Nagyjából 2500 menedékkérő érkezett Bajorországba vonaton Magyarországról kedd délutánig.

A BR bajor közszolgálati médiatársaság adatai szerint Münchenbe mintegy 1900 menedékkérő érkezett, további 600-an pedig az osztrák határnál fekvő Rosenheimbe. Sok gyerek volt közöttük.

A menedékkérőket a müncheni főpályaudvaron enni- és innivalóval és orvosi ellátással fogadták, a csecsemővel érkező felnőttek tiszta pelenkát is kaptak. A bajor tartományi fővárosban spontán gyűjtés indult javukra. A müncheni rendőrség kedd délután a Twitter-mikroblogon arra kérte az adományozókat, hogy ne vigyenek több élelmiszert és egyéb holmit, mert mindenből van elég.

A menedékkérőket a megérkezés után regisztrálják és a befogadóállomásokra szállítják. Bajorország a túlterheltség miatt segítséget kért a többi tartománytól. Baden-Württemberg már jelezte, hogy kisegíti a szomszédos tartományt.

Münchenbe az utóbbi időszakban naponta 400-500 menedékkérő érkezett, a Magyarországról induló vonatok révén így hirtelen jelentősen megugrott a számuk. Nagyobb fennakadás azonban így sem történt, és a szövetségi rendőrség egyik szóvivője szerint többnyire nyugodt, és időnként "eufórikus" volt a hangulat a főpályaudvaron keddre virradó éjjel, amikor az első szerelvények megérkeztek.

A Bild című lap online kiadása szerint nagyjából 100-100 menedékkérő Stuttgartba, illetve Frankfurtba érkezett kedden Münchenből induló vonatokon, és még Németország északi részén, Alsó-Szászországban és Brémában is érezhető, hogy növekedik a vonaton érkező menedékkérők – többnyire szíriaiak, irakiak és nyugat-balkániak – száma.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Dr. Felipe
Gyűlölködés helyett így is lehet. Azért most már világosan látni hogy az unión belül hol kezdődik Európa és hol van félázsia.
Zsoel
@Dr. Felipe: És azt is világosan látni, hogy az Unión belül hol lesz hamarosan teljesen Ázsia, ha így folytatódik.
Zsoel
@glorianna: A német politika öngyilkos hozzáállását elnézve az. Annyira fél a múltja bélyegeitől, hogy inkább feláldozza a saját népe jövőjét.
glorianna
@Zsoel: Okos hozzáértők már rég kiszámolták, hogy 10-12% idegen simán integrálható, sőt, asszimilálható. Németo. 82 milliós ország, eddig kb. 6 millió nem-némettel. Vagyis úgy gondol(hat)ják, hogy még 4-5-6 millió elfér náluk. Persze, sem az integráció, sem az asszimiláció nem megy egyik napról a másikra, és nem is egyenletes a folyamat.
Zsoel
@glorianna: Kérdezz meg németeket, mennyire asszimilálódtak az évtizedek óta ott élő törökök és arabok. Amíg bizalmatlanok veled, persze körbetekingetnek beszélgetés közben, bölcsen bólogatnak, előadják a polkorrekt maszlagot, hogy so-so, nincs velük gond, alapvetően rendesek ám stb. A német történelem miatt bennük van a gátlás, nem merik megmondani az őszinte véleményüket. De ha kicsit feloldódnak, pláne némi iszogatás is van közben részükről, hamarosan megmondják az igazságot: valójában nagyon elegük van az Európán kívülről a nyakukba települt, nem dolgozó vagy tessék-lássék munkát végző, csak a követelőzéshez és a fenyegetőzéshez értő, erőszakos "polgártársaikból". A látszólag békés együttélés alatt sok a súrlódás, de eddig még nem volt robbanás. De újabb 4 millió, nagyrészt muzulmán országból érkezett ember... hát, szerintem sok lesz nekik.
glorianna
@Zsoel: Tizenöt éve félig-meddig ott élek. Észak-Rajna Vesztfáliában és Hessenben csak igen sporadikusan jött elő némi török- vagy idegenellenesség. Pedig NRW igencsak színes :)
Másrészt meg erősen számon tartják mindenki felmenőit, származását - ha úgy tetszik: nem igazán fogadják be a bevándroltat, példa erre Joschka Fischer, akiről egy tősgyökeres Plattdeutsch mondta, hogy "Rücksackdeutsch" (ui. Fischert - természetesen a szüleivel - kisgyerekkorában telepítették ki Budaörsről) - az cseppet sem zavarta a söröző atyafit, hogy éppen a külügyminiszterről beszél. Bonyolult a németek lelke is :)
Zsoel
@glorianna: Én ezt el is hiszem. Németország nagy ország, nem lehet minden négyzetkilométerére ugyanazokat az általánosságokat ráhúzni, annál is kevésbé, mert az egyes tartományokban más a történelmi háttér, a mentalitás, a konyha, a nyelv, akad számos kulturális különbség stb. Nem vitatom, amit az idegenellenességgel kapcsolatos hozzáállásról állítasz.

