Kiss Ambrus pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes arra válaszolt élesen, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter szerint csődben van a főváros. A politikus szerint csődről pedig mindig az beszél, aki csődöt akar előidézni.

Karácsony Gergely a napokban írta alá azt a szerződést, ami szerint két bank 50 milliárd forinttal előfinanszírozza a BKK működését. Ez Vitézy Dávid szerint likviditási válságot jelent, Lázár János adósságspirált gyanít, míg Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a főváros csődben van. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Telexnek azt mondta: csak a különböző időközökben befolyó fővárosi bevételek hatását semlegesítik, csődről pedig mindig az beszél, aki csődöt akar előidézni.

Az ügyről Vitézy Dávid is írt: szerinte „a Fővárosi Közgyűlés hatáskörét elvonva döntött Karácsony Gergely a BKK 50 milliárd forintos likviditási válságának kezeléséről”. A főváros vezetése szerint viszont a faktorálás már tavaly szerepelt a költségvetési rendeletben, márciusban jóváhagyta a közgyűlés is, májusban pedig csak a szerződéseket írta alá Karácsony Gergely.

A Telex megkérdezte Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest arról is , mit gondol Varga Mihály pénzügyminiszter és Lázár János közlekedési miniszter napokban tett kijelentéseiről, miszerint a faktorálási szerződés azt mutatja: adósságspirálban, csődben van a főváros. Mint Varga a közösségi oldalán írta:

Bár az önkormányzat 102 milliárd forint adót szedett be az év első 4 hónapjában, ennek ellenére pénzeszközei április végére 9 milliárd forintra csökkentek, adósságállománya 30 milliárd forinttal nőtt.

Kiss Ambrus szerint a fővárosi önkormányzat folyószámla hitele állt ilyen szinten (most éppen mínusz 9 milliárdon), de ezeket a pénzeket az év végéig a főváros befizeti az időközben beérkező bevételeiből, például az iparűzésiadó-bevételekből. Hozzátette: ha a kormány kifizette volna a vállalt kötelezettségeit (trolipénz, Lánchíd pénze), akkor most nem fizetnék a kamatot a folyószámla után, hanem kamatot kapnának. A főpolgármester-helyettes szerint nincs csőd, csődről pedig az beszél, aki csődöt elő akar idézni. Ha Varga Mihálynak igaza lenne, és tényleg csődben lenne a főváros, akkor nem tudnák levonni az inkasszót sem a számláról, szögezte le végül Kiss Ambrus.

Varga Mihály valójában csődbe akarja taszítani Budapestet – állítja Karácsony jobbkeze

Karácsony Gergely és Kiss Ambrus Fotó: Facebook/Karácsony Gergely 

A főváros tavaly elfogadott, 2024-es költségvetésében egyébként valóban szerepel mint opció az idei évre is faktorálás: „mivel a 2024. évi bevételek és kiadások egyenlege nem teszi lehetővé, hogy a szükséges minimum közösségi közlekedési forrásokon felül további kb. 50 milliárd forint jövő évben kifizethető legyen, ezért 2024. negyedik negyedévben az idei évhez hasonló likviditási átütemezést kell alkalmaznunk” – áll az elfogadott tervezetben.

Azt a főváros sem tagadja, hogy az 50 milliárdos hiányt görgetik maguk előtt, aminek megoldása szerintük a kormányzati segítség lenne. Ezt egyébként Vitézy Dávid sem tagadta, ő két megoldást lát: jelentős kormányzati többlettámogatást vagy az agglomerációs megállapodás újratárgyalását.

Forrás: Telex
Fotó: Facebook

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Philip Marlowe
"Varga Mihály valójában csődbe akarja taszítani Budapestet – állítja Karácsony jobbkeze"

Igen ba+!...14 éve nem alszik egész éjjel, mert ezen töri a fejét...
Idióta!
Eladott Ország
Előkerültél Misike?
Aztán ott vannak-é még a sikkasztó csicskáid a misztériumban?
4000 milliárdot kell találni?
Tegyétek vissza az elsikkasztott pénzt!
Aztán lesz-é államcsőd Misike!
Mert túlzott deficit eljárás biztosan!
Állampapír kibocsájtás?
A kamatokat miből fizetitek ki, ha ennek a "k"országnak nincs jövedelem termelő képessége, csak stadionépítő-betonöntő térkövező, kilátó , lombkoronasétány építő és a heverokat pénzel kitömő képessége, etc...?
Ti meg csak loptok, fociztok, reptereztek...
Közeleg a vég Misikém!

Az istenetek legyen veletek, ha itt megindul a nép...de régen volt már a gengszterváltás'.
Yoda69
Elobb lesz allamcsod, mint Budapest csodje. Varganak inkabb oda kellene fokuszalnia, ami az o feladata.
Csak Norisz és senki más
Milyen jó, hogy KARI-GERI nyert! Van kit baszogatni, ha nem mennek jól a dolgok! Pénzt se kell adni, mert nem a mi kutyánk kölyke...
Bűnbak!
Philip Marlowe
"Varga Mihály valójában csődbe akarja taszítani Budapestet – állítja Karácsony jobbkeze"

Igen ba+!...14 éve nem alszik egész éjjel, mert ezen töri a fejét...
Idióta!
justhpeter
@Philip Marlowe: Varga Misinek elég feladat azt a 4000 milliárd éves kamatot valahonnan összekoldulni úgy valamennyi még maradjon is belőle amikor vele egyidőben a lángész Nagy Marci az ablakon dobálja ki a pénzt baromságokra. Vargának észnél kell lennie, 59 évesen hova megy "dolgozni" ha a kormányban nem teljesít megfelelően ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.