Elképesztő sértés csúszott ki Szanyi Tibor szocialista képviselő száján kedden, amikor az Országgyűlés megválasztotta miniszterelnöknek Bajnai Gordont.

Forrás: blikk.hu
Feltöltő: Sakura
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

72 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nanena
@paragrafus: Ezt majd közöld Orbán Viktorral is. Ő valószínüleg ezt másként gondolja.
Szerintem pártokra és képviselőkre szavazunk. A pártoknak van miniszterelnökjelöltje. A többséget adó párt miniszterelnökjelöltje lesz egyszerű esetben a miniszterelnök. Vagyis valójában mi szavazzuk meg a kormányfőt. Persze ez a leegyszerüsítése az ügymenetnek.
masterboy
@paragrafus: Nekem Te ne ismetelgessel itt semmit,amikor elmesz szavazni akkor mar tudod,hogy az altalad valasztott partnak ki a miniszterelnok jeloltje.
Csak igy egyszeruen nagyon "para" vagy...meg persze rohadt okos.
paragrafus
@masterboy: Tudod, kedves masterboy, az a helyzet, hogy az Alkotmány alapján a köztársasági elnök tesz javaslatot a megválasztandó miniszterelnök személyére. És a köztársasági elnököt (kötelező érvénnyel) az általal javasolt miniszterelnök személyének tekintetében nem köti sem a választás végeredménye, sem pedig a győztes párt által jelölt személye. A köztársasági elnök (szigorúan alkotmányjogilag) elvileg akár a vesztes párt minisztereknök-jelöltjét is javasolhatja.

Ami a köztársasági elnök által figyelembe veendő szempont az az, hogy olyan személyt javasoljon megválasztásra, aki maga mögé tudja állítani az országgyűlési képviselők többségét. De ezen túlmenően semmilyen kötöttsége nincs a köztársasági elnöknek. Elvileg akár olyan személyt is javasolhat miniszterelnöknek, aki nem tagja az Országgyűlésnek, sőt olyant is, aki nem is indult a választásokon.

Kedves masterboy! És ez alkotmányjoglag akkor is így van, ha nem értesz vele egyet.

Ezért elmondható, hogy a miniszterelnököt még közvetett módon sem a nép választja meg.

Éppen azért, mert 1998-ben Orbán Viktor maga mögé tudta állítani a ksigazdákat, ezáltal megszereze a többséget, jelölte őt a köztársasági elnök miniszterelnöknek. Abban az elméleti esetben, ha a kisgazdák nem lettek volna hajlandóak összeállni a Fidesszel, akkor biztos, hogy Orbán Viktort nem javasolta volna a köztársasági elnök miniszterelnöknek, mivel nem tudott volna többséget felmutatni.
paragrafus
@masterboy: És még valami: amikor elmegyek szavazni, akkor a szavazásomban egyáltalán nem befolyásol az, hogy személy szerint ki a miniszterelnök-jelölt. MIvel az adott pártnak a miniszterelnök-jelöltjét az esetleges győzelme esetén sem köteles a köztársasági elnök megválasztásra javasolni.

Az egy másik tészta, hogy a politikai illem egyébként ezt kívánja. Na de van egy Alkotmányunk is. És Sólyom László ennek a tudora.

Ui.: Nem akarok szerénytelen lenni, de egy kicsit ismerem a jogot és az Alkotmányt is. Mivel ezzel foglalkozom.
paragrafus
@nanena: Abszolút nem érdekel, hogy az Orbán Viktor mit és hogyan gondolja. Nekem az Orbán Viktor véleménye egyáltalán nem etalon. Ellenben a törvény és az Alkotmány a számomra szentírás. És ezek messze felette állnak Orbán Viktor véleményének.
paragrafus
@G'Alibaba: Nézd, én magam sem vitatom, hogy az Alkotmányunk hibás és több tekintetben rossz, hiányos.
De amíg ez van hatályban, addig - akármennyire is rossz - ez a hatályos és mindenkire nézve kötelező. Akkor is, ha éppen rossz.

Írtam az egyik hozzászólásban, hogy annak idején az Ellenzéki Kerekasztalnál (EKA) éppen Sólyom László volt az, aki kidolgozta és javasolta - a többiek meg egyöntetűen elfogadták, hogy gyenge köztársasági elnöki intézményrendszerünk legyen és a végrehajtó hatalom, vagyis a kormány legyen az erős. Sólyom László akkoriban ellenezte a prezidenciális köztársasági elnöki rendszert, bár manapság már igencsak feszegeti azt a ködmönt, amelyiket az általa vezetett Alkotmánybíróság szabott igencsak szűkre Göncz Árpád részére.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.