1997. augusztus 31-én szenvedett halálos balesetet. A Szívek hercegnőjének halála összetörte a világot.

Éppen ma húsz éve, hogy a világ gyászba borult, amint kiderült: Diana meghalt. A BBC videót készített Diana halálának évfordulójára, ebben végigveszik a hányattatott sorsú hercegnő életének állomásait.

Ritkán látott felvételek – húsz éve halt meg Diana hercegnő

Fotó: wikipedia/Nick Parfjonov 

A videó, tele ritkán látott képekkel Dianáról ITT tekinthető meg.

Az 1961. július 1-jén született Diana Francis Spencer 1981. júliusában 29-én ment férjhez Károlyhoz, a brit trón örököséhez. Noha az egész világ elájult a nagyszabású esküvő láttán, Diana jóval később elárulta, szerelmes volt, de nem volt biztos abban, hogy a házassága működni fog. Igaza lett.

Hamar tönkrement a házasság

1982-ben Vilmos, 1984-ben Harry herceg is megszületett, de mint később kiderült, ez a házasságot már nem tudta rendbe rakni, a nyolcvanas évek végére romokban hevert a kapcsolat. Diana nem tudta megszokni az udvar szigorú protokollját, s férjével nem tették egymást boldoggá. Egy ideig azzal kárpótolta magát, hogy az egész világot körbeutazta, jótékonykodott és részt vett a taposóaknák felszámolásáért indított harcban is.

Egy évvel a válása után halt meg

Károly akkor újra ifjúkori szeretőjénél, későbbi második feleségénél, Camilla Parker-Bowles-nál keresett vigaszt. Diana és Károly 1992-ben szétköltöztek. Diana 1993-ben jelentette be, hogy visszavonul a nyilvánosságtól, 1995-ben adta utolsó nagyinterjúját a BBC-nek, ez később Panorama-interjú néven lett ismert. Ebben nyíltan beszélt magánéletéről és a királyi családdal való kapcsolatáról. 1996. augusztus 28-án hivatalosan kimondták a válást.

Ritkán látott felvételek – húsz éve halt meg Diana hercegnő

Diana és Dodi emlékhelye a Harrod's áruházban, amely Dodi édesapjáé (Fotó: wikipedia/Bobak Ha'Eri )

Egy évvel és három nappal később Diana 1997. augusztus 31-én, Párizsban szenvedett halálos autóbalesetet, amikor barátjával, Dodi al-Fayeddel a szállodájukba igyekeztek. A szállodai kamerafelvételek később nyilvánosságra kerültek.

 

A hercegnő halála előtti utolsó fotók ITT tekinthetők meg.

Évekkel később dokumentarista stílusú filmet készített a BBC a hercegnőről, ebben Naomi Watts játszotta el az életét.

Ritkán látott felvételek – húsz éve halt meg Diana hercegnő

Járt neki a pompás temetés

Noha a királyi családnak hivatalosan már nem volt tagja, a Szívek hercegnőjeként emlegetett Dianát annyira imádták az angolok – és az egész világ is –, hogy nagyszabású temetést rendeztek számára. Erzsébet királynő egy nappal a temetés előtt beszédet mondott:

"A szörnyű hírek után, amelyek vasárnap érkeztek, Anglia és a világ is felénk fordította a tekintetét. Szívet melengető volt megtapasztalnunk, milyen sokan fejezték ki részvétüket Diana elvesztése miatt... Először is szeretnék magam megemlékezni Dianáról. Kivételes és rendkívül tehetséges ember volt. A jó és a rossz időkben is képes volt mosolyogni, nevetni. Lenyűgözött másokat a melegségével és kedvességével. Csodáltam és tiszteltem őt az energiájáért és a mások iránt mutatott elkötelezettségéért. Illetve természetesen azért, mert odaadó édesanyja volt a fiainak. Ezen a héten Balmoralban mind segíteni próbáltunk Vilmosnak és Harrynek, hogy elfogadhassák a szörnyű veszteséget, amit ők, és mi többiek elszenvedtünk. Osztozom abban a szándékotokban, hogy szeretnétek ápolni, őrizni az emlékét. Számomra ez egy lehetőség, amivel Károllyal, Vilmossal és Harryvel az oldalamon fogok élni... Nyugodjon békében mindenki, aki már nincs többé. Mi pedig örüljünk, hogy ismertünk valakit, aki sokakat boldoggá tett" – mondta II. Erzsébet királynő a BBC-nek.

