Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd-Zöldek – DK – MSZP fővárosi listavezetőjének fő célkitűzése, hogy újbóli megválasztása esetén a következő ciklusban öt évvel növeljék Budapesten a várható élettartamot.

A Jövőt adunk Budapestnek! címmel tartott budapesti programbemutatóján Karácsony Gergely úgy fogalmazott: "amit én a budapestieknek ajánlok a következő öt évben, az az, hogy öt évvel fogjuk növelni Budapesten a várható élettartamot".

Karácsony Gergely: "amit én a budapestieknek ajánlok a következő öt évben..."

Fotó: MTI/Lakatos Péter

A főpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a várható élettartam Budapesten átlagosan öt évvel kevesebb, mint az európai nagyvárosokban, majd azt mondta: ez arra ösztökéli, hogy mindent, amit tesznek – legyen szó közlekedésről, lakhatásról, kultúráról – azt szolgálja, hogy jobb legyen az élet a fővárosban. "Állítsuk a talpára a politikát", hogy az az életünkről szóljon – hangoztatta.

Legyen Budapest egy virágzó, ellenálló város; legyen Budapest a mi kis köztársaságunk; legyen Budapest a közös otthonunk, egy olyan város, ahol jobb élni és ahol tovább is élhetünk, legalább öt évvel

– jelentette ki Karácsony Gergely.

A főpolgármester rámutatott arra is, a várható élettartam tekintetében "óriásiak a különbségek" Budapesten belül. Azok az emberek, akik például Budán jó életminőségben élnek, "nagyjából egy skandináv várható élettartamot mondhatnak magukénak", míg nem sokkal távolabb, azoknak az embereknek megrövidül az élete, akik a pesti oldalon rossz lakhatási körülmények között, rossz levegőben, átmenő, zajos forgalomban élnek – mondta.

Karácsony Gergely szólt arról is, hogy az Európai Unióban Magyarországon a legmagasabb a megelőzhető halálokok miatt elhunyt emberek aránya. Szerinte az állami egészségügy alapvető reformja nélkül ez az adat nem fog megváltozni, de egy önkormányzat is rengeteget tehet az ügyben.

Kiemelte, az elmúlt harminc év legnagyobb fejlesztését hajtották végre a járóbeteg-ellátásban, továbbá a jövőben is folytatni tervezett programjuknak köszönhetően mintegy 14 ezer ingyenes CT- és MR-vizsgálatot végeztek Budapesten 2020 novembere óta.

A kormánnyal való megállapodás értelmében 50 milliárd forint áll rendelkezésre az Egészséges Budapest Programra, amelyből 27 milliárdot már lehívtak – közölte Karácsony Gergely, majd azt üzente a kormány tisztviselőinek, hogy a fennmaradt összeg jár a budapestieknek.

A lakhatásról szólva arra mutatott rá, hogy 2018 óta majdnem a duplájára emelkedtek Budapesten az ingatlanárak, valamint az albérletárak magasak a fizetésekhez képest.

Magyarország egészében, de Budapesten különösen nagyon súlyos lakhatási válság van

– mondta Karácsony Gergely hangsúlyozva, hogy a lakhatásnak meghatározó szerepe van az egészségünkre, így a várható élettartamunkra.

Mint a főpolgármester kifejtette, a magas ingatlanárak miatt sokan az agglomerációba költöznek, és ez olyan gépjárműforgalmat eredményez, amely a többi között a levegőszennyezésen keresztül a budapestiek életminőségét rontja.

A fővárosban tehát szükség van megfizethető lakhatásra, ezért bővítik a közösségi tulajdonban lévő lakásszektort – mondta Karácsony Gergely megjegyezve, hogy az elmúlt években növekedő önkormányzati lakásszektor alakult ki.

Közölte, az a céljuk, hogy uniós forrásból jelentős mértékben tudják növelni a megfizethető lakhatást Budapesten. Tehát az elkövetkező években Budapest elmúlt harminc évének legnagyobb lakhatási programját indítják el európai uniós forrásból

– jelentette ki Karácsony Gergely.