De éppen most mondod te magad, hogy még egy Németországból elszármazott, de amúgy "igazi" német Joschka Fischert se fogadnak "vissza" teljesen a németek, pedig évtizedek óta közöttük él. Akkor mit gondolsz, hogyan integrálódna ott 4-6 millió, túlnyomórészt muzulmán vallású ázsiai? Ez nem valami homogén massza, hanem szuverén egyének halmaza, akiknek egyenként, külön-külön mind a 4 vagy 6 milliónak, be kell(ene) tagozódnia a német társadalomba: elfogadnia és gyakorolnia a német, keresztény alapokon nyugvó kultúrát, megtanulnia a német nyelvet és az állampolgári ismereteket, szereznie valami piacképes szakmát, munkahelyet találnia, a gettósodás elkerülése érdekében "idegen", német közösségbe költözni, ott lakást bérelni stb. Ki fogja ezt ellenőrizni, hogy valóban így tesznek-e? Ki fogja finanszírozni az ott-tartózkodásuk költségeit, a lakhatásukat, az élelmezésüket, a kitaníttatásukat addig, amíg munkát találnak és önellátókká válnak? Csupa olyan kérdés, amelyre pillanatnyilag senki nem tudja a választ.
moiszikf
@Dr. Felipe: Hallottad már azt a kifejezést, hogy No-Go Zone?
glorianna
@moiszikf: Nem. Az arab világ nagyon más. Csak közvetett ismereteim vannak, közeli családtag dolgozott a Szaharában néhány évis, ő állítja, hogy egyetlen muzulmánt sem szabadna Európába beengedni... Egyébként az mindenképpen elgondolkodtató, hogy míg Európában már számos muszlim imaház van, a kopt keresztényeket ma is üldözik. Bonyolult :S
Ez tipikusan az a helyzet, amikor mindenkinek van valami igazsága, de senkinek sincs egészen igaza, és jó megoldás sincs.
glorianna
@Zsoel: Mind helytálló, amit mondasz, csakhogy itt van a megoldandó probléma néhány tíz- vagy százezer menekülő formájában. Erre valamit lépni kell. Az elméleti lehetőségek skálája nagyjából a "mindenkit lelövünk, aki közeledik" és a "mindenkinek arany életet biztosítunk, aki errefelé jár" között mozog, és a valóban elég tohonya európai döntéshozó testületek e két szélsőség között ingadoznak, szerencsére egyik szélsőértéket sem érik el - viszont nem is jutnak el valami használható modus vivendiig. Közben az emberek meg csak jönnek...
Zsoel
@Mirabilis: Persze, erről is Orbán tehet. Emellett a jelenlegi 35 fok is az ő hibája, és a holnap-holnapután érkező vihar is az lesz.
Épeszű magyar és épeszű európai nem akar csadort látni se Münchenben, se máshol. Nem f...a össze tőle a bokáját, de nem akarja ezt a látványt Európában látni. Attól, hogy a németek elviselték, még nem biztos, hogy önszántukból tették ezt, és ne vegyél rá mérget, hogy nem takarítanák el egy ujjcsettintéssel az összes csadorban mászkálót, ha megtehetnék.
Zsoel
@glorianna: Ezzel teljesen egyetértek. Megoldást én sem tudok, de azzal is teli a hócipőm, hogy sokan kisebbíteni próbálják a probléma súlyát, mi több, egyenesen minél több menekült érkezése mellett emelnek szót. Pedig nagyon komoly válságban van a kontinens is és az Unió is.
glorianna
@Zsoel: Még valami: azt gondolom, hogy a "származás számontartása" nem csak a németekre jellemző. Tudok nem egy olyan magyar településről, ahol nagyjából 300 évre visszamenőleg számon tartják, ki honnan keveredett oda - és ezek kisvárosok, nem 50-100 fős falvacskák... Huszonévig Brazíliában élt barátnőm szerint az ottaniak is generációkra visszamenőleg "tudják" egymásról, ki honnan-mikor-hogyan lett brazil. No és az USA-ban is megvan "az őseim a Mayflowerrel jöttek".
