Vasárnap nemcsak brutális hőség, de extrém magas UV-B sugárzásra is fel kell készülni. A kánikula főleg a gyerekekre és az idősekre veszélyes, legyen óvatos!

Igazi horrorvasárnap: 37 fokos hőség, extrém UV-B sugárzás, este pedig viharok tarkítják a napot

Fotó: 123rf.com

Vasárnap  napos idő várható, legfeljebb időnként kevés fátyol- és gomolyfelhő lehet az égen.

Este ugyanakkor északnyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Csapadék napközben nem lesz, estétől viszont északnyugaton, északon néhol már zápor, zivatar kialakulhat.

A délies irányú szél nagy területen megélénkül, főként az Észak-Dunántúlon erős lökések is lehetnek.

Estétől a Dunántúlon elkezd északnyugatira fordulni a légmozgás, zivatarok környezetében pedig viharos lökések is előfordulhatnak.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 37 fok között alakul – közölte a met.hu.

Vasárnap továbbá a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzásra a nyugat-dunántúli, a közép-dunántúli, a dél-dunántúli, a dél-alföldi, az észak-alföldi és az észak-magyarországi régió, valamint Pest és Budapest környékének egészén vagy nagy részén kell számítani. Az UV index ezekben a régiókban meghaladhatja a 7-es értéket – írta az MTI.

A HungaroMet Nonprofit Zrt. azt kéri, hogy mindenki fokozottan védekezzen a napsugárzás által okozott leégés ellen; amennyiben lehetséges napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt.

Habár fronthatással nem kell számolni, a légkör magasabb szintjein zajló több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak. Jelenleg fronthatás ugyan nem terheli a szervezetünket, de az átlagosnál melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg.

Forrás: met.hu, MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Csak simán vasárnap lesz horror nélkül!
csak ennyi
barátilag
J.L.
simmering73
Aha. Mesélj még. Extrém magas UV, mint tegnap. 5 körül volt, csak a vízparton volt 7.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.