Jóllehet Szlovénia közölte, legfeljebb 2500 migránst tud fogadni naponta, Horvátország ezt nem tartja tiszteletben, és folyamatosan szállítja az illegális bevándorlókat a szlovén zöldhatárra – jelentette a szlovén sajtó csütörtökön.

A horvát belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta 214 ezer 474 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt.

Jelenleg az opatovaci sátortáborban 3500 ember tartózkodik. A migránsokat vonattal és buszokkal folyamatosan szállítják a szlovén határra.

A horvát hatóságok péntek éjszaka óta megpróbálják lassítani a migránsáradatot, aminek következtében az illegális bevándorlók a horvát-szerb határ szerb oldalán is feltorlódtak.

A szlovén rendőrség adatai szerint szerda nulla órától csütörtök reggelig 12 ezer 616 migráns lépte át a szlovén-horvát határt, míg hétfőn és kedden még "csak" 7 ezernél valamivel többen érkeztek naponta. Nagy részük illegálisan, a zöldhatáron keresztül érkezett az országba.

Csütörtökön a reggeli órákban a rigonce-harmicai határátkelő közvetlen közelében, ahol több mint ezren várnak arra, hogy belépjenek Szlovéniába, nézeteltérés történt a zöldhatáron a szlovén oldalra már átjutott migránsok között, és az egyik férfit megkéselték. Az incidenst Alenka Drenik szlovén rendőrségi szóvivő is megerősítette.

A megszúrt férfit kórházba szállították, két illegális bevándorlót pedig őrizetbe vett a rendőrség – közölte az STA szlovén hírügynökség.

A magyar-horvát zöldhatár péntek éjféli lezárása óta a horvát kormány a szlovén határra szállítja a migránsokat, és nem irányítja többé őket a horvát-magyar határra. Azóta Szlovéniában 34 ezer 131 illegális bevándorlót regisztráltak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.