Az MNB úgy látja, hogy reformra lenne szükság az önkéntes nyugdíjpénztáraknál. Bár kockázatos, de lennének alternatívák.

Az önkéntes nyugdíjpénztári tagok száma 15 éve folyamatosan csökken. 2023 végén 1,1 millió tag rendelkezett önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítással, 0,3 millió fővel kevesebb, mint a csúcspontot jelentő 2008-ban – állapította meg kockázati jelentésében az MNB.

Veszélyben a nyugdíj? – A Magyar Nemzeti Bank is aggódik

Fotó: 123rf.com

A tagság átlagéletkora növekszik, az egy főre jutó nyugdíjcélú megtakarítások alacsony szintje pedig – részben a nem fizető, passzív tagok magas arányából adódóan – csak csekély mértékű jövedelemkiegészítést jelent az állami nyugdíjon felül

- számol be Azénpénzem.hu.

A folyamatok fő oka a jegybank szerint, hogy a kiegészítő nyugdíjcélú termékekkel nem sikerül megszólítani a fiatalabb generációt. Az önkéntes nyugdíjpénztárak korösszetételét vizsgálva látható, hogy 2002-ben a 45 évesnél fiatalabb generációk körében az önkéntes nyugdíjpénztári tagság határozottan népszerűbb volt, mint 2022-ben: míg a korábbi évben 677 ezren, az utóbbiban már csak 412 ezren voltak tagok ebből a korosztályból. A fiatalok számára a pénztártagság napjainkban nem elég vonzó alternatíva, belépésük elmaradása pedig hozzájárul ahhoz, hogy a tagság a társadalomnál jelentősebb mértékben öregszik el. A tőkepiac finanszírozásában is fontos szerepet betöltő nyugdíjpénztárak hosszútávú működőképességének fenntartása érdekében reformra van szükség – nyomatékosította a jegybank.

Forrás: Azénpénzem.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

balos
Akkor,ha nem lesz pénz a nyugdíjra újra a EU fogja azt is kicsengetni!Nem is értem,hogy miért van itt ez a banda!Jobban járnánk,ha az EU vezetné az országot és ezek az ingyenélő haza és nemzeth árulók takarítanának az árkokban!
Peller Anikó
Jól látják, kockázatos. Nem kicsit, a kiflicsücsök elkockázza.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.