Az egész Európai Uniónak érdeke Kína és Kelet-Közép-Európa együttműködése – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, Rigában Kína és Kelet-Közép-Európa vezetőinek csúcstalálkozóján.

A kormányfő a tanácskozást lezáró sajtótájékoztatón kiemelte: mindannyian tudjuk, hogy az EU a gazdasági stagnálás problémájával küzd, ezért "a bezárkózás lenne a legrosszabb válasz". Nyitni kell, és "evidens módon a világ legsikeresebb gazdasága, Kína felé érdemes nyitnunk" – mutatott rá.

Orbán: A világ legsikeresebb gazdasága felé kell nyitni

Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett a Kínával való európai együttműködés mellett, ezért jó házigazdája lesz a jövő évi találkozónak és mindent megtesz azért, hogy legalább olyan sikeres legyen a magyarországi, mint amilyen a lettországi tanácskozás volt. "Budapest szeretettel várja önöket" – zárta szavait a miniszterelnök.

Li Ko-csiang, Kína miniszterelnöke kiemelte: ezzel a tanácskozással azt a jelzést küldik a világnak, hogy fontos a regionális stabilitás, a kereskedelmi liberalizáció, valamint a befektetések segítése, mert csak így lehet erősíteni a globális kereskedelmet. Az ilyen jellegű együttműködések hozzájárulnak a globális gazdaság fejlődéséhez, és ez a 16+1-es kooperáció Kína és Kelet-Közép-Európa között nemcsak a kelet-közép-európai régió békéjéhez és stabilitásához járul hozzá, hanem a térség fejlődéséhez is – vélekedett.

Orbán: A világ legsikeresebb gazdasága felé kell nyitni

A kínai kormányfő szerint országa érdeke a békés nemzetközi környezet a saját fejlődése érdekében is, ezért fontos nekik az európai támogatás, a fejlődő, békés és prosperáló Európa. Kína és Kelet-Közép-Európa sokat tud ajánlani egymásnak – jelentette ki.

Li Ko-csiang gratulált Orbán Viktornak, amiért országa nyerte el a lehetőséget a jövő évi találkozó megrendezésére, és azt mondta, jövőre is sikeres csúcstalálkozót szeretnének.

Maris Kucinskis, a házigazda Lettország miniszterelnöke arról beszélt, hogy a 16+1-es formáció sokat fejlődött az elmúlt években, és a közös erőfeszítések eredményeként világos kerete alakult ki az együttműködésnek, ami lehetővé tette a bonyodalmaktól mentes közös munkát. Az együttműködésben már gyakorlati eredményeket is elértek – tette hozzá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban közölte magyar újságírókkal, hogy jövőre Magyarország lesz a házigazdája a kínai és kelet-közép-európai vezetők csúcstalálkozójának.

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Mindenesetre először lemegyünk a Mao-i Kína szintjére...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
Kína lesz az új világhatalom 20 éven belül! Az elmúlt öt év jelentős, átlagosan 10 %-os GDP növekedésének köszönhetően Kína ma a világ második legnagyobb gazdasága,
és politikai befolyása is egyre erőteljesebb a világon. Jelenleg jó kapcsolatot ápolunk velük, Mo. az egyetlen európai ország volt, ahová nem kellett a kínaiaknak vízum a '90-es évek elején. Ezért is vetették meg itt a lábukat, európai bázisuk központja lettünk. Nem szabad az ilyen kapcsolatot eldobni, egyszer adódik egy évszázadban. Ráadásul Kína nem hódító nép! Soha nem voltak azok. Gazdaságilag pedig felemelhetnek bennünket a kereskedelmi kapcsolataikkal.
Sajnos Magyarország szűklátókörű szoci vezetése éppen akkor szüntette meg a kínai kereskedelmi központot, miután Kína világtényezővé vált. Sanghaj pl. New York-nyi méretű várossá épült fel egy évtized alatt. Annyi a kínai dollármilliárdos ma a világon, mint az USA-ban. Ebből a fejlődésből és építésből, Magyarország mindből kimaradt! Magyar árut elvétve alig találni Kínában, a zsolnai porcelánt ismerik szinte csak, de abból akármennyit megvennének!
2013-ban nyitotta meg ismét Szíjártó Pekingben a Magyar Nemzeti Kereskedőházat a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok előmozdítása érdekében.
Bár még egészen pontosan nem tudhatjuk, hogy mi lesz a végeredménye a világban zajló változásoknak, az egészen biztos, hogy a jövőben a válság utáni világban Kínának egészen fontos szerepe lesz. Kína lesz az egyik legerősebb szereplő a válság utáni világban. Ezért a "keleti nyitás" stratégiánk egyik alapvető pillére.
világlátó
@verőce21: Legyen így. Az ókori Kína és a mai Kína története valóban megérdemli a gondosabb odafigyelést és tanulmányozást.
vonotok
Ó " Nagy Vezér " ! Hát nem mi gazdaságunk a legfejlettebb, Most mit fogsz hazudni az agya ment segg nyalóidnak???
Desischado
@Grafix69: Nálad a pont. orbánnak az kell, ami Kínában is van, hogy az emberek legtöbbje éhbérért, szörnyű körülmények között dolgozik. Neki meg a bandájának kellene így élnie!
És tényleg pávatáncol, annak nyal, akitől több hasznot remél. Lehet, hogy megint kommunisták lesznek?
Kutyuska
Kicsit meg vagyok zavarodva. Magunk felé nyitunk?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.