Vasárnapra virradó éjszaka őrizetbe vették Bukarestben Sorin Oprescut, a román főváros főpolgármesterét, miután tetten érték, hogy egy közvetítőtől, egy önkormányzati intézményvezetőtől 25 ezer euró kenőpénzt vett át – közölte a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

A vádhatóság szerint Oprescu egy jól szervezett hálózatban vett részt a bukaresti főpolgármesteri hivatalnál, amely azzal a feltétellel adott megbízási szerződéseket különböző cégeknek, hogy azok nyereségük egy részével megvesztegessék a városháza döntéshozóit.

Őrizetbe vették Bukarest főpolgármesterét

A kivitelező nyeresége 30-33-százalékát tarthatta meg, a többi a városháza tisztségviselőihez jutott, Oprescu tíz százalékos részesedést kért a szerződés összértékéből – olvasható a DNA közleményben.

A főpolgármesternek állítólag egy bizalmi emberével történt előzetes egyeztetés alapján adott át az egyik önkormányzati intézmény vezetője 25 ezer eurót, amikor tetten érték. Az összeg annak a 60 ezer eurós kenőpénznek az első részlete volt, amelyet az ügyben feljelentőként szereplő négy vállalkozótól kértek Oprescu számára a közvetítők.

A DNA, a szükséges engedélyek megszerzése után, vasárnap 13 helyszínre, köztük három közintézményhez szállt ki házkutatást végezni Bukarestben és három környező megyében, hogy további bizonyítékokat gyűjtsön a bukaresti főpolgármesteri hivatalnál észlelt korrupciós bűncselekmények felderítése érdekében.

Oprescut, aki korábban a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora volt, 2008-ban és 2012-ben függetlenként választották meg Bukarest főpolgármesterévé. A legutóbbi, 2012-es önkormányzati választásokon már a PSD és Victor Ponta miniszterelnök támogatásával szerzett újabb mandátumot. A vezető kormánypártban elfogadott tényként kezelték, hogy jövőre is Oprescut támogatják a bukaresti főpolgármester-választáson.

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

zöldszem
Be szép is lenne, ha a címben Bukarest helyett Budapest szerepelne...
Álom álom édes álom...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verum
@Csizmás Kond: - kavarsz, kennéd el a politikusok bűneit, akik meglopnak téged, engem, az országot.
Nem, törvényt nem szegtem és nincs is szándékomban. Ugyanakkor ha kisember ha bűnt követ el, egy-két embert károsít, de a politikus egy egész országot!
Csizmás Kond
@zöldszem: ...nem szerettem soha úgy megnevezni magamat, hogy az valaki fölé mutasson, ezért nem osztályozok.
A korrupt, tolvaj és semmirekelő megválasztásában minden szavazó bűnös sőt kétszeresen is mert nemcsak az a baj, hogy hol az egyiket szavazzuk meg hol a másikat hanem tudva hogy korrupt még vissza is választjuk...a nemszavazók ugyszintén bűnt követnek el a közömbösségükkel...vagyis mindenki bűntárs csak igyekszik letagadni.
Csizmás Kond
@verum: én kenem el vagy te..?...mert te próbáltad csak úgy beállítani, hogy csak a mostaniakat kéne bezárni
A bűn pedig ha kicsi ha nagy akkor is bűn marad. ...és aki azt mondja nem bűnös az biztos az...és tudod az vesse az első követ...na ezért nemigen szeret senki dobálózni.
verum
@Csizmás Kond: - én azt írtam, hogy minden csaló, korrupt politikust kellene büntetni, pártfüggetlenül.
Olvasd vissza. Bizony, mindenki bűnös, de hogy ki ússza meg következmény nélkül, az bizony a mindenkori hatalom sara.
Remélem, érted, mit jelent az, hogy a mindenkori hatalom? Ha nem ismered a jelentését, szólj, elmagyarázom!
Csizmás Kond
@verum: Na ebben egyetértünk, viszont tudomásul kell venni, hogy ilyen soha nem volt és soha nem is fog lenni...mármint hogy alapkötelességként mindenki elszámoltassanak
verum
@Csizmás Kond: - ellentétes nézeteink ezzel megkövesedtek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.