Kiderült, a hivatalos eredmények alapján a Momentum párt is többet kapott: az érvényesen leadott szavazatok 5,00 százalékát a 4,98 helyett.

Az érvényesen leadott szavazatok 4,98 százaléka helyett azok 5,00 százalékát kapta meg a Momentum a fővárosi közgyűlési választáson: 39.471 érvéseny szavazat lett az övék – tudatta a telex.hu.

Vagyis, a párt 144 szavazattal maradt le az 5 százalékos bejutási küszöbtől – attól, hogy megszerezzen egy képviselői helyet a Fővárosi Közgyűlésben.

Nem semmi: ennyivel maradt le a Momentum az 5 százalékos bejutási küszöbtől

Kiderült, mennyi szavazatot kapott pontosan a Momentum – Fotó: pixabay

A választás éjszakán valójában 227-tel több, összesen 39.698 érvényesen kitöltött szavazatot számoltak a Momentum esetében – adta hírül a telex.hu.

Hogy miből adódhatott a különbség, arra egy szabály a magyarázat: eszerint ha bármelyik szavazókörben több szavazólapot találnak egy urnában, mint ahányan aláírták a névjegyzéket, akkor minden párttól – vagyis listától – ennyi darab teljesen érvényesen kitöltött és leadott szavazatot érvénytelenné nyilvánítanak.

Noha minden párttól ugyanannyi szavazatot vonnak le, nyilvánvalóan a kis pártoknak nagyobb arányú szavazatvesztést jelent a dolog

– tudatta a telex.hu.

Példa erre, hogy Budapest III. kerületének 081-es választókörében 737 szavazópolgár tette tiszteletét, ám itt 7-tel több, 744 fővárosi közgyűlési szavazólapot találtak az urnában.

Az ilyen többlet szavazólapok általában valamilyen mulasztásból származhatnak – például ha valakinek véletlenül két szavazólapot adnak. Előfordulhatott, hogy az EP-szavazólap helyett egy szavazó még egy fővárosi közgyűlési szavazólapot kapott – írta meg a telex.hu.

Forrás: telex.hu

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jáger laszló
Majd legközelebb sikerül,ha a választók is úgy akarják!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Feller_Peti
@Peller Anikó: Mehetnek is vissza Soroshoz ezek a balos magyarellenes hazaáruló globalisták.
FLETÓ
@Géza: Miért van az hogy ilyenkor az SZDSZ jut eszembe???
Géza
@FLETÓ: Mert az a lánykori neve!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.