Az elmúlt hetek időjárása rávilágít, hogy a klímaváltozás miatt milyen szélsőségekkel kell megküzdenie az agrárszektornak. Vas megyében jelenleg is árvízi védekezés zajlik, a Dunántúl több térségében több a csapadék, mint kellene, eközben az Alföld egyes részein makacsul tartja magát az aszály.

Odaver a szélsőséges időjárás a mezőgazdaságnak – Lehet, hogy termőterületeket kell feladni – De hol fogunk termelni?

Fotó: freepik.com

A klímaváltozás szélsőségei elleni védekezésben az alkalmazkodás fontosságát szoktuk hangsúlyozni, amelyben kétségkívül vannak még tartalékok: a talajművelés, egyes technológiák és eljárások sokat segíthetnek ebben – írja az Agrárszektor.

A klímaszakértő szerint egyes térségekben olyan mostoha feltételek alakulhatnak ki néhány évtizeden belül, amelyek gyakorlatilag lehetetlenné teszik a mezőgazdasági művelést.

Csepregi Attila, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője szerint általában nem is a vízhiánnyal, hanem annak egyenetlen eloszlásával és kezelésével van probléma. Ahogy fogalmazott: Sokkal több veszik, illetve folyik el, mint amennyit felhasználunk.

Úgy véli, a legnagyobb probléma napjainkban az, hogy mintegy 20 hőségnappal több van egy évben, mint két évtizeddel ezelőtt. Egy-egy ilyen hőségnapon 5-10 mm párolgás is adódhat, amely már érdemi mínuszt jelent az előző 30-50 évhez képest. Rontja a helyzetet a nem megfelelő csatornázás, a szilárd burkolatok viszonylag magas aránya, amelynek révén kevesebb a beszivárgó felület.

Ha számításba vesszük, hogy egy kilogramm búza előállításához 350 liter víz kell, egy kiló kukoricának 650, ugyanennyi napraforgónak pedig 1800-2000 liter, valamint számolunk a hőségnapok okozta veszteséggel, és más tényezőkkel, akkor az jön ki a végén, hogy 200 milliméterrel több csapadéknak kellene esnie, mint a kilencvenes években. Ennyi mínuszban vagyunk most.

Csepregi Attila szerint a kulcs az alkalmazkodás, ám Ürge-Vorsatz Diána klímakutató véleménye az, hogy ennek is megvannak a határai.

Nem kizárt, hogy bizonyos térségekben idővel fel kell adni a mezőgazdaságot, mert olyan mostoha feltételek alakulnak ki, amelyek közepette már nem lehet termelni

- mondta a szakértő.

Forrás: agrarszektor.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Fel kell szántani Loptampusztát!...
Dr. Proktor
Ne keverjük össze a szélsőséges időjárást a kormánnyal, amelynek a mezőgazdaságra gyakorolt hatása az igazán szélsőséges!
Akkugyárat az aranykoronás földekre? Ezeret?
balos
@Dr. Proktor: A lényeg,hogy minden ilyen terhet a mi pénzünkből állja a geci!Arról meg nem nyitok vitát,hogy a zsebüket is ezzel tömik!
Qqberci
Fel kell szántani Loptampusztát!...
csak úgy....
@Qqberci: Felszántom a császár udvarát,
Belévetem hazám búbaját,
Hadd tudja meg császár felsége,
Mi terem a magyar szívébe.

Bánat terem abban búvetés,
A magyar élete szenvedés.
Áldd meg isten császár felségét,
Ne sanyargassa magyar népét!

Áldd meg isten császár felségét,
Ne sanyargassa magyar népét!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.