 

Húsz év után beszéltek a fiai a temetésről

Az akkor 12 és 14 éves fiúk végigkísérték édesanyjuk koporsóját London utcáin. A királynőt számtalan ember támadta, de később kiderült, hogy nagymamaként állt helyt gyászoló unokái mellett. Vilmos és Harry épp a múlt héten beszélt akkori emlékeiről.

A temetésen Elton John Dianának írt dalával, a Candle in the Wind-del búcsúzott a gyönyörű hercegnőtől.

Nyitókép: Getty Images 

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
@Katalina62: Mondjuk Karolyt, mint leendo kiralyt kotelezte volna elsosorban, hogy ne kurogasson egy elvalt not, meg a hazassagkotese elott egy nappal is...
Ha mar moralizalgatunk, akkor a dolog itt kezdodik...
Diana valoban ott kovette el csak a hibat, hogy nem merte fol, a kiralyi csaladbol elvalni nem lehet, csak kihalni.
Meg is josolta elore a sajat halalat...
Azzal egyutt ok mar hivatalosan elvaltak Karollyal, amikor viszonyt kezdett Dodival. Aki a maga nemeben szinten uralkodo volt, csak eppen nem a belterjes nyugati dinasztiakbol...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Jozefina
Szépsége mindig lenyűgözű volt. Isten bocsássa meg nekem, hogy ennek ellenére az első perctől kezdve én nem kedveltem, Örökösen színézkedett, öngyilkosságokkal kísérletezett, a lelke sosem volt a helyén, arcán a kényszerű mosollyal, de mögötte semmi. Szerintem egyetlen vágya volt, hogy bekerüljön a királyi familíába.
levarosbukta
@Jozefina: @Jozefina: Ne légy már igazságtalan. Szerinted melyik fiatal lány nem szédül meg attól a lehetőségtől hogy hercegné lehessen és később majd királyné? Még én is! Csak engem nem kértek fel rá :) :)
karma1
@Jozefina: Bizony, egyaltalan nem igy volt... Nagyon nehez gyerekkora volt, a megszuletesetol kezdve hidegen bantak vele, soha egy oleles, egy puszi, es akarmilyen jol teljesitett, - soha egy dicseretet sem kapott. A szulei mindig azt mondtak, hogy bezzeg a batyja, az volt a szuper valaki,... Ettol fuggetlenul a ket testver nagyon szerette egymast, es a batyja most csak annak el, hogy Diana jotekonysagi munkait folytassa. Harry ugyanezt teszi Afrikaban. A valasuk utan elment a Voroskereszthez, es rengeteget dolgozott adomanygyujtesen, gyogyaszati eszkozok megszerzesen, eljuttatasan a raszoruloknak.
Karoly az elso perctol kezdve megalazta, mert folyton vissza-visszatert Kamillahoz,. Ennel nagyobb megalazas nem is kellett, hogy a jovendobeli kiraly anyjat teljesen porra zuzza... Ezert a statisztikak szerint nem volt meg annyira utalt tagja az angol kiralyi csaladnak, mint Karoly es Kamilla.
Az eskuvojuk elott csak 13-szor talalkoztak egymassal, es mindig Karoly volt a furcsa. Nem o akart kiralyNE (nem kiralyNO, nagy kulonbseg!) lenni. Egy videoban el is mondta, hogy o nem is akar es tudja, hogy nem is lesz sohasem kiralyne.
Nagyon sokan ugy gondoljak, hogy a kiralyno es/vagy a ferje olette ot meg, de nem igy volt, hanem mukodik egy olyan titkos "venek tanacsa", a "minders"-ek, akiknek az a dolguk, hogy a monarchiara es annak tagjaira vigyazzanak. Szinte 100 %-ig biztos, hogy ok rendeztek meg ezt a "balesetet" : ugyanis az angol monarchia sohasem engedhetne meg, hogy a leendo kiraly anyja egy muszlimhoz menjen felesegul. Diana nem volt terhes, mikor meghalt, de nagyon el akart menni kulfoldre elni, ahol a paparazzik nem teszik tonkre az eletenek minden percet. Ha egyvalaki tudott csinalni EGY kepet, amin felismerheto volt Diana, akar EGY kepert is kaphatott egymillio fontnal is tobb penzt, tehat minden kep ertekes volt, foleg a valasuk utan, mert ekkor mar nem vedte a kiralyi csalad ot. Szerettem ot, sajnalatos, hogy a rohadt fotosok es egy csalo ferj miatt meghalt
Katalina62
@Jozefina: mért olyan elképzelhetetlen, hogy az akkor még naiv fiatal lány esetleg romantikus álmokat, érzéseket dédelgetett a "herceggel" kapcsolatban? Ha így volt, nagyot tévedett, és ennek megfizette az árát! Nem állítom, hogy Diana egy szent, de nem hinném,hogy a királynő engedélye, akarata ellenére ha akart is, Károly felesége lehetett volna!
Katalina62
@karma1: azért azt Dianának is tudnia kellett volna, hogy az angol trón örökösének anyaként ő nem járhat egy elégé kétes, ráadásul muszlim férfival, pláne nem mehet feleségül hozzá! Tetszik vagy sem, a rangja kötelez!
