Rosszul áll a magyarok szénája és ez még csak a választások után csúcsosodik majd. Megszorítások és forintgyengülés várható.

A Gazdaságkutató Intézet mérsékelte inflációs előrejelzését 5,5 százalékra. A Bankmonitor szakértője összehasonlította a GKI adatait a Magyar Nemzeti Bankéival, és megállapította, hogy ezek ugyan kicsit kedvezőbbek lettek, de Bod Péter Ákos szerint, habár az idei év nem recessziós, az első néhány hónap nem kezdődött túl jól.

Jönnek a megszorítások: romokban a gazdaságunk, a költségvetéshiány óriási – Igaz, csak a választások után érkezik a feketeleves

Illusztráció: pixabay

A GKI Gazdaságkutató Zrt. jelentése szerint 2023-ban a magyar gazdaság hosszabb távú recesszióba süllyedt, de az infláció mérséklődött. A jelentés kiemeli, hogy a kormányzati gazdaságpolitikában nem alakult ki új irányvonal, így a korábbi, kritizált iparosítási program helyett sem dolgoztak ki új stratégiát. A vállalat negyedéves előrejelzése szerint

a fogyasztás 2 százalékkal nőhet, az infláció várhatóan 5,5 százalékos lesz, ami alapján a nyugdíjak reálértéke 0,5 százalékkal, a reálkeresetek pedig 5 százalékkal emelkedhetnek.

Azonban kevésbé jó hír, hogy a beruházások terén 2 százalékos csökkenés várható, különösen miután a kormány bejelentette az állami beruházások csökkentését. A GDP növekedését 2-2,5 százalékra becsülik.

A Gazdaságkutató Intézet (GKI) szerint a választások után erősödni fog a megszorító gazdaságpolitika, és ebben az évben elindul a túlzottdeficit-eljárás, bár még szankciók nélkül. Az intézet továbbá arra számít, hogy a forint gyengülése is folytatódhat.

Látjuk, hogy az ipar nem húz, a mezőgazdaságtól nem lehet csodát várni, a külpiacok is elég gyengék, nincsen fogyasztás, és ez azt is jelenti, hogy embereknek nincs elég pénze, az államnak nincsen bevétele. Tehát a költségvetési hiány óriási lett az első két hónapban, ami előre vetíti azt, hogy előbb utóbb a pénzügyminiszter, az állam be fog nyúlni a zsebünkbe

- mondta Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke, majd azt is kifejtette, véleménye szerint a kormány várhatóan csökkenteni fogja a kiadásokat és valamilyen formában emelni fogja az adókat. Ezt azért teszi majd, mert szükség van arra, hogy kitömje a költségvetési hiányt, ami jelenleg igen magas és nagyon drága a finanszírozása

