Túlzsúfoltak, elhanyagoltak a magyar börtönök, egy büntetés-végrehajtási intézetben a női elítélteknek nincs meg a lehetőségük a napi fürdésre. Egyebek mellett ezt állapította meg az ombudsmani hivatal helyszíni vizsgálata, amelyet az egyik fővárosi börtönben ismerhetett meg az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának ellenőrzési albizottsága.

Forrás: HírTV
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ugyeugye
aha. hallottam,hogy egy elítélt 4x annyiba kerül, mint egy egyetemista!
köszönjük Emese.
dzsingistán
Azért kel vissza állítani a halálbüntetést, hogy legyen hely a börtönökbe. Hová kerülnek a Fidesz által elszámoltatottak? Ha már ilyen gond van.
zsbela
@dzsingistán : A halálbüntetést a Btk. 39.§-t a 23/1990. (X.31.) AB határozat megsemmisítette. (Nemzetközi kötelezettség vállalás)
xu
Most akarnak 5 börtönt bezárni! Ezzel lehetne megszüntetni a zsúfoltságot? Szűk agyúak!!!!!!!!!!!!!!
zsbela
@xu: A bezárandó börtönökből átszállított fogvatartottak, csak a zsúfoltságot növelik. A zsúfoltság megnövelheti a fogvatartottak elégedetlenségét és akkor bármi előfordulhat.
Az ott hagyott intézetek pedig utána is pénzbe kerülnek, mert például őrizni kell azokat.

ugyeugye
@zsbela: amerikai börtönökben a napokban csökkentették a kaja fejadagokat. takarékossági okokból.
egyébként meg nem véletlen kerülnek büntetésvégrehajtási intézményekbe a bűncselekmények elkövetői, úgyhogy ne rinyáljanak!
xu
@zsbela: Jól mondod! Ugyanúgy, mint a bezárt iskolákat; havi 100 millkókért!
zsbela
@xu: Persze valami "ismeretlen" vagyonvédelmi céget bíznak meg az őrzéssel. :-)
xu
@zsbela: Számunkra igen, de számukra nem!
reallatas
Nos ez a kérdéskomplexum igen összetet, tudniillik az már a ló túloldala, ha szanatóriumi szintre emeljük /már majdnem így van/ az úgymond bűnözők létét. Igen megérthető, hogy humán értelemben, nekik is személyiségi jogaik vannak. De biztos, hogy elegendő elrettentő erővel rendelkezik e az az egy szempont figyelembe vétele, hogy személyi szabadság korlátozása? A látencia az, hogy közel sem! Tehát feltétlen nem volna szabad a belső szabadság jogaikat erősítend, oly mértékben, hogy a mai nyomorult helyzetben, mintegy vonzóvá teszi egyesek számára a börtönt.
zsbela
@reallatas: A büntetés-végrehajtási jogszabályokban vannak leírva a teendők. Megtalálható a: www.bvop.hu/ linken.
ugyeugye
@zsbela:
ha a melegekről tudtak 2 perc alatt jogszabályt alkotni, ezt is lehet ugyanannyi idő alatt módosítani...
zsbela
@ugyeugye: A módosítás lehetősége, bármelyik jogszabályra igaz.
ugyeugye
@zsbela: természetesen, csak most ez a témánk :)
zsbela
@ugyeugye: A 15 éves bv. szolgálatom alatt saját szememmel láttam a börtönök állapotát.
ugyeugye
@zsbela: 15 év bv-ben? mély meghajlás tőlem.
sara
A rabokkal nem lehetne börtönöket építtetni,bővíttetni. Mivel úgy néz ki egyre többen lesznek a dutyikban talán dolgozhatnának,
zia
@sara: Szerintem megtehetnék, így is dolgoznak, így legalább lelkesebbek lennének a saját érdekükben............
Zsuzscsino70
A megoldás adott. Van épp elég villája a politikusainknak, vigyék őket oda és tartsák el ők a rabokat. Én Bajnaihoz vinném az első csoportot, utána következhetne Orbán stb., stb.
bombi02
Na, száz szónak is egy a vége: NEM KELL OLYAT TENNI, AMIÉRT BÖRTÖNBE KRÜLNEK!

Egyébként tényleg nagyon jó ötlet, hogy építsék, szépítsék a börtönöket. Még jobb a kényszermunka. Amint ezt bevezetnék követhetetlen arányban megcsappanna a bűnelkövetők száma.
g1983
És még ezek után akarnak bezáratni börtönöket?
Amúgy egyszerűsíteni lehetne a dolgokat, csak olyan vezetés kellene az országnak akik azokat a törvényeket beiktatnák. Gyilkosságért nem életfogytiglani vagy 15-20 év, hanem kivégzés. Na ugye kapásból 30-35% hely felszabadulna. És még lehetne sorolni. Csak nem liberális törvények kellenek amik a bűnözőket támogatják. A cigánybünözőket a védőik tartsák el a saját pénzükön. mert ugyebár könnyű az adófizető pénzén támogatni őket. És már szinte üres börtönök maradnának csak ezután. Az mellett hogy a mostani parlamenti pártoknak is börtönben lenne a helyük.
ugyeugye
ma délután esett le nekem, hogy miért állíttatta le az mszp a börtön építéseket. Azt hiszik, így nem lesz hely hová becsukni őket.
qxy
Nem értem. Nem csuktak be iparos embereket akik tudnak dolgozni is? ezekkel fel lehetne újítani.
basatu
@zsbela: Így helyes ,önként vállalt kötelezettség,nem volt feltétele az EU tagságnak.
basatu
@qxy: Dehogynem,tolvajokat,gyilkosokat,rablókat.Ezek kondíciónálására,csináltak nekik edző termet,a művelődésre TV és egyebek.A munka az szóba se kerül.Pedig a munka nemesít,karbantartja őket és megkeresik eltartásuk költségeit.
qxy
@basatu: Na ez az kurva világ van akkor ide kint. te aki bent van az nem is fizet rezsit mi?meg adót sem. kurva jó lehet nekik. sőt nem is ők vannak bezárva hanem az ajtó .
xu
@zsbela: Hányszor találkoztál a Drazséval? Meglátogatta a börtönt? Nem akart korrumpálni? Pedig már kiválaszthatná magának a cellát!

@basatu: Barátom, ki kell igazítsalak: A munka nemessé tesz; a börtön pedig nemesít!
blaci
A bekerült emberekkel mondd ó,milyen munkát lehetne végeztetni????
Pumpagyártás,zacskóragasztás stb. Csakhogy ezt a munkát elvégzik itt kint a csökkent munkaképességű emberkék.....
Szerinted a morék minőségbiztosítási rendszere elégséges az eladható termékek gyártásához??
De valóban,pl. a felújítást el lehetne velük végeztetni...Az ecsetet bárki tudja tolni-húzni a falon....
Részt vettem 1* egy vizesblokk kialakításon kaposvári böriben,mint alvállalkozó alvállalkozójának az alvállalkozója.....
Ez itt a baj......Én is megkaptam a lét,megérte.Képzelhetitek felettem akik voltak mit kaszáltak????
Na???? Akkor miért nincs semmire pénz ebben az országban?????
zsbela
@xu: Amikor nyá.-ba kerültem, akkor még nem Draskovics Tibor volt a miniszter.
www.irm.gov.hu/
charlie
tent city kell ide gyerekek. alföldön elférne. olcsó, hatásos. és drága se lenne, USÁ-ba 100e dollárból megvolt, ez még ha belevesszük a magyar korrupciós dolgokat, akkor is megvan 50 millióból. A szombathelyi börtön 9 milliárd volt (és ezért 15 éven át évi 2 milliárdot fizet az állam...)

@ugyeugye: nem négyszer annyiba, hanem 20-30-szor annyiba... idén kb. 120e forintot kap a felsőfokú oktatási intézmény egy hallgató után (évente), mígy egy fogvatartott napi költsége 8-9e forint.
xu
@zsbela: Annál is vétkesebb! Adjon megfelelő nyugdíjat! Én sokat jártam börtönökben! Mindig féltem! Sok ismerős - nem sért, ha - smasszert ismertem! Talpig becsületes embereket! Ismertem az általuk elmondott problémákat! Találkoztam az utolsó magyar hóhérral is, aki akkor még Csehszlovákiában is dolgozott bérmunkában! Abban az ideg feszültségben hamarabb őszültek, mint a rabok (fogva tartottak). Na ez is baj, hogy a magyar nyelv tompító erővel is bír!
dzsingistán
Ha nem lehet akasztani, akkor béreljük Szibériába börtönt, hogy ott tölthessék le a büntetésüket a mezei niggerek ottani fegyőrök társaságába. Csak akkor jöhessenek vissza, ha rendezték a költségeiket, meg, ha már ki fehéredtek. Ne csak a gazdaságot akarják mindég fehéríteni, hanem a fekete bűnözőket is.
dzsingistán
"zsbela ma, 07:12 – válasz erre
@dzsingistán : A halálbüntetést a Btk. 39.§-t a 23/1990. (X.31.) AB határozat megsemmisítette. (Nemzetközi kötelezettség vállalás) "

Na, ez a nagy baj itt nálunk a törvények. Menj a Románokhoz, vagy a Szlovákokhoz, esetleg az Ukránokhoz, a törvények betartását illetően.

Sz@rnak a törvényekre, főleg külföldön gyártottakra, ami nálunk szent. Az olyan az a törvény amit ök. akarnak.
zsbela
@dzsingistán : Egy kis büntetőjog, hogy miért nem megoldható az általad javasolt végrehajtási forma:

1978. évi IV. törvény
a Büntető Törvénykönyvről
ÁLTALÁNOS RÉSZ

I. Fejezet
A BÜNTETŐ TÖRVÉNY HATÁLYA
Időbeli hatály
2. § A bűncselekményt az elkövetése idején hatályban levő törvény szerint kell elbírálni. Ha a cselekmény elbírálásakor hatályban levő új büntető törvény szerint a cselekmény már nem bűncselekmény, vagy enyhébben bírálandó el, akkor az új törvényt kell alkalmazni; egyébként az új büntető törvénynek nincs visszaható ereje.
Területi és személyi hatály
3. § (1) A magyar törvényt kell alkalmazni a belföldön elkövetett bűncselekményre, valamint magyar állampolgár külföldön elkövetett olyan cselekményére, amely a magyar törvény szerint bűncselekmény.
(2) A magyar törvényt kell alkalmazni a Magyar Köztársaság határain kívül tartózkodó magyar hajón, vagy magyar légi járművön elkövetett bűncselekményre is.
4. § (1) A magyar törvényt kell alkalmazni a nem magyar állampolgár által külföldön elkövetett cselekményre is, ha az
a) a magyar törvény szerint bűncselekmény és az elkövetés helyének törvénye szerint is büntetendő,
b) állam elleni bűncselekmény (X. fejezet), kivéve a szövetséges fegyveres erő ellen elkövetett kémkedést (148. §), tekintet nélkül arra, hogy az elkövetés helyének törvénye szerint büntetendő-e,
c) emberiség elleni (XI. Fejezet) vagy olyan egyéb bűncselekmény, amelynek üldözését nemzetközi szerződés írja elő.
(2) A nem magyar állampolgár által külföldön, a szövetséges fegyveres erő ellen elkövetett kémkedés (148. §) esetében a magyar büntető törvényt kell alkalmazni, feltéve, hogy e bűncselekmény az elkövetés helyének törvénye szerint is büntetendő.diplomáciai jogon alapuló mentesség
(3) Az (1)-(2) bekezdés eseteiben a büntetőeljárás megindítását a legfőbb ügyész rendeli el.
A magyar állampolgárokra kiszabott ítéleteket Magyarországon, a hatályos jogszabályok szerint kell végrehajtani.
charlie
A törvényt lehet módosítani... Vagy pedig azt a szibériai területet Magyarország részévé kell tenni. A nagykövetségek is az országhoz tartoznak...
zsbela
@charlie: Más ország, más törvények, nem kivitelezhető ötlet.
xu
Reménylem, hogy ez a sok nyikhaj még elfér ott!
charlie
@zsbela: akkor szarok a törvények. a törvényeknek a társadalom általános felfogását kéne tükröznie, nem pedig egyes politikusok agyament hülyeségeit.
zsbela
@charlie: Figyelmedbe ajánlom, többek között az interneten is megtalálható, nemzetközi joggal kapcsolatos írásokat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.