A Die Welt című jobboldali német lap Orbán Viktor tusnádfürdői beszédéről közölt vezércikket csütörtöki számában, a Der Standard című liberális osztrák lap a magyar kormányt kritizálja.

Az Orbán forradalma című írás szerzője, Jacques Schuster kiemelte, hogy az ukrán válság "viharában alig néhány megfigyelő vette észre, hogy Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor nemcsak az EU-nak küldött hadüzenetet, hanem a nyugati értékrendnek is". Hozzátette: Orbán Viktor 2010-es választási győzelme óta "folyton nyelni kellett" az olyan szavakat a magyar miniszterelnöktől és környezetétől, amelyek "durva vehemenciája alig felülmúlható", és amelyek "annyira illenek a nyugati értékrendbe, mint egy krumpli a tulipánmezőre". A nyugati megfigyelők aggodalma azonban nem volt tartós, "mindig leterítette őket Orbán művészi tökélyre fejlesztett kétértelműsége", hiszen a kormányfő szavai angolul "nyájasnak" tűnnek, magyarul viszont "csattannak, mint a retesz a cellaajtón". Magyarul azonban nemigen tudnak Európában, ezért az aggodalom helyett a higgadtság volt a jellemző, és az uniós országok és intézmények Orbán választási győzelmeit is figyelembe vették – fejtette ki a Die Welt szerzője.

Mindehhez hozzájárult még az is, hogy Magyarország kis ország, amelyet könnyű nem észrevenni, miközben máshol válság és háború tombol – tette hozzá, megjegyezve, hogy "minél inkább szenvedett Ukrajna a keletről érkező orkánoktól", annál kevesebb figyelem jutott az Európai Unióban, illetve az uniós tagállamokban "a Budapestről érkező széllökésekre". Ezért Németországban csak most vesznek tudomást a július végén elhangzott tusnádfürdői beszédről – vélekedett a Die Welt vezércikkírója, aki a beszédet elemezve hangsúlyozta: az Európai Néppártnak nyílt vitát kellene folytatnia arról, hogy a Fidesz a politikai családjához tartozik-e még. "Egy valamit ugyanis (az Orbán-)beszéd után minden további nélkül meg lehet állapítani: a demokrácia zászlaja félárbocon leng Budapesten"- írta Jacques Schuster, aki szerint vigyázni kell, nehogy "egy szomorú napon bevonják" a zászlót.

A cikk a Die Welt online kiadásában Orbán Viktor Putyint játszik. És Erdogant címmel jelent meg. A magyar kormány nem tartja kívánatosnak az "önálló és öntudatos, s esetleg ellenálló" kultúrát – olvasható a Der Standard című liberális osztrák lapban. A budapesti tudósító, Gregor Mayer véleménye szerint, a kulturális elitet lecserélik, az intézményeket megszállják, az önálló döntésre képes testületeket felszámolják. Igazi kultúrpolitika, kuturális stratégia mégsincs – véli a szerző. A Nemzeti Színház igazgatója élvezi Orbán Viktor teljes bizalmát – írja Mayer és megjegyzi: olyan kedvencek, mint Vidnyánszky Attila, nagyvonalú támogatásokat kapnak, míg másokat, így azokat, akik nem alkalmazkodnak, anyagilag ellehetetlenítik. A jól működő filmipart szétverték, hogy az állami pénzek felett egyedül a hollywoodi producer, Andy Vajna rendelkezzen.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bundi
Na mi van...a gyurcsanybajnai vette kezebe a nemet jobboldali sajtot is?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
silber13
@volvós: Mit vársz egy komplett idióta fűzfapoétától?
jancsik68
Viktort az apja is hiába gyepálta,csak hülye maradt.Minden gazembert utol ér a sorsa.lsd Rákosit,Hitlert,Szálasit és sok szemét jobboldali gazembereket.A hülyék sorsát ő sem kerüi el.Ez lesz számára a borzasztó..
egyedül
@Cukkini: Nekem semmi hasznot nem hozott lehet neked igen?
bencemacska
@jancsik68: Lehet, hogy a fejét ütötte?
világlátó
Nekem egyáltalán nem tetszik hogy " gyepálják Orbánt " Ennek előbb, mint utóbb mi valamennyien isszuk majd a levét. Több komolyságot, megfontoltságot követelek a mi miniszterelnökünktől. Elvárom tőle, hogy az országunkat ne a saját feje után hurcolja össze vissza, hanem vezesse úgy az európai országok csoportjával ehgyüttműködve, ahogy azt az Európai Unió szervezetei, bizottságai, parlamentje elhatározta. Erről tisztességgel tájékoztassa minden EU.-s képviselőnk az ország népét, kérje ki a társadalom széles köreinek véleményét, azt fogalmazza meg és vigye az EU. megfelelő szervezetei elé, kisérje figyelemmel azok fogadtatását, erősítsék meg népünk akaratát a vonatkozó mértékben, majd itthon tájékoztassák a nagyérdeműt, mire jutottak. Mert most nem ezt látjuk.Ott is marakodnak, / hogy nem sül le a bőr a képükről /, miniszterelnökünket kiosztják mint egy csintalan gyereket, aki rajzszöget tett a tanárbácsi székére. Nem ezt várjuk a mi miniszterelnökünktől. Ne legyen partizán Európában, ne akarja kierőszakolni Trianon revízióját, ne játszon a nemzeti érzelmekkel, mert látnia kell magasröptű nemzeti identitástudatával nem tudja felülírni az európai unió küldetéstudatát.Még nem. Az európai status qvó nem egykönnyen változtatható. Hogy a Krim és Kelet - Ukrajna is holnapra Novorosszijszk nevü állam lesz? Könnyen lehet. Európa és a világ békéje érdekében el tudom képzelni. De akkor ellentmondok önmagamnak? Igen.Mi itt már huszonheten az EU. tagjai vagyunk. Ukrajna még nem az, ahogy Oroszország sem az. Utóbbi az ENSZ BT. tagja. Az orosz hegemónia a megtépázott Szovjetunió után helyre kell álljon. Ehhez Ukrajna is partner kell legyen ahogy fehéroroszország Lukasenkóval. Az orosz geopolitikai érdekszféra nem nélkülözheti a Fekete tengeri flotta bázist. A volt ukrán elnök bűnbe esett, elzavarták, valamit tenni kellett. Jól kitalálták az Ukrajnában élő oroszok védelmét. Itt tartunk.
Mi hol tartunk miniszterelnök úr? Valahová lépnünk kell. Mi már többször elvétettük a lépést!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.