Ismét jelentős díjemelések jönnek: a kormány határozott arról, hogy megemeli a a földhivatali szolgáltatási díjakat – indoka az elmúlt időszak magas inflációja és a rendszerek működtetésének megnőtt költsége.

Komoly áremelkedés várható: a Magyar Közlöny legfrissebb száma arról adott hírt, hogy a minisztériumi rendelet alapján a földhivatali szolgáltatási díjak megemelkednek.

A kormányzati döntés indoka az, hogy az elmúlt években magas infláció volt, emellett ezek a díjak régóta nem változtak – a rendszer fenntartása és üzemeltetése egyre drágább – tudatta a penzcentrum.hu.

A rendelet, melyet a közigazgatási és területfejlesztési miniszter adott ki, 31 nap múlva lép hatályba.

Jaj, ne – megint áremelés jön, most ezekért a szolgáltatásokért kell többet fizetni!

Emelkednek a földhivatali szolgáltatási díjak - Fotó: pixabay

Ez a rendelet az ingatlan-nyilvántartási, telekalakítási, földmérési és térképészeti tevékenységekkel kapcsolatos eljárások, valamint az ingatlan-nyilvántartásból és állami alapadatbázisokból történő adatszolgáltatások igazgatási szolgáltatási díjainak módosításáról szól – írta a penzcentrum.hu.

A díjak közül nem egy sok éve nem módosult: az ingatlan-nyilvántartási eljárásért fizetendő díj 2010 óta, a telekalakítási engedélyezési eljárásoké 2014 óta, a földmérési és térképészeti eljárások és adatszolgáltatások díja pedig 2006 óta nem változott.

Az informatikai rendszerek fejlesztése és karbantartása komoly költségekkel jár, amelyek viszont nem csökkentek az idő során – áll a kormány indoklásában.

Azt is kiemelik, hogy bizonyos szolgáltatások beszerzése piaci áron történik az állami szervek részéről is, amelyek árai szintén növekedtek az elmúlt évtizedek során – írta a penzcentrum.hu.

Az e-hiteles tulajdoni lapok díját 3600 forintról 3000 forintra mérsékelte az Országgyűlés 2023-ban, a nem hiteles változatot pedig közben megszüntette.

Mostantól az új rendelet alapján a fizetős szolgáltatást igénybe vevőknek 4800 forintot kell fizetniük egy e-hiteles tulajdoni lapért – ez csaknem 60 százalékos emelkedést jelent. Egy új tulajdonos bejegyzése a tulajdoni lapra mostantól 4000 forinttal lesz drágább – írta meg a penzcentrum.hu.

Forrás: penzcentrum.hu, Magyar Közlöny

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
"'"az elmúlt években magas infláció volt"'" Hmmm, miért is volt magas infláció?

- mert a pénzt elbasztátok stadionokra, templomokra, lomkorona sétányokra, szavazatvásárlásra, kastélyokra, jaktokra, focira, ráhelkére és kellett lopásra is bőven.

Nem emlékszem, hogy ezzel kapányoltatok volna, akkor most hazudtatok éjjel nappal? Hmm, ja.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
ma, 10:04 ♦ bocs, link pótolva: Elkezdik a megemelt öszegű támogatás utalását a külhoni magyar szülők számára.
x.com/janos_hary/status/1807299279146352669/photo/1
Eladott Ország
@Peller Anikó: ma, 09:55 ♦ Mert ne a magyar emberek/családok fizesség meg a háborút blablablablabla. Háborús infláció avagy inflációkövető árkorrekció. Egyszóval: megszorítások. Azért nem emelnek bért sem, még gerjesztenék az inflációt, ami igazi is.
justhpeter
Az egész hivatkozás kamu. Így fognak többek k9öz9tt több pénzt szerezni, Elvégre mégsem hivatkozhatnak az uniüs bírósági döntésre.
Toller Béla
Az állami szolgáltatások díjai tulajdonképpen illetékek, adók, a kalkulációjuk lényegébe hasraütéssel történik. Követezetvám, füstadó, talajterhelés, erdővám, stb. ...
balos
Kell a lóvé a mága féle tetvek szarszint feletti szinten tartására!Van belőlük éppen elég a lóvári családban!
percsi
Támogatásra osztogatják, amíg lehet, gyorsan, minden fillért el kell happolni!

5,4 milliárdos támogatást kapott a Szijjártó emberei által vezetett alapítvány
A magyar kormány által 2021-ben létrehozott Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány (KEOMA) az elmúlt években komoly ingatlanvásárlásokat hajtott végre, különösen Szlovákiában és Romániában. Az alapítvány 2023-as beszámolója szerint 5,4 milliárd forint támogatást kapott, ehhez hozzájött 500 millió forint kamatbevétel, ami után 5,8 milliárd forint profitot könyvelhettek el. Ugyanakkor az alapítványnak ajándékozott állami cégek jelentős veszteséget szenvedtek el: a Manevi Zrt. majdnem 2 milliárd, a Comitatus-Energia Zrt. pedig 620 millió forint mínuszt hozott össze.

A KEOMA kuratóriumának elnöke Magyar Levente, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki Szijjártó Péter külügyminiszter jobbkeze és helyettese. Az alapítvány többi vezetője sem független a kormánytól: dr. Pacsay-Tomassich Orsolya, az alapítvány főigazgatója, korábban külügyi államtitkár volt, jelenleg a Magyar Diplomáciai Akadémia elnöke. További kuratóriumi tagok Jákli Gergely, az Eximbank korábbi és a Paks II. Zrt. jelenlegi vezérigazgatója, Kiss-Parciu Péter külügyi helyettes államtitkár és Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram volt vezetője.
thepost.hu/hir/Politika/54-milliardos-tamogatast-kapott-a-Szijjarto-emberei-altal-vezetett-alapitvany/?n=6415

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.