glorianna
@Zsoel: Nem csak Európa (a kontinens) és az EU van válságban. Gyakorlatilag a teljes Afrika, a Közel-Kelet, a volt Szovjetunió utódállamai, az Indokínai félsziget, Dél- és Közép-Amerika, ha jobban körülpislogunk, nagyjából az egész világ - még ha akadnak is csendesebb zugok itt-ott. Okosnak kellene lennie és higgadtnak kellene maradnia mindenkinek, akinek befolyása van az eseményekre, ám a történelmi tapasztalat azt mutatja, hogy ilyen körülmények kedveznek a hebehurgya önjelölt világmegváltók hatalomba kerülésének - akik aztán ügyesen vágóhídra küldenek pár millió embert :(
Zsoel
@glorianna: Na ja, ha úgy vesszük, válságban van az egész bolygó (elég csak az idei pokoli nyarat okozó klímaváltozásra gondolni). De mi itt élünk Európában, ezért elsősorban mégiscsak az érint minket leginkább, ami itt történik, mert a játék itt közvetlenül a mi bőrünkre megy.
Egyébként én csak 200 évre visszamenőleg ismerem az őseimet (akkor települt - keveredett - ide Erdélyből első apai felmenőm a falunkba). Szóval, ha úgy tetszik, a 300 évet még el nem érvén, egyelőre én is "gyüttment" vagyok. :)
Zsoel
@Mirabilis: Én személy szerint nem fogtam rá semmit, másokért meg nem vagyok felelős.
"akkor ki/mi kényszeríthette rá őket?" Na, szerinted mi? Ez a nép 70 éve viseli magán a náci Németország bűneinek terhét. Generációkra visszamenőleg beléjük verték, hogy ne merjék fölemelni a szavukat a kulturális és/vagy faji másság ellen - és valóban nem is mernek szerencsétlenek, mert félnek a nácizmus bélyegétől.
"Majd bevezetik ( vagy már igen?), hogy - mint a franciák is- ne lehessen csadorban flangálni az iskolákban" És majd jönnek ott is a tüntetések, rombolások stb. Pont az a baj ezzel a tömeggel, hogy ennek nem természetes az, hogy a nő nem mászkál csadorban.
"A menekültek majd beintegrálódnak, és elvégzik azt a munkát, amit a német már nem: takarít, kiszolgál, csinálja a kulimunkát" Ekkora tömegben nem fognak integrálódni. Lásd: amit gloriannának írtam. A kulimunkára meg már régóta ott vannak a korábban bevándoroltak, akik évtizedekkel ezelőtt mentek ki, illetve azok leszármazottai. Ilyen őrült migrációs nyomás mellett nem fog mindenkinek kulimunka (se) jutni.
kamazuka
@Zsoel: Hát igen ,csak hát németországban ha reggel kirúgnak nem esik pánikba a munbkavállaló,hogy most mi lesz.Átmegy az utca másik oldalára és beáll a következő cégnél.
Náluk bankszámla tb szám nélkűl nem lehet munkába állni.
Nálunk símán!
Ott létezik egyfajta jogi érdekvédelmi biztosítás,melyrúl kúrván hallgat a kormány ,nem véletlenűl.
Ott az éhes állam nem dívik,itthon viszont húszfillérért a sajt anyját is begb...ná az állam
Hát erről ennyit!
A vállalkozónak kint mennyi bevételig és mennyi ideig nem kell adóbevallást készíteni?
A beteg be megy a tb-hez.hogy táppénzen van.Kártya előhúz,és szólnak a táppénzt felveheti az autómatából.ja 17 másodperc+2 perc várakozási idő?
Nálunk?
Csípőműtét?Melyik városban szeretné?
Nálunk ezzel szemben?

