A venezuelai titkosszolgálat, a Sebin kedd hajnalban ismeretlen helyre szállította az eddig házi őrizetben lévő Leopoldo López és Antonio Ledezma ellenzéki vezetőket – közölték a családtagok.

A hozzátartozók szerint mostantól Nicolás Maduro venezuelai elnök felel a politikusok sorsáért.

„Otthonából hurcolták el Leopoldót. Nem tudjuk, hol van” – írta a Twitteren López felesége, Lilian Tintori. Az asszony egy videót is megosztott, amelyen látható, hogy a Sebin ügynökei autóba tuszkolják az ellenzéki politikust.

Ledezma elfogásáról is nyilvánosságra hoztak képeket.

„Azért vitték el Leopoldo Lópezt és Ledezmát, hogy megfélemlítsenek és demoralizáljanak minket” – vélekedett Freddy Guevara ellenzéki képviselő.

Ismeretlen helyre hurcolt a titkosszolgálat két ellenzéki vezetőt Venezuelában

(Fotó: EVARISTO SA, Leopoldo LOPEZ/AFP)

A helyi tájékoztatási minisztérium nem kommentálta a történteket.

López három évig börtönben raboskodott a 2014-es utcai tüntetésekben játszott szerepéért, majd július elején házi őrizetbe helyezték. Ezt az intézkedést sokan a belpolitikai viszály rendezése irányába tett előrelépésként értékelték. A másként gondolkodó politikus ügyvédje, Juan Gutiérrez a Twitteren azt írta: „Nincs jogi alapja a házi őrizetre vonatkozó döntés visszavonásának.”

Ledezma 2015 óta volt házi őrizetben, korábban őt is bebörtönözték, mert a vád szerint államcsínnyel meg akarta buktatni Nicolás Maduro államfőt.

Az elmúlt napokban mindkét ellenzéki vezető felszólította a venezuelaiakat, hogy csatlakozzanak a vasárnap megválasztott alkotmányozó nemzetgyűlés elleni tüntetésekhez. Az ellenzék bojkottálta a szavazást, és a nemzetközi közösség jelentős része is a demokrácia elleni lépésként értékelte a Maduro híveiből álló, 545 fős testület létrehozását.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus
dolgozik a CIA... etüntették a fickókat, a dezinfóval meg a jelenlegi hatalomra kenik a szart. Ügyes...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.