Hétfőtől már csak visszaváltásra alkalmas csomagolású italok kerülhetnek forgalomba. A hulladékgazdálkodási koncessziós rendszerérért felelős Mohu Zrt. mostanra beterítette az országot visszaváltó automatával.

Hétfőtől vége a türelmi időnek – Már csak ilyen csomagolás hozható forgalomba

Fotó: Facebook/MOHU

Máris napi négyszázezer betétdíjas palackot vált vissza a lakosság az új rendszerben, ám július 1. után napi több millió italospalackot kezelnek majd a kötelező, új, betétdíjas visszaváltási rendszer automatái, kézi visszaváltó pontjai – tájékoztat a 24.hu.

A Mohu Zrt. már az év eleje óta működteti a rendszert, de a kötelezettek haladékot kértek, amely június végén jár le. Ezután már tilos visszaváltásra nem alkalmas csomagolásban italterméket forgalmazni (kivéve a jogszabály adta néhány felmentési esetet).

A Mohu a Világgazdaságnak elmondta, június 30-a után már nem hozható forgalomba kötelezően visszaváltási díjasnak minősülő termék anélkül, hogy azt regisztrálnák a Mohu DRS-rendszerébe. A termékregisztrációra és auditra 2023 októbere óta van lehetőség, ezt az italgyártók és az első belföldi forgalomba hozók nagy része időben el is kezdte, akadtak azonban olyanok, akik csak a határidő közeledtével kezdtek neki. Minden bizonnyal lesznek olyanok, akik csak július elseje után fognak regisztrálni.

A korábbi csomagolásban lévő termékek továbbra is értékesíthetők a szavatossági időn belül, így a fogyasztók még több hónapig találkozhatnak nem betétdíjas palackokkal a polcokon.

Forrás: vg.hu, 24.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szaboria1
Ezt csak akkor kellett volna bevezetni ha minden településen ahol boltok vannak legyen vissza váltó.
Mert ezek a palackok nem újra tölthetők.
Eladott Ország
@szaboria1: Az agyonszidott szocializmusban volt a falvakban buszjárat, iskola, óvoda, posta, bolt, kocsma, rendőrőrs, orvos, gyógyszertár. Mi maradt? A sok üres fej, mit szavazáskor megkongat a fidesz valami hazugsággal, és be is szopják, mert tájékozatlanok.
x.com/janos_hary/status/1803719425767461143/photo/1
Eladott Ország
Nagyon örülök, hogy végre Magyarországon is bevezették, de milyen jogon kapja a vissza nem váltott palackok árát a MOL? A kommunális hulladék kezelésből silány NER kifezetőhelyek lettek, ahová profik kellenek (pl. veszélyes hulladék) ott még mindig a nyugati cégek vannak. Ez a projekt ugyanolyan parasztvakítás, csak most a MOL-ra lőcsölték, mert a Mészároséknak az útépítés sem megy még aranyáron sem, csak a vasbeton szerkezetek építése vasalás nélkül, a hulladékkezelés meg már az akadémiai szintet súrolná az együgyű Lölőéknek. A telepített visszaváltó automaták a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező üzletekben kötelező, a vidékiek pedig gyűjtik míg megéri bevinni a városokba, illetve a nagyobb üzletekbe, addig vigyáznak rá mint a hímes tojásra, hogy el ne deformálódjon, meg ne sérüljön.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.