karma1
@Katalina62: Mondjuk Karolyt, mint leendo kiralyt kotelezte volna elsosorban, hogy ne kurogasson egy elvalt not, meg a hazassagkotese elott egy nappal is...
Ha mar moralizalgatunk, akkor a dolog itt kezdodik...
Diana valoban ott kovette el csak a hibat, hogy nem merte fol, a kiralyi csaladbol elvalni nem lehet, csak kihalni.
Meg is josolta elore a sajat halalat...
Azzal egyutt ok mar hivatalosan elvaltak Karollyal, amikor viszonyt kezdett Dodival. Aki a maga nemeben szinten uralkodo volt, csak eppen nem a belterjes nyugati dinasztiakbol...
Katalina62
@karma1:Igen Károllyal kapcsolatban igazad van, de Diana is hibázott. Mellékesen ha igaz az, hogy hozzá akart menni Dodihoz, nem biztos, hogy a vallási, és kulturális különbségek miatt ez jó lett volna! Diana valószínűleg cseberből vederbe kerül volna!
karma1
@Katalina62: Diana ebben a hazassagban Dodi eseteben egy nagyon tiszteletben tartott szemely lett volna, mert Pakisztanban is jotekonykodott, meg tobbfele a Kozel-Keleten is, ahol voltak raszorulok a Voroskereszt segitsegere...
Mondtam, hogy Diana kizarolag abban tevedett, hogy azt hitte, hogy Karolytol is ugyanugy valhatna el, mint egy atlagpolgartol. Mivel II. Erzsebet kiralyno egyben az anglikan egyhaz feje is - es az egesz csalad ezen a vallason van -, nana, hogy a kiralyno nem fogja a sajat fiat elmarasztalni a nyavalyas eletmodja miatt.
Az El-Faed csalad - igy Dodi apja is - annyira szerette Dianat, hogy minden kovet megmozgatott a nevenek a tisztazasara, a vagyona tetemes reszet hasznalta fol magannyomozasra, es bar 2006-ban hivatalosan lezartak a nyomozast, Dodi apja a mai napig fenntartja a legnagyobb kerdest: hova tunt az a koronatanu, akinek a kocsijaval meg az alagut bejarata elott kicsit osszeutkozott a Mercedes, mert o volt az egesz ugynek a kulcsszereploje. nehany evbe kerult, amig megtalaltak ezt a ferfit, ra is bizonyitottak, hogy nagyon komoly resze van a balesetben, aztan a 2000 oldalnyi anyagbol egyszeruen eltunik az o neve es szerepe. (Persze, mert ha nem tuntetik el a nevet, akkor nagyon kinos tenyek bukkantak volna fol.)
Katalina62
@karma1: www.borsonline.hu/celeb/diana-hercegno-szive-orokke-a-szivsebesze-marad/86175
Ha ez igaz ,minden hibájával, és gyarlóságával együtt is sajnálom Dianát! Egy szeretetre, szerelemre vágyó ember volt!
karma1
@Katalina62: Ahogy latom, ez egy 3 evvel ezelotti cikk, viszont ennek a 90 %-a nem igaz! Eloszor is: Diana szuzen ment ferjhez, es szerelmes volt Karolyba. Nagyon naiv volt. Kiderult a testorerol is meg a tobbi szemetlada hapsirol is, hogy kizarolag ok akartak csinalni penzt abbol, hogy Diana halala utan elkezdetek ot mocskolni. (A bors mar nem irja meg a tovabbi fejlemenyeket sem ezekkel az emberekkel kapcsolatban: mindegyikuk ki lett rugva, hivatalos perek veszteseikent, mert egyikuk sem tudta bizonyitani, amit allitottak. Ezt az angol ugy hivja, hogy "golddigger", vagyis aranyasok, akik igy akartak meggazdagodni - de elegge elszamitottak magukat. Na persze ez mar nem lenne hir egy magyar szennylapban.
Az elmult ket hetben minden este volt egy ket oras dokumentumfilmsorozat, ami Diana eletet, hazassagat, a gyerekeihez valo viszonyat es persze kozvetlenul a halala elott tortenteket. A vele kapcsolatos francia es angol nyomozasrol is volt reszletesen szo, ugyhogy elegge megismerhettem a valodi enjet is,... Levetitettek azt az egyoras videot is, amit a halalaig nem engedett napvilagra jutni. Egyszeruen felelemetes, hogy milyen reszletek derultek ki az eletebol. Nagyon sajnalom ot, nagyszeru egyeniseg volt...
Katalina62
@karma1: ez a cikk is azt írja, Diana nagyon is szerette Károlyt! Olvastam már olyan cikket is, hogy Camilla sem repes már a boldogságtól, sőt...! Azért Károly mentségére legyen mondva, neki sem juthatott boldog szeretetteljes gyerekkor!
namihami
Nem hiszem, hogy fegyveresek álltak a háta mögött és halállal fenyegették, ha nem megy férjhez.
Egyébiránt, a férj se a hűség szobra, de neki is volt néhány liezonja. Hogy csak a testőrtiszt vagy az arab pasi kerüljön szóba. Azt hitte, hogy egy sznob angol királyi ház el fogja neki nézni?

