A hazai fizetések jelenleg a középmezőnyben mozognak: megelőztük Szlovákiát, Szerbiát és Ukrajnát, minket pedig Ausztria, Románia, Horvátország és Szlovénia hagyott maga mögött. Ezt tudjuk a jelenlegi bérdinamikáról.

A Központi Statisztikai Hivatal frissen kiadott tájékoztatója szerint márciusban, a teljes munkaidős alkalmazásban dolgozók bruttó átlagkeresete 13,9%-kal (658 400 forintra) nőtt éves szinten. A legkeresettebb szektorokban – mint például az energiaipar, az infokommunikáció vagy a pénzügy – a bruttó fizetések az 1 millió forintot is meghaladták, ezzel szemben a legkisebb munkabért a vendéglátóiparban dolgozók kapták: itt éppen csak átlépte a 400 000 forintot a havi bruttó fizetés – írja a Világgazdaság.

Döbbenet, már a románok is lehagytak minket ebben

Így alakulnak a bruttó havi fizetések Közép-Európában – Fotó: Pixabay

A régió többi országát is alapul véve Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el, megelőztük Szerbiát, Szlovákiát és Ukrajnát. Szlovákiában a februári bruttó átlagkereset 1510 euró (581 000 forint) volt, Szerbiában 94 125 dinár (311 ezer forint), Ukrajnában pedig mindösszesen 17 442 hrivnyát (153 000 forint). Ukrajna már a háború kirobbanása előtt is Európa egyik legszegényebb országaként volt számon tartva, a harcok kezdete óta pedig ritkábban osztanak meg friss adatokat.

A fentiekkel ellentétben Horvátországban, Szlovéniában, Romániában és Ausztriában magasabbak a havi átlag bruttó bérek. A horvátoknál a márciusi bruttó átlagbér éves szinten 17 %-kal, 1834 euróra (515 000 forintra) nőtt, Szlovéniában több mint 7 %-kal, 2333 euróra (904 000 forintra) nőtt, Romániában pedig 16,5 %-kal, 8502 lejre (661 000 forintra) nőtt a bruttó havi átlag fizetés márciusban.

Forrás: Világgazdaság

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
KisTehen
@Yeromos: És talán mellé kellene tenni, hogy európában nálunk csalnak szja-t, tb-t a legtöbben.

ezért kell az adót az áfán keresztül beszedni
Yoda69
@Pusztai: Most kaptak 4 percet a "koz"teve vitamusoraban, na majd ott :)
Yoda69
Mellesleg igaza van Magyarnak hogy nem megy el erre a vitamusornak gunyolt heccparaderol. A tobbi ellenzeki part helyeben en se mennek el, mert ez NEM vitaforum.
lusta
Ez már olyan, mint Colombo felesége.
Sakk Matt
@KisTehen: Nem..ott nincsen 27%-os ÁFA!
Yeromos
@KisTehen: Igen ez a ti logikátok ha csalják az szja-t, TB-t akkor megkell emelni a fogyasztási adókat. Gazdaságpolitika fidesz módra.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.