Egy ideig feszült, ám békés ellentüntetés volt csütörtök este Hamburgban a G20-csúcs ellen, ám egy idő után elindultak a barikádépítések és gyújtogatások. A rendőrség vízágyúval és paprikaspray-vel küzdött a tüntetők ellen.

A G20 – Üdv a pokolban (G20 – Welcome to Hell) nevű tüntetés nagyjából egy órán keresztül feszült, de erőszakmentes légkörben zajlott. 20 óra körül azonban a feketébe öltözött, arcukat a német szabályok ellenére eltakaró demonstrálók tűzijátékokat gyújtottak és kövekkel, palackokkal dobálták meg a rohamrendőröket, akik paprikaspray-vel és vízágyúk bevetésével válaszoltak.

"Welcome to Hell" – eldurvult a G20 csúcs elleni tüntetés Hamburgban

Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

"Welcome to Hell" – eldurvult a G20 csúcs elleni tüntetés Hamburgban

Fotó:MTI/EPA/Friedemann Vogel

A hamburgi rendőrség közleménye szerint szóvivőjüket is megtámadták, aki sérülések nélkül megúszta ugyan, de el kellett hagynia a tüntetés helyszínét.

Ralf Martin Meyer, a hamburgi rendőrség vezetője az ARD országos köztelevíziónak elmondta, hogy megpróbálták leválasztani a fekete ruhás, maszkot viselő tüntetők csoportját – az úgynevezett fekete blokkot – a békés demonstrálók tömegétől, ami "kaotikus jeleneteket" eredményezett.

Hozzátette, hogy a tüntetés feloszlatása után egész éjjel lehet számítani erőszakos demonstrálók "decentralizált akcióira".

A rendőrség a Twitter-oldalán közölte, hogy a város különböző pontjain rendőröket támadnak meg és gyújtogatnak. Egyben felszólították a lakosságot, hogy tartsanak távolságot az erőszakoskodóktól.

A világ 19 legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdaságát, valamint az Európai Uniót összefogó G20 csoport pénteken kezdődő kétnapos csúcstalálkozójára 29 nagyobb megmozdulást szerveztek a globalizáció jelenlegi formáját elutasító német és nemzetközi civil szervezetek, szakszervezetek és szélsőbaloldali csoportok. A tüntetések napok óta követik egymást, csütörtök estig többnyire békésen zajlottak le.

A rendőrök elég nagy erőkkel szorították a tüntetőket, ahogy ez a videón látható:

Az Index cikke szerint az ellentüntetésen mintegy 12 ezren vettek részt, az arcukat maszkkal eltakaró úgynevezett Fekete Blokk elnevezésű anarchisták mintegy félezren rontottak neki a rendőröknek. 

Az erőszakos tüntetőket a rendőrök visszaszorították, többen megsérültek, a járókelőket elküldték az utcákról. Minden tüntetőnek, aki elhagyja a demonstráció helyszínét, felírják a telefonja IMEI-számát – olvasható a cikkben.

A rendőrség eleve a leginkább kockázatos tüntetésként tartotta számon a G20 – Üdv a pokolban demonstrációt, és nagy erőkkel készült a rendbontókkal szembeni fellépésre.

A csúcstalálkozó biztosítására mintegy 20 ezer rendőrt vontak össze Hamburgba más német tartományokból és külföldről. Ez az eddigi legnagyobb szabású rendőri művelet az elővárosokkal együtt több mint ötmillió lakosú észak-németországi kikötővárosban.

(MTI, Index)

(Címlapi kép: MTI/EPA/Friedemann Vogel)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Az arcukat eltakarókat helyben ártalmatlani kellet volna, mondjuk némi gázzal, vagy hasonlóval. Remélhetőleg nagyrészük a rendőrség kezére került és megkapják méltó büntetésüket. Ha a burka viselés ellen küzdenek (ami szerintem helyes és állítólag Bayernban is betiltották már) akkor nekik sincs semmi jugalapjuk, (pláne törvény ellenes), hogy maszkot viseljenek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.