Lassan tűrhetetelenné válik a helyzet a H8-H9-es HÉV-vonalon. A MÁV-Volán-csoport elismerte, hogy az utóbbi időben romlott a közbiztonság, ugyanakkor ők nem vehetik át a rendőrség jogkörét.

Napi szinten több tízezer ember utazását keseríti meg, hogy az utóbbi időben közveszélyes, ittas utasok jelentek meg a H8-H9-es HÉV vonalán. A helyzet egyre durvul – számolt be a 24.hu.

A lapnak egy utas maga küldte el a járműveken uralkodó állapotokat, melyeket fotókon rögzített. Minz írta, bár már a sajtó is többször foglalkozott az említett HÉV-vonalak közbiztonsági helyzetével, érdemben nem sok minden változott.

Az Örsv vezér terén és a HÉV-en a kábírószeresek vették át az uralmat, s tapasztalatai szerint teljes csapatok járnak ki Kerepesre, majd mennek vissza Budapestre, s közben egy-egy megállóban random leszállnak, majd ott randalíroznak – írta a 24.hu.

Drogos, ittas emberek tartják rettegésben az utasokat – Katasztrofális helyzet a gödöllői HÉV-en

Egyre vállalhatatlanabb a helyzet a HÉV H8-H9 vonalán – Fotó: Youtube

Az utas arról is beszámolt, hogy június 24-én este összesen 18 drogost számolt össze egyetlen HÉV-szerelvényen, este 11 óra után, 3 megálló alatt.

A kocsikban szemét, kosz, fecskendők hevernek, vizelet és emberi ürülék lepi el, a drogosoktól nem lehet utazni, nemcsak dohányoznak és szemetelnek, de üvöltöznek, fenyegetőznek és terrorizálják az embereket – írta a 24.hu.

A lap megkeresete a MÁV-Volán csoportot az ügyben. A cég válaszában megerősítette, hogy a H8-as (Örs Vezér tere–Gödöllő) vonal mellett lévő településeken folyamatosan romlott az elmúlt időszakban a közbiztonsági helyzet, ami a HÉV-járatokra is hatással van.

„Sok az ittas, kábult, bódult személy, akik rendszeresen zavarják a HÉV-en utazó embereket, érvényes menetjegy vagy bérlet nélkül utaznak, összeszennyezik a szerelvényeket. A helyzet romlásának az utasok és a kollégáink egyaránt kárvallottjai” – írta a MÁV-Volán csoport.

Hozzátették: a MÁV-Volán-csoport jogi és anyagi lehetőségei korlátozottak az erőszakosan viselkedő, a jogszabályokat és az együttélési normákat be nem tartó személyekkel szemben.

„Sem jogosultak, sem képesek nem vagyunk átvenni a rendőrség jogkörét, de természetesen nem is erre, hanem a lehető leghatékonyabb együttműködésre törekszünk mind a rendőrséggel, mind pedig a helyi hatóságokkal és civil polgárőr egyesületekkel”

– tudatta a 24.hu.

A cég jelezte, hogy kiemelten kezelik a H8-as HÉV vonalát: főleg a csúcsidőben és az esti órákban megemelt létszámban látják el a személy- és vagyonőr végzettséggel rendelkező ,,HÉV rendészek” a szolgálatot. Ők jogosultak – bár sok esetben csak rendőri segítséggel képesek – kizárni az utazásból azokat a személyeket, akik nem tartják be a közösségi közlekedés alapvető szabályait.

A MÁV-Volán csoport hozzátette: folyamatosak a közbiztonsági akciók, az állomások és a vonalszakasz ellenőrzése. Ők is érzékelik azonban, hogy a probléma nagysága „időnként túlmutat a rendelkezésre álló kapacitásokon”, ezért partnereikkel folyamatosan keresik az utasbiztonság szavatolásának új és még hatékonyabb módjait – írta a 24.hu.

A cég a HÉV-en utazóknak azt javasolta, kérjenek segítséget.

„Azoktól az utasoktól, akik veszélyben érzik magukat, vagy bármilyen atrocitás éri őket a vonalon, azt kérjük: jelezzék ezt a HÉV rendésznek vagy a járművezetőnek, kérjenek tőlük segítséget, vagy hívják rögtön a 112-es segélyhívó telefonszámot, amelyen közvetlenül a rendőrségtől tudnak segítséget kérni”

– tudatta a MÁV-Volán csoport.

Az ügyben a rendőrség is megszólalt. Mint azt az Országos Rendőr-főkapitányság elmondta: havonta szervez közbiztonsági akciót a HÉV vonalain a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűncselekmények megelőzése, megakadályozása, illetve megszakítása, valamint az utasok biztonsága érdekében, együttműködve a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitánysággal. A rendőrök ilyenkor ellenőrzik a szerelvényeket, a megállóhelyeket és a járatok vonalát is – írta a 24.hu.

Emellett a munkatársaik a H8-as vonal Gödöllői Rendőrkapitányság illetékességi területére eső szakaszán található megállókban és azok környékén eltérő rendszerességgel végeznek visszatérő ellenőrzéseket.

Nem ritka, hogy kísérik is a vonatokat – ezeket az ellenőrzéseket a rendőrök hetente több alkalommal, több órát lefedve, a szerelvényekre felszállva hajtják végre – tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság.

Hozzátették: a rendőrség a rendelkezésére álló erőkkel és eszközökkel – együttműködve a stratégiai partnereivel, a polgárőrséggel és a Magyar Államvasutakkal – mindent megtesz az utazók biztonságáért – tudatta a 24.hu.

Forrás: 24.hu
Fotó: Youtube

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pusztai
A Parlamentből mennek arrafelé haza.
jáger laszló
And hol marad a HÉV biztonsági szolgálat!?
csak kérdezem
barátilag
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.