Mégis miről van itt szó?
Január
@Zsoel: A gond, hogy az európai országok nem tudnak megegyezni a menekültkérdés kezelésében. Szerintem mindenki kivár, s főleg a másikra vár. A menekültek közben meg jönnek és jönnek, sőt át nem gondolt kijelentéssel még növelik is az áradatot.
Németország gazdag ország, őket nem rokkantja meg néhány százezer menekült, de ők is telitve lesznek, csak idő kérdése.
Csak remélni lehet, hogy az Eu. leveti magáról a "béna kacsa" jelmezt, és komolyan lépnek a migráns kérdés megoldásában. Vagy a sok tesze-toszaság Európa végét fogja jelenteni.
Zsoel
@kamazuka: Németországban egyszerűbb az élet, ez nem kérdés (azért is akar odamenni minden bevándorló), de nem ezen vitatkozunk.
Zsoel
@Január: "Németország gazdag ország, őket nem rokkantja meg néhány százezer menekült" Ez az, amiben én nem vagyok biztos.
kamazuka
@Zsoel: ja vettem közben,valóban,de kérdem én a többi élhető helyen aki marad annak tovább kellene vinni az életet.
Mindenki nem mehet a számára jobb helynek nevezett helyre.
Valakinek maradni is kell.
Január
@Zsoel: Akkor ezért szeretné Merkel átverni a befogadási kvótákat az Eu-ban, de akkor miért tesz olyan kijelentést, hogy befogadnak minden szír menekültet?
Zsoel
@Mirabilis: Nem Merkelről beszélek én, hanem a német népről. Amúgy Merkel sem mer nyíltan beszélni, azért hantázik összevissza a bevándorlók befogadásáról. Ha meg merné mondani, amit valójában alighanem gondol erről a sáskahadról, kikiáltanák a Führer női reinkarnációjának.
Fogták a rossebet. Franciaország nagyvárosai tele vannak No-Go zónákkal, ahová fehér ember nem teszi be a lábát, és ott ugyanúgy élnek a bevándorlók, mint odahaza. Csador is van. Az, hogy az iskolákban egyelőre nem hordják, csak átmeneti fegyverszünet. Nézz utána.
"Hidd el, fel tudja szívni a bevándorlókat. " Ezt majd meglátjuk. Végül is, a jövőbe nem látok.
Zsoel
@Január: Mert ugyanúgy meg van zavarodva és ugyanúgy nem tudja kezelni a helyzetet, mint a többi európai politikus.
Január
@Zsoel: Igen, ebben lehet az igazság, hiszen az orosz embargó is sújtotta őket eléggé, aztán ez az invázió..., akkor itt nagyon gyorsan félre kellene tenni az országoknak az ellentétet és valami Európának hasznos dologban megállapodni minél előbb.
fekete
Nem kell tobb elelem? a sok menekult semit sem tud! Majd Shulcek eszhez teritik eszt a sok
Mohamedott!
verőce21
A németek a liberalizmust is képesek náci módon művelni.
glorianna
@Zsoel: "De mi itt élünk Európában, ezért elsősorban mégiscsak az érint minket leginkább, ami itt történik, mert a játék itt közvetlenül a mi bőrünkre megy."
Ha jól tévedek, az aktuális gond sem Európában keletkezett :( Nem hagyhatjuk figyelmen kívül mindazt, ami más kontinensen történik, mert a probléma "házhoz jön" - ezúttal szó szerint.
Szeparepa
Most még kedvesek, de egyszer megunják ők is ám... ha nem lesz vége időben...
Aki Én
@Mirabilis: 22:42 Mára kiderült, hogy ,,nem úgy gondolták"!
Aki Én
@Mirabilis: 22:41 Melyekről részben kiderült, évekkel ezelőtti feliratok.
A németek többsége nem kér az ,,auslanderekből" Sosem kértek, nem kedvelik őket. Merkel néhány éve még panaszkodott rájuk, hogy nem képesek beilleszkedni és a második generáció többsége nem beszéli a nyelvet. Ne légy túl naiv.
Aki Én
@Mirabilis: Ezekre a kérdésekre ajánlom a német sajtót és fórumokat!
arikimao
Gyerekek , mit kell ezzel foglalkozni ez már legyen az ő dolguk, csak ide vissza ne tolják őket! Ennyi!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.