A brit munkáspárt vezető képviselői szerint Nagy-Britanniának a brexit után is benn kell maradnia az uniós belső piacon és a vámunióban is.

Nagy-Britanniának az Európai Unió egységes belső piacán és a vámunióban kell maradnia a brit EU-tagság megszűnése után is – írták vasárnap megjelent nyílt levelükben a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezető képviselői.

A levelet, amely a párt vasárnap kezdődött éves kongresszusára időzítve jelent meg a The Observer című baloldali vasárnapi brit lap online kiadásában, a Labour többtucatnyi alsóházi és európai parlamenti képviselője, valamint munkáspárti polgármesterek írták alá.

A szerzők szerint a Konzervatív Párt vezette brit kormány a brit EU-tagságról tartott – a kilépést pártolók által 51,9 százalékos arányban megnyert – tavalyi népszavazás "szűkös többségű" eredményét arra használja fel, hogy a Brexit szélsőséges változatát valósítsa meg és bűnbaknak tegye meg a külföldi EU-munkavállalókat.

A brit Munkáspárt szerint a brexit után is benn kell maradni a vámunióban

Fotó: pixabay.com CCO

A népszavazáson senki nem voksolt saját maga vagy családja elszegényedésére, munkahelyének, jogainak és megélhetésének veszélyeztetésére, vagy a jövő nemzedékek lehetőségeinek szűkítésére – áll a nyílt levélben.

Az aláírók szerint a Munkáspártnak egyértelműen le kell szögeznie, hogy nem az EU-bevándorlók tehetnek a brit reálbérek csökkenéséről, a munkahelyek biztonságának megingásáról és a közszolgáltatások túlterheltségéről.

A nyílt levél szerzői szerint a kongresszuson a Munkáspártnak kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy ha kormányra kerül, Nagy-Britannia az EU egységes belső piacán és a vámunióban marad, "nem kizárva semmiféle opciót arra, hogy ezt miként éri el".

A konzervatív párti brit kormány a brit EU-tagság megszűnésével együtt ki akar vonulni az Európai Unió egységes belső piacáról és a vámunióból is. Érvelése szerint ugyanis ha Nagy-Britannia fenntartaná tagságát ezekben az integrációs szerveződésekben, ahhoz olyan feltételeket kellene teljesítenie, mintha ki sem lépett volna az EU-ból. E feltételek közé tartozna mindenekelőtt az unión belüli szabad munkaerőmozgás elvének további érvényesítése brit részről, ezt viszont London határozottan elveti.

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva a Labour brightoni kongresszusának helyszínén a párt képviselőinek felhívására csak annyit mondott, hogy odafigyel párttagok szavára, de nem vállalt egyértelműen kötelezettséget arra, hogy kormányzati pozícióban az unió belső piacán és a vámunióban tartaná Nagy-Britanniát.

Kitérően úgy fogalmazott, hogy a Brexit után biztosítani kell a brit gazdaság számára a vámmentes hozzáférést az uniós piacokhoz, de "nagyon gondosan" szemügyre kell venni bármiféle majdani kereskedelmi megállapodás részleteit, annak érdekében, hogy el lehessen kerülni az egyes hazai iparágaknak – például a brit acéliparnak – nyújtandó állami támogatás uniós korlátozását.

(MTI)

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kokopelli
Ezek a "ködös" farkak olyanok mint a hülye gyerekek! A sütiből
kiszedik a mazsolát,ha nem lép a papa közbe!Ha a vonat elment
akkor elment! Pont!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
NEM LEHET VALAKI EGYSZERRE KINT IS MEG BENT IS. Az angolok álma, miszerint a
bevándorlók számának csökkentése révén több pénz jut az NHS ( Állami Egészségügyi Rendszer) valamint sok egyéb más – igen költséges – rendszer számára, úgy ahogy van, tévhit. Országos szinten mindössze 4.8% a munkanélküliek aránya. Ez a szám igen alacsony. A bevándorlók számának csökkenésével egy dolgot fognak elérni, mégpedig munkahelyek ezreinek megszűnését, dolgozni akaró és képes munkaerő hiányában. