Nem volt indokolt fenntartani azt a szolgáltatást, amelynek segítségével eddig bárki ingyenesen hozzáférhetett a magyarországi gazdasági társaságok cégirataihoz. Korábban a rendszer kifejlesztését az EU 800 millióval támogatta meg.

Százmilliókat adott rá az EU, mégsem indokolt fenntartani

Illusztráció: freepik.com

Április végén egyik pillanatról a másikra elérhetetlenné vált az Országos Bírósági Hivatal (OBH) által üzemeltetett cégbetekintő, az elektronikus ügyintézési portál online szolgáltatása, ahol eddig bárki ingyenesen hozzáférhetett a magyarországi gazdasági társaságok cégirataihoz – közölte a 24.hu.

Ezen a felületen megtalálhatók a cégbírósági bejegyzések alapját képező dokumentumok, mint például a közgyűlési jegyzőkönyvek, a tulajdonosváltásról szóló határozatok, vagy a fizetésképtelenség megállapítására vonatkozó iratok. Az ingyenes online rendszer nagy előnye, hogy a nap 24 órájában, otthonról is elérhetővé teszi ezeket az adatokat, így nem szükséges az illetékes cégbíróságra látogatni, és annak ügyfélfogadási idejéhez igazodni.

Ha megnyitjuk az oldalt, most ez az üzenet fogad:

Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy az Elektronikus Ügyintézési Portál E-cég betekintés szolgáltatását biztosító Országos Bírósági Hivatal (OBH) és Igazságügyi Minisztérium (IM) közötti együttműködési megállapodásban rögzített fenntartási időszak megszűnt, ezért az E-cég betekintő nem érhető el.

Az Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára azonban úgy döntött, hogy nem indokolt fenntartani a szolgáltatást, annak ellenére, hogy az Európai Unió 800 millió forintot biztosított a rendszer fejlesztésére.

Gyimesi arra hivatkozott, hogy

a fenntartására vonatkozó üzemeltetési kötelezettség lejárt, és a gazdálkodó szervezetek cégiratainak bárki által, ingyenesen történő letölthetőségét nem írja elő sem hazai, sem nemzetközi jogszabály, irányelv vagy kötelezettség.

Természetesen a cégiratokhoz továbbra is hozzá lehet férni, ingyenesen csak személyesen, a cégbíróságokon van mód iratbetekintésre, online lekérés létezik ugyan, de csak díjfizetés ellenében lehetséges, iratonként és kilobyte-onként is fizetni kell.

Forrás: 24.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ezodabasz
Nem indokolt? Dehogynem! Titokban maradjanak inkább a lopások?...Fizetni kell már a tisztánlátásért is?
Miért nem nyilvánosak a cégadatok, a tulajdonosok? Jaa nincs itt semmi látnivaló...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.