Forrás: https://www.atv.hu/belfold/20240331/mnb-gazdasag-inflacio-magyarorszag

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pusztai
megvédjük az eredményeinket! --- a szrt??
soha gyurcsány érát! --- minden m7tató jobb volt.
mára 2010 eu középmezőnyéhez képest leestünk az aljára.
adósság 3xos, kamatszolgálat több mint az eü éves költségvetés.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pusztai
megvédjük az eredményeinket! --- a szrt??
soha gyurcsány érát! --- minden m7tató jobb volt.
mára 2010 eu középmezőnyéhez képest leestünk az aljára.
adósság 3xos, kamatszolgálat több mint az eü éves költségvetés.
Ábel
Unortodox gazdaság. A fidesz elintézte.
Nessy
A választás előtt nem akarják a híveik lelki nyugalmát megbolygatni! Addig had harapdálják a rózsaszín felhőket!
rücsü41
Jönnek a megszorítások, megyünk előre!Ez a mi biztos jövőnk, ezt biztosítja a nagy tudású Orbán és csapata.Ezért kell nekünk,, mert megszorítások nélkül nem éreznénk jól magunkat,leesne rólunk a nadrág.
sándorbence
sonkafözö mega komcsijaik mégjobban akarjákszivni a vérünket
43uj adó aregnálásukalatt mocsok fideszkomcsik
Horizont
Ezzel a hírrel kéne tele lenni az országnak, nem Jucus szappanoperájával.
Pusztai
@Horizont: ezt harsogom 10 éve!
minden ettől függ, objektív adatok vannak összemérhetők, viszonyíthatók...
de nem, minden köpetre ráugrik az ellenzék, nem latja mi a lényeg, mit kell ezerrel harsogni.
Eladott Ország
Agyarország’ 2004 óta EU tag és a nettó kedvezményezett országok közé tartozik, vagyis többet kapunk, mint amennyit az EU-nak befizetünk. Csatlakozásunk óta 23 000 Mrd €-t kaptunk az EU-tól, azaz 9200 billió Ft-ot! Ez elképzelhetetlen mennyiségű pénz, amiből ez a kis ország az elmúlt 20 év alatt szédületesen fejlődhetett volna. Helyette Európa legszegényebb országa lettünk, minden rohad és pusztul, amihez a csútikirály és a NER hozzányúlt. Bármerre is megyünk, vagyunk külföldön, nem lehetünk büszkék arra, hogy magyarok vagyunk, pária nemzet lettünk! A fidesz 14. éve fosztja ki a nemzetet bűntetlenűl nem lehet fosztogatni. Orbán családhoz kerültek a fosztogatásból az óriási vagyonok szerintem minimum 12 000 milliárdnál járnak és egyre kapzsibb a család mindent visznek azon csodálkozom hogy a parlamament nem került még Tiborczhoz.
kereső
Ma rosszabbul élünk, mint tavaly, és jövőre rosszabbul fogunk élni mint ma. Ez az orbán kormány kolosszális jövő képe Magyarország számára. Nem probléma, csak a maffia gyarapodjék...
jáger laszló
Nyomor a köbön ,de a kormány a választásokig már kihúzza
csak ennyi
barátilag
J.L.
Eladott Ország
"A jegybank az importált infláció miatt kiemelt figyelmet fordít a forint árfolyamának stabilan tartására." Már inflációból is importra szorulunk?! Stabil az árfolyam, stabilan gyengülő. Úgy, mint a gázra. Ezért lesz qrva drága. De ha nem jönnének ki a GDP számai megfelelően, akkor újabb személycserék lesznek a KSH-nál! Így alakult a forint euróval szembeni árfolyama az elmúlt években. Még jó, hogy ekkora figyelmet fordít az árfolyamstabilitásra az MNB...
uploads.disquscdn.com/images/bd68466e3c352cc737b3d3212313569a324a6e3379e374f400b45cb5a6c0ed89.jpg?w=800&h=442
SÍva
Nos nem olvastam az összes hozzászólást csak néhányat! Szeretném javasolni, hogy a szerencsejáték zrt is fizesse csak be a személyi jövedelem adót! Ezt valamikor januárban megszüntették! Valamint a kaszinók is fizessenek és legyenek bekötve a nav-hoz! Ne megint a lakosságon akarják elverni a port! Már így is 60,5 %-nyi az elvonás a havi jövedelmekből!
Sorostbokszoló
Európában sajnos mindenfelé -de még a "modern nyugaton" is- ugyan úgy rosszabbodik a helyzet. Ez van ha az Ursuláék liberalizált Európája önként belemegy egy véres háborúba amihez amúgy semmi közünk.

Képzeljétek el, hogy mekkora gazdasági zuhanás lenne akkor, ha a dollárbaloldal és Brüsszel nyomásának engedve elkezdenénk lőfegyvert és katonákat szállítani Ukrajnába.