A hajléktalanságról szólva arról beszélt, hogy csökkenteni kell érdemben a közterületen élők számát mégpedig úgy, hogy kiutat mutatnak az érintetteknek, és megakadályozzák azt, hogy valaki elveszítse az otthonát. A fővárosi önkormányzat hajléktalanstratégiája – mint mondta – nem a tüneti kezelésről szól elsősorban: természetesen továbbra is fejlesztik a hajléktalanellátást, de fontosabb céljuk, hogy ezekre "ne legyen szükség".

Karácsony Gergely közölte, az elmúlt években 350 hajléktalan embernek adtak lakást, továbbá a rezsitámogatás sok tízezer háztartásnak segített.

A főváros meg fogja csinálni az elmúlt harminc év legnagyobb hajléktalanságból való kilábalást segítő stratégiáját: uniós forrásból 7,4 milliárd forintot fordítanak majd a célra – tette hozzá.

A főpolgármester a rozsdaövezetek hasznosítása kapcsán azt mondta, hogy a Rákosrendezőre tervezett "mini-Dubaj orbitális lopás". A rozsdaövezetekben lakhatást kell biztosítani a budapestieknek, és ha odaadjuk Rákosrendezőt egy arab beruházónak, akkor nemcsak egyszerűen azt a telket veszítjük el, hanem a jövőképünket is

– hangsúlyozta.

Karácsony Gergely a tiszta víz és az egészséges étkezés fontosságát is kiemelve elmondta, hogy az elmúlt években 20 milliárd forint értékben javították a budapesti vízhálózatot, valamint a fővárosi önkormányzat napi 15 ezer adag ételt ad szociális és oktatási intézményekben.

Hangsúlyozta, a városi levegő minősége szintén befolyásolja a várható élettartamot, és a légszennyezés két fő okozója a fűtés és a közlekedés. Ez utóbbi kapcsán közölte, hogy az adatok szerint 2019 óta csökkent a torlódások mértéke.

Karácsony Gergely közölte, egymilliárd forintot költenek majd szintén uniós forrásból az energiaszegénység csökkentésére, valamint 2,5 milliárdos saját forrásból indulva, épületfelújítási alapot hoznak létre, amelyet majd tízmilliárdosra bővítenek.

A közösségi közlekedés bővítésére százmilliárdot fordítanának uniós forrásból. Közölte, a tarifaközösség nem jelentett bevételkiesést a fővárosnak.

A város zöldítése kapcsán elmondta, az elmúlt években 35 ezer fát ültettek.

Karácsony Gergely kiemelte, nem céljuk, hogy megszüntessék az autóforgalmat Budapesten, de meg kell találni az egyensúlyokat, a város számára elviselhető forgalom szükséges.

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Philip Marlowe
"Karácsony Gergely: "amit én a budapestieknek ajánlok a következő öt évben...""

Bahátom! Te 2019-ben is ajánlottál fűt -fát...
Aztán azon kívűl, hogy azonnal kitűzted a buziszászlót, meg kihirdetted a f@szom tudja számodra mit jelent a "klímavészhelyzetet", lószart sem csinálttattál. Na jó! A már lezsírozott lánchíd, meg Blaha, amit már nem lehetett visszacsinálni, az elkészült...(úgy ahogy)
De ezeken kívűl csak kárt okoztál bahátom!
Erről ennyit!
Pálinkás Pál
" A főváros meg fogja csinálni az elmúlt harminc év legnagyobb hajléktalanságból való kilábalást segítő stratégiáját: uniós forrásból 7,4 milliárd forintot fordítanak majd a célra – tette hozzá."...ez hülye...?...ezzel kampányol...?..legyünk őszinték, cseppet sem érdekel az általában hullarészeg " hajléktalan " kobold lakhatási problémája...és az emberek többségét sem...a városlakóknak csak kellemetlenséget okoztál buzzancs, az elmúlt öt évben...lehet megnyered a választást,de mint ellenzéki,akkor azt kívánom véreztessen ki a kormány bukásodik...te ugyanolyan kerékkötője vagy a változásnak, mint fletó...jól egymásra találtatok...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.