Az Alkotmánybíróság elutasította Karsai Dániel alkotmányjogi panaszait, aki azután fordult a testülethez, hogy a Kúria nem engedte népszavazásra az életvégi döntésekkel kapcsolatos két kérdését.

Elutasította az Alkotmánybíróság Karsai Dániel népszavazási kezdeményezését
Fotó: Facebook/Karsai Dániel

Az RTL szerint az egyik határozatban közölték, „az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a Kúria az Alaptörvénnyel összhangban álló döntést hozott, amikor úgy foglalt állást, hogy a népszavazásra feltenni szándékozott kérdés nem felel meg az Alaptörvényben és az népszavazási törvényben a kérdéssel szemben támasztott, a választópolgári és a jogalkotói egyértelműség követelményének, és a kérdés nem alkalmas a népszavazás rendeltetésének megfelelő népszavazás megvalósítására.” Hozzátette, hogy ezért „az Alkotmánybíróság az indítványozó alkotmányjogi panaszát elutasította.”ani az Alaptörvény módosítására irányuló kérdésről.

Karsaiék reakciója

Nagyon meglepő döntést hozott az Alkotmánybíróság, amikor elutasította Karsai Dániel eutanáziával kapcsolatos népszavazási kezdeményezését – mondta az RTL Híradónak Frank Evelyn, a Karsai Dániel ügyvédi irodáját vezető jogász.

Arra a kérdésre, ezzel végleg eldőlt-e, hogy a kérdésben nem lehet népszavazást kiírni, Frank Evelyn közölte, hogy az Alkotmánybíróság döntéseivel szemben lehet a strasbourgi bírósághoz is fordulni, hozzátéve, hogy "ezzel kapcsolatban még egyeztetünk Dániellel, illetve (testvérével) Péterrel".

Karsai Péter a Híradónak elmondta, "most ismét nálunk pattog a labda, még a testvéremmel egyeztetünk, hogy mi legyen a következő lépés". Négy hónapjuk van eldönteni, hogy esetleg a strasbourgi emberjogi bírósághoz fordulnak, és ott pert indítanak a magyar állammal szemben, hogy a népszavazási kérdés zöld utat kaphasson.

Forrás: rtl.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Nagyon helyes!Aki halni akar az tegye + maga és ne bízza másra ezt a cselekedetet!
Legyen bátor!
csak ennyi
barátilag
J.L.
C_3PO
Hány ember van kis hazánkban még hasonló helyzetben???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.