan képviselőknek akiknek az "uraláshoz" szüksége végzettséből csak 4 faiskola, 4 tánciskola és 4 sintérképző van meg. Az uralkodó kultúrális vezetés és az uralkodó oktatásügyi vezetés fogja át a felsőfokú jobbágyképzést.
Nessy
@namihami: Ami még rosszabb, hogy klasszikus darabot is úgy el tud "rendezni" Vidnyánszki, hogy az már katasztrófa.Megnéztük anno a Nemzetibe Ibsen Vadkacsa c. művét, Vidnyánszki rendezésében és szereposztásában. . Kár volt!
Károly77
@namihami: Nem értem. Ezeket az elmebeteg baloldali liberálisokat védek, közben rasszistán beszélsz, és mindenkit buzizol. Hol van ilyenkor a libsi elfogadás??
Pálinkás Pál
ezt a román buzit igazán elintézhetné valaki...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.