A kormányellenes hazaáruló Soros emberei meg ismét majd jól előadnák nekünk,
hogy az a normális és igazi gazdagság a vért ontanak, és meg kell védeni az Ukrán neonáci korrupt bábállamot.
SÍva
Azt el is felejtettem, hogy a kormány tagjai is elégedjenek meg a tavalyi fizetésükkel mert nem hiszem, hogy annyiból nem tudnak megélni (és még lopnak is mellé)!
rücsü41
@Sorostbokszoló: Nem Európáról kell beszélni, hanem arról hogy a sokkal jobb helyezésünkből hogyan lettünk utolsó előttiek, akkor amikor azt ígérték hogy jobb lesz a magyar embereknek?Más országokat is sújtott az infláció, más országot is érintett az orosz -ukrán háború, és mégsem süllyedtek lejjebb a ranglétrán, megelőztek bennünket.Fel merülhetne az a kérdés , hogy hogyan csinálták, hogy őket a nehézségek még sem sújtották annyira mint minket.Ez a tény nem okoz problémát akik menteni akarják a kormányt?A rossz helyezésünk miatt nem tartják indokoltnak a kormány felelősségét vizsgálni, aki minden történésért, eredményért és eredménytelenségért egyedül a felelős, amit Orbán egy vészhelyzeti bejelentéskor az Országgyűlésben elismert?
kereső
@Sorostbokszoló: El tudjuk képzelni, hiszen a gyurcsány kormány összes mutatója- az államadósság, az infláció, az életszinvonal, a gdp növekedés a pénzügyi világválság ellenére sokkal jobb helyzetet mutat, mint orbán kormánya. Szóval el tudjuk képzelni...
Peller Anikó
@Degeneráltbaszoló: Mindenki hülye, igaz hazudós geci?

@Eladott Ország: "'"Agyarország’ 2004 óta EU tag és a nettó kedvezményezett országok közé tartozik, vagyis többet kapunk, mint amennyit az EU-nak befizetünk. Csatlakozásunk óta 23 000 Mrd €-t kaptunk az EU-tól, azaz 9200 billió Ft-ot! Ez elképzelhetetlen mennyiségű pénz, amiből ez a kis ország az elmúlt 20 év alatt szédületesen fejlődhetett volna. Helyette Európa legszegényebb országa lettünk, minden rohad és pusztul, amihez a csútikirály és a NER hozzányúlt. Bármerre is megyünk, vagyunk külföldön, nem lehetünk büszkék arra, hogy magyarok vagyunk, pária nemzet lettünk! A fidesz 14. éve fosztja ki a nemzetet büntetlenül lehet fosztogatni. Orbán családhoz kerültek a fosztogatásból az óriási vagyonok szerintem minimum 12 000 milliárdnál járnak és egyre kapzsibb a család mindent visznek azon csodálkozom hogy a parlamanemt nem került még Tiborczhoz."'"

A gecihez került. A magváévá tette.
verőce21
A XXI. században, a világ egyik legfejlettebb gazdasági szövetségében, a magyaroknak a keleti hátasztánok a minták...!
jáger laszló
2024 április 1
Jól teljesít az Orbán kormány!
csak ennyi
barátilag
J.L.
verőce21
De a brüsszeli szankciókért esdeklő ellenzékeink nemhogy nem szégyellik – egyenesen büszkék árulásaikra...! 
szaboria1
Megint áremelkedés péntektől benzin ár az egekbe lesz. A kis jövedelemmel rendelkezőknek megint kevesebb lesz élelemre.
szaboria1
@verőce21: Igen azért harcolnak, hogy ne Orbánék kapják az összes pénzt hanem az önkormányzatok közvetlenül.
kulabombaafityiszre
Ezek szerint a jóllakott ovodás marci még mindig nem olvasta,vagy nem érti a raynair vezértől kapott,a közgazdasági alapfogalmak címü könyvet.
balos
@Pusztai: A geci álompapirjai már a kibocsájtásukkor a szar felét sem érték!A Béke kölcsön ehhez képest nyeremény jegy volt!Pedig abból csak épülgetett az ország!A nemzethy kamujegy pedig leépíti az álmainkat!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.