Fűkaszát és motorfűrészt kínált eladásra internetes kereskedelmi felületeken az a két férfi, akiket június 26-án fogtak el a zalaegerszegi rendőrök. Az elkövetők előleg utalására kérték a sértetteket, majd elérhetetlenné váltak. Ezzel több százezer forintot csaltak ki gyanútlan áldozataiktól.

Az írja a rendőrség: A széles körű adatgyűjtésnek köszönhetően a nyomozók pár nap alatt azonosították a 44 és 28 éves nagykanizsai férfit. Azt is kiderítették, hogy más megyékben is hasonló módszerrel követtek el vásárlási csalásokat.

Az elkövetőknél megtartott kutatás során mobiltelefonokat és SIM-kártyákat, továbbá pénzt foglaltak le a rendőrök. A férfiakat üzletszerűen elkövetett csalás miatt gyanúsítottként hallgatták ki, a bíróság elrendelte letartóztatásukat.

Nem minden elkövetőt kaptak még el. A mosonmagyaróvári nyomozók a Mátrix Projekt keretében indítottak büntetőeljárást egy (másik) online csalóval szemben. 

Egy közösségi oldal adásvételi felületén hirdetett elektromos szerszámgépet kívánt vásárolni egy Győr-Moson-Sopron vármegyében élő férfi június második felében. Az eladóval telefonos megbeszéléseket követően az általa megjelölt számlaszámra – több részletben – el is utalta az árucikk vételárát, mintegy 370 ezer forintot. Ezt követően a hirdető megnyugtatta a vásárlót, hogy a kiválasztott terméket postázta részére, azonban a sértett azt nem kapta meg, és az eladó elérhetetlenné vált.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság az áldozattá válás megelőzése érdekében az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

Csak megbízható, kipróbált, ellenőrzött oldalról rendeljen terméket!

Soha ne utalja el előre se a vételárat, se az előleget, ha idegennel köt üzletet az interneten!

Utánvét esetén is csak a kézbesített csomag tartalmának ellenőrzését követően fizessen!

Forrás: Police.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.