Nem teljesítettük az Európai Unió Bíróságának egyik ítéletét, ezért súlyos pénzbüntetést szabtak ki Magyarországra. E szerint 200 millió eurót és késedelem esetén napi 1 millió eurót kell fizetnünk. Az Európai Unió Bírósága 2018-ban indított eljárást hazánkkal szemben azért, mert a magyar menekültügyi szabályok több tekintetben összeegyeztethetetlenek az uniós joggal.

Az Európai Unió Bírósága csütörtökön súlyos pénzbüntetést szabott ki Magyarországra – írja az rtl.hu. A közlemény szerint a bíróság arra kötelezte hazánkat, hogy fizessen 200 millió euró (átszámolva nagyjából 79 milliárd forint) átalányösszeget, késedelem esetén napi 1 millió euró kényszerítő bírságot azért, mert nem teljesítettük a bíróság egyik ítéletét.

Brutális büntetés: 200 millió euró bírságot kapott Magyarország az Európai Uniótól – Fizetési késedelem esetén naponta újabb 1 millió eurót kell fizetnünk

Az Európai Unió Bírósága 200 millió euró büntetéssel sújtja Magyarországot/Fotó: 123rf.com

„Kötelezettségszegés az uniós közös politika alkalmazásának szándékos kijátszásában áll, az uniós jog precedens nélküli, rendkívül súlyos megsértésének minősül”

– áll a közleményben.

Az Európai Unió Bírósága 2018-ban indított eljárást hazánkkal szemben azért, mert a magyar menekültügyi szabályok több tekintetben összeegyeztethetetlenek az uniós joggal. A bíróság 2020 májusában mondta ki, hogy Magyarország jogellenesen tartotta fogva a menedékkérőket a tranzitzónákban.

A kormány az ítélet után bejelentette: bezárják a tranzitzónákat, helyette csak valamely harmadik országban található magyar külképviseleteken lehet menedékjogot kérni. Azonban a megváltoztatott menekültügyi eljárás is uniós jogot sértett, ezért újabb kötelezettségszegési eljárást indított a bizottság. Ez az ügy is az uniós bíróságon végződött. 2023 nyarán ítéletben megállapította: ezzel a gyakorlattal hazánk nem teljesítette az uniós jogból eredő kötelezettségeit.

Mivel az Orbán-kormány nem hajtotta végre az európai bírósági ítéletben foglalt szükséges változtatásokat, ezért az Európai Bizottság kontra Magyarország perben most a luxemburgi bírák kiszabták a rendkívüli összegű bírságot.

„a lojális együttműködés elvének megsértésével szándékosan kivonja magát a nemzetközi védelemmel kapcsolatos közös uniós politika egészének, valamint a jogellenesen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok kitoloncolására vonatkozó szabályoknak az alkalmazása alól… súlyosan sérti a szolidaritásnak és a felelősségnek a tagállamok közötti igazságos elosztásának az elvét”

- fogalmaz a közlemény.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

izéke
@Géza: orbánodnak ez most fájhat, de ha beledöglünk se fog fizetni,majd ránk terheli szokás szerint. Kecske legeljen a sírján
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
FLETÓ
Szerintem, jobb ha rögtön átvisszük az ukránoknak! Úgyis odaszánták.
Méhes
@KisTehen: olvastad,hogy az aluliskolázottak szavaztak a fidessre
Géza
@Clavigo: Ideje lenne, hogy az ukrán fronton bizonyíts!
simmering73
@Géza: Ki beszél itt Ukrajnáról te retkes faszkalap.
simmering73
A balfasz nép meg csengeti. A retkes fideszbirkáktól kellene legombolni a büntetést. Fizessenek az #anyjukpicsáját.
Géza
@simmering73: Ejnye Ábrahám! Nem kaptál meg valami fekáliás kenyeret időben és nem elég büdös a leheleted, hogy ilyen szarrágó lettél? hahahahahahahaha

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.