A Pew Research Center nemzetközi közvélemény-kutató intézet közzé tette EU-elégedettségfelmérését. Az Európai Unió tíz országban vizsgálták a közhangulat alakulását a brexit megszavazása óta.

Mint kiderült, a legtöbb államban felértékelődött az EU szerepe, pozitívabban állunk a közös szövetséghez, mint kevéssel korábban.

A felmérést idén márciusban és áprilisban végezték, összesen 9935 embert kérdeztek meg abban a tíz országban, ami az EU lakosságának a 80 százalékát adja.

Érdekes adat az is, hogy a fiatalok mindenhol jobban kedvelik az EU-t, mint idősebb polgártársaik.

Amikor az került szóba, hogy mit szólnak a brexithez, a válaszadók döntő többsége egyetértett abban, hogy a lépés rossz lesz az EU-nak. Abban már kevésbé voltak biztosak, hogy Nagy-Britannia számára mit fog ez jelenteni.

Az is látványos, hogy nagyon kevesen akarják csak, hogy a saját országuk elhagyja az EU-t. Görögország és Olaszország lakosságában mérték a legnagyobb távozási kedvet, de ez ott is csak 35-35 százalékot jelentett. Magyarországon ez az érték 13 százalék volt.

Ha viszont az került szóba, hogy szeretnének-e népszavazást a tagság megerősítéséről, jóval többen értettek egyet, Magyarországon például 44 százalék.

Abban is nagy egyetértés volt az országok lakói között, hogy a nemzeti kormányok, ne pedig brüsszeli intézmények döntsenek a bevándorlásról. De nem csak az EU-n kívüli, hanem az EU-n belül zajló bevándorlásról is így gondolkodnak. Nagy az elégedetlenség azzal is, ahogy az EU kezelte a menekültválságot: például a görögök 91 százaléka gondolja azt, hogy Brüsszel nem menedzselte jól a válságot, de az érték minden országban 50 százalék fölött van. Magyarországon 66 százalék.

Nagy-Britannia távozásával látványosan erősödhet fel Németország politikai és gazdasági szerepe az EU-ban, és ugyan a megkérdezettek többségének kedvező nézetei vannak Németországról, de átlagban 49 százalékban azt gondolják, hogy Berlinnek túl nagy befolyása van az EU-s döntéshozatalra.

Erős megosztottság van az EU-s államokon belül abban a kérdésben is, hogy Brüsszel hogyan kezeli a gazdasági kérdéseket. Míg nem túl meglepő módon a görögök és az olaszok nagyon elégedetlenek (és szintén nem boldogok a franciák), addig a németek, a lengyelek és a hollandok többsége pozitívan látja az EU-s gazdaságpolitikát. Ezekben az országokban ráadásul a pozitív nézetek jelentősen erősödtek tavaly óta. Magyarországon is inkább pozitívan ítélik meg az uniós gazdasági intézkedéseket.

(444)

(A címoldali illusztráció forrása: Pixabay)

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Perwool
@kopacsijanos: A magyar GDP több mint 50%-át német multik termelik ki. A maradékot a világ többi része, meg a dübörgő magyar gazdaság. Gondolom az összes autógyár alkalmazottja boldog lenne, ha a munkáltatója lelépne innét...
Ha kilépnénk az EU-ból, ebből maradna a magyar gazdaság. 10%? Talán... Lehet, hogy nem lenne jegyrendszer. Még pár hétig...
Orbánék azokra építenek, akiket ezerrel anyáznak. Merkelnek van egy rossz napja és visszaküld minket a kőkorszakba... Ha minden germán cég itt hagyna minket, hamarosan jegyre lenne a villanyáram is. (Amit a birkamenet állítana elő mókuskerékben.)
Egyetlen munkalehetőséged az lenne, hogy valamelyik Fideszes földbirtokoshoz elszegődsz cselédnek. (Esetleg a felcsúti szellemvasúthoz gyerekeket ijesztgetni.) Vonz ez a lehetőség? Gondolom nem.Figyelmébe ajánlanék még egy aprócska tényt. Amit Cameron is kezdett anno emlegetni.Az Unió hasznát-kárát latolgatóknak nem ártana azon is eltűnődni, hogy ne a befizetett összeget, illetve a kapott támogatást nézzék csak, (Ez ugye kb.1:3, 1:4 arány.)hanem mondjuk a vámmentességet! Melyik magyar cég lenne vámmal is versenyképes Európában? Mennyibe kerülnének a boltban az Unióból származó termékek? Melyik nyugati cég dolgoztatna nálunk?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Perwool
@karma1: Egy másik cikknél tegnap nagy vonalakban kifejtettem, (csak ide másolom)

Szerintem Orbán sírva fakadna, ha holnap Brüsszel felhagyna ezzel a kvóta dologgal. Kereshetne új mumust, amitől meg kell mentenie szeretett nemzetét. Meg a magyarokat is.Aki eljött 1-2 kontinensnyit azért, hogy mondjuk Németországba jusson, az nem fog megállni a szomszédban, nemhogy nálunk. Nyomor otthon is van.
Valahol olvastam, Litvánia befogadta a "rátukmált" menekülteket, egy hét múlva egy sem volt ott.
Feltett kézzel mondták,"megtettük ami kötelezettségünk volt, arról meg tehetnek, hogy leléptek."
Románia sem harcolt. Úgy voltak vele mint a Litvánok.Pozsony szintén rájött.
Persze tudják ezt a csehek, lengyelek mi magyarok is, csak a menekültekből remek belpolitikai tőkét lehet kovácsolni. Riogatni beszaratni a népet és még választást is lehet vele nyerni.
Perwool
@Zeta: A britek, ugyanúgy szeretnék továbbra is, hogy minden ami eddig jó volt (vámmentesség, EU piac...)megmaradna, ami kötelezettség volt azt kihagynák. Olyan, dugjunk is, de szüzek is maradjunk.
karma1
@Perwool: Asszem a masik cikknel is lajkoltalak, mert mar ott is helytallo volt a bejegyzesed... (Kozben pikans csavar az ugyben: a livanoktol es az esztektol rengetegen menekulnek at Svedorszagba - talalkoztam veluk, mikor 2 eve ott voltunk - tehat naluk sem fenekig tejfel a megelhetes. Akkor mit tudnanak adni a menekulteknek?)
Nana, hogy csak egy mestersegesen felfujt problema: addig sem azzal foglalkoznak, hogy ki mennyit lop, mit epit, ki kivel szur ki, egyaltalan: gumicsontot kell adni a nepnek, es erre pont jo a menekultkerdes.
Zeta
@Perwool: ezekre utaltam, írni kellett volna, mikor a tárgyalasokra gondoltam az esetleges kilépéskor. Köszi a kiegészítést!
Perwool
@Zeta: Nem beszélve arról, hogy volt egy olyan eszement ötletük, hogy korlátoznák a külföldi munkavállalók számát.Aztán időben felébredtek. Nem úgy mint a kilépésnél, ott későn ébredtek. Hmm... szerintem nem sok idő kellene hozzá, hogy Angliát ellepje a szemét... Unokaöcsém mondta, az angol-angol egy szöget nem ver be a falba, ahhoz hív olyat aki kész kézbe venni, szöget és kalapácsot.
human
Azt hiszem Orbán pont azzal számolt, hogy Anglia kilépésével átesünk a holt ponton és elkezd nőni az EU ellenesség. Nem jött be.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.