Az idén a becslések szerint 16-18 ezer tonna kajszibarackot takaríthatnak be a termelők, ez több mint duplája a tavalyi 6-8 ezer tonnának, de elmarad a 2022-es adatoktól – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB MTI-nek küldött felméréséből.

Közölték: idén hosszú szezonra lehet számítani, mivel a szokásosnál két héttel korábban, már május második felében megkezdődött a korai fajták betakarítása.

Tonnaszám ehetjük ezt a gyümölcsöt idén – Végre jó hír érkezett a gazdáktól

Fotó: 123rf.com

A két szervezet körképe szerint minőségi problémák egyelőre nem jelentkeztek az ültetvényeken, viszont a tavaszi fagyok komoly károkat okoztak a Dunántúlon, az ország középső, illetve északi és észak-keleti részében.

Elsősorban Pest, Bács-Kiskun és Borsod vármegyékben fekvő ültetvényeken lehet jelentősebb terméskiesésre számítani – írták.

Az elmúlt évek drasztikus fagykárai miatt megállt a korábban elindult termőterület-bővülés; 2013 és 2020 között 4000 hektárról 5700 hektárra nőtt az ültetvények területe, de ez mára 5000 hektárra csökkent.

A legfontosabb termőtájak Pest, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Tolna és Fejér vármegyében vannak.

Emlékeztettek: az évről-évre jelentkező komoly fagykárok miatt az éves termésmennyiség jelentős szórást mutatott az elmúlt években. Míg 2018 előtt, évjárattól függően 20 és 35 ezer tonna között mozgott a betakarított mennyiség, 2023-ban a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt már csak 6-8 ezer tonna kajszi termett.

Jelezték: az idei évre vonatkozó termésbecslés a következő hetek időjárásának függvényében változhat.

Forrás: MTI

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Kapanyél
100 liter cefre már megvan belőle és tele vannak még a fák! :)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
leszholnapis
@verőce21: egy kis matek:1 l pálesz 7-8 kg gyümölcs + a melod amit beleteszel
verőce21
@leszholnapis: nem is főzetnék belőle sohasem pálinkát...! még befőttet és lekvárt is csak meggondolva, módjával engedném a családnak...!
Sztyepospista
Tonnaszám ehetjük... Bizony. Már 2. hete lehet kapni mindenhol, de az ára még most is 1.500 ft. / kg. Elgondolkoztam, mit csinálnak majd a GAZDÁK, a sok rajtuk maradt gyümölccsel ?
Kapanyél
@Szegény Dzsoni és Árnika: Kizárólag saját részre készítek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.