""Aki bérbe adta a segg.t az tartsa!""-miként a mondás mondja.
Desischado
@karma1: A szivemből szóltál. Ő egy csodálatos, rendkivüli ember volt. A boldogtalanságából erényt kovácsolt, rengeteg embernek segített, mindig a jó ügyekért emelte fel a szavát, és tett rengeteget érte, hogy a világ jobb legyen.
És én is sziklaszilárdan hiszek benne, hogy gyilkosság történt, nem véletlenül hangoztatta ezt Mohamed Al Fayed is szüntelenül. Ha egyszer napvilágra kerül az igazság, az a világ egyik nagy szenzációja lesz, és rengeteg fej fog hullani. De szerintem erre akkor kerül majd sor, amikor már senki érintett nem lesz életben. Bár ne legyen igazam. Ez a csodálatos asszony pedig nyugodjon békében. Biztos nagy ujjongás tört ki az angyalok között, mikor a mennyországba érkezett!
libellle
@karma1: A hülye dumbo fülü inkább egy ronda, még az anyjánál is idösebbnek kinézésü elég szuros viselkedésü nöt imádott. Diannát felmorzsolták az egész királyságnak meg kellett volna szünnie. De bizonyára Charlinak anya-complexje van és azert vette el az "anyját"
libellle
@karma1: tegnap 14:40 Igen rengeteg valódi dukomentek voltak az utolso napokban a TV-ben. Egy alkalommal elmondta, hogy idöpontot kellett kérnie a férjétöl amennyiben azt ( a dumbot) látni szertte volna. Ugy háromhetente adott neki egy audenziat. Nos egy drama, hogy ez a gyönyörü nö az az igazi édeanya aki imádta gyermekeit ilyen korán meghalt. Ellenben a királyi putrit legalább jól felbolygatta és a gyermekei ezert élhetnek szabadabban!
libellle
@Desischado: Oh wie Schön. " Biztos nagy ujjongás tört ki az angyalok között, mikor a mennyországba érkezett!" Milyen gyönyörü amit irtál. Most is könnyek a szememben, az utobbi 2 hétben sürün. Ugyanis mindig ez történik amikor valamit látok erröl a gyönyörü, szomu nöröl és emberröl.
kokopelli
...senki nem ír a lovászáról?...senki nem ír arról,hogy esetleg "Erzsi mama"
választhatta-e ki a csajt,hogy mindkét fiú a Karcsitól van-e? stb...stb...stb! ;--)
Ezek a dolgok marha jó rágógumik,mivel mindenki kombinál a szimpátiától függően! :--))
karma1
@libellle: Itt is mar ket hete minden este ment egy-egy ketoras blokk musor, nagyon reszletesen az eletevel. Szerintem egy csodalatos ember volt, tele erzesekkel, mindenkinek csak adott, pedig o soha senkitol sem kapott egy olelest, egy dicsero szot sem...
HIaba, nagy kocsog a Karoly, o a legjobban utalt kiralyi csaladtag a lokepu Kamillajaval egyutt.
Ha Erzsebet okosan dont, akkor meg eleteben es teljes mentalis egeszsegeben Williamnek es Kathrine-nak adja a tront, akik messze magasan a legnepszerubbek az emberek kozott. Uj lelkesedest, fiatalitast adna a politikanak, amit a ven trottyosok mar teljesen szetdultak, es a magat Margaret Tatchernek kepzelo ven luvnya meg tovabb ront. (theresa may...)
kokopelli
@karma1: Marhára élvezem,amikor mindenki tudja a valóságot! Az újságok
a TV, a rádiók nyomják a tutit! A képernyőn azok magyarázzák a bennfentes
igazságokat,akik szintén onnan "szopják",ahonnan az utca embere! Csodás
nő volt mert adakozott az akármikre,mert az ovónők mindig milliókat spóroltak!
Kiknek a zsebéből adakozott,utazgatott, flangált?Tudta előre? Akkor meg...?
Megvették őt trónörökösök gyártására,és el tudom képzelni,hogy a két kisérlet
közötti cca.23 órában más is kell egy férjnek,amit esetleg annál a boszorkány-
nál megtalált,már évekkel azelőtt! A bájos fiatal asszonyka is szórakozott a 23
óra alatt idegenben! Ez mind semmi,mert a kibicek azt jobban tudják! Tudom,
vagy legalább megértem,hogy minden kislány hercegnő szeretne lenni,és ez ta-
lán ilyenkor elő is jön,akár tudat alatt is! Minden királyi udvar ezidáig az idióta csa-
ládtagok miatt tünt el! Ha nem akkor elpolgáriasodtak(holland,svéd...) A többiek
meg panoptikummá váltak,mint pl. az angolok! Uff! :--)
karma1
@kokopelli: El nem tudom kepzelni, hogy mitol borultal ki ennyire, es mitol vagy ennyire az o ellensege.
Annak az "idiota panoptikumnak" koszonheto meg mindig, hogy nagyjabol nyugalom van Europaban - ha Erzsebet anelkul halna meg, hogy rendezi az uralkodas kerdeset, akkor meg akarmi is megtortenhet.
Diana nem alulrol felkapaszkodott valaki volt, es egyaltalan nem akart kiralyne lenni, mert felt attol a hatalmas feladat-tomegtol, ami az uralkodassal jart.
A kiralyi csalad a sajat jovedelmebol osztja a jotekonysagi adomanyokat, szigoru rendszer szerint. Diananak a sajat csaladjatol is volt jovedelme ES vagyona, amibol szinten adakozott.
Amire o ki volt szemelve, - azt megtette: megszulte ket gyermeket, - egeszsegesek, gondosan nevelte oket, amig tehette...
O szerelmes volt Karolyba, meg akarta menteni a hazassagat, meg is alazta magat elotte, hogy terjen vissza hozza, de akkor mar annyira nyiltan csinalta a csalast Kamillaval, hogy csak na,.,.. Erzsebet pedig szemet hunyt minden felett, amit Karoly csinalt.
Kulonben is az osszes europai monarchia keresztbe-kasul hazasodott, es ebben a svedek sem kivetelek. De nekik konnyu polgarosodniuk, mert nem akkora a tet es a birodalmuk, mint Erzsebetnek.
Kulonben en is Erzsebet egyik gyarmatan elek, es itt nagyon jol mukodik a torvenykezes (ami az angol torvenyek alapjan muxik), gazdasagilag is nyereseges (iden 3.7 milliard dollar plusz van a koltsegvetesben), szoval az idiota panoptikumosok megiscsak tudnak valamit...:o))
Barmennyire is ellene vagy Diananak, en akkor is mast latok benne, es az egesz sorsaban - en nagyon szeretem ot - ember volt, tragikus veggel...Kar palcat torni felette, amikor az, aki a legtobbet tehetett volna erte, vigan eli a vilagat a ven ribanccal...
kokopelli
@karma1: milyed ráhatása van az angol királynőnek Európára?
A Brexit-nél sem kérdezték meg! Én nem voltam,nem vagyok és nem
leszek (lehetek) ellene,mivel senki sem volt Ő a politikában! Akárkit
odaállíthattak volna helyette! Mi volt a képesítése a csajnak? Mi volt
a lovászfiúval,meg a fittness csórikámmal? stb,stb...! Tele volt a hó-
cipőm a hírekkel,és olyan TV-ket vettem mindig aminek nem voltak
kezei! Nem szeretem a lopást! Hidd el nekem,hogy van még pár millió
társam ebben az ügyben! Mifelénk úgy mondják,hogy elsuhan a dolog
a scheggem mellett,mert csak pletyka az unatkozó hölgyeményeknek!
A "vén gebe" lett az utálatoskép,amikor a Dianánnak előjöttek a dolgai! :--))
A férfiak sokkal tárgyilagosabban ítélik meg az ilyen boulvard szennyet!
...de amig trágya van addig veréb is van,holott az egész ügy annyira lényegtelen ...
karma1
@kokopelli: A kiralyno NEM szolhat bele a belugyekbe: neki csak egy teljesen formalis es reprezentativ szerepe van... Ezert nem szolt bele, ezert van a parlamentukben also es felso haz.

Milyen vegzettseget varsz tole? Elvegezte a gimnaziumnak megfelelo kozepiskolat, es 18 evesen ferjhezment... Mikor meghalt, William 15, Harry 11 eves volt...

Meg mindig nem ertem, mitol vagy ekkora ellensege - mar latom, nemcsak Diananak, hanem ugy altalaban a noknek is ...
Bocs, de ez a hsz-ed szamomra teljesen ertelmezhetetlen volt , nem ertem, mirol irtal...
Karoly herceg mar az eskuvojuk elott vidaman kurogatta kamillat, es hat ha azt nezzuk, akkor Kamillabol se lehet kiralyNE (tehat a kiraly FELESEGE, nem az orszag uralkodoja, mint Erzsebet).
A ket fiu megszuletese utan maga az apja, Philip herceg biztatta a lapatfulut, hogy nyugodtan dugja csak Kamillat, mert nem Karoly lesz az egyetlen ferfi a kiralyi csaladban, akinek van szeretoje...
De hagyjuk ezt az egeszet, mert Benned akkora gyulolet van ez ellen a szerencsetlen sorsu Diana ellen, hogy semmi ertelme a parbeszednek.
Legyel buszke, hogyha valaki ferfi, akkor az egesz nyugodtan felrekurhat, mert megteheti a Teremtes Koronaja,... De ha ezt egy elvalt no teszi - akkor az a vilag cedaja...
Bocs, innentol kezdve en lezartam ezt a parttalan parbeszedet...:o((((
Legyen szep napod...
Desischado
@libellle: Én is nagyon szeretem és tisztelem őt. Akkor is, most is sírok, ha meglátom valahol. Most olvastam, hogy egy titkos ügynök a halálos ágyán bevallotta, hogy ő ölte meg Philip herceg megbízásából, mert kompromittáló lett volna a királyi családra. A Dodival való kapcsolata miatt. Mondjuk, én azok közé tartozom, akik sziklaszilárdan hisznek aban, hogy ez gyilkosság volt, és nem baleset. Szörnyű lesz a fiainak, ha egyszer mégis kiderül az igazság, de szeretném, ha a gyilkosok megbűnhődnének végre!
Katalina62
@karma1: minden együttérzésem Dianáé, de gondoskodnia kellett volna a beszélgetés megsemmisítéséről, ha másért nem, a gyerekei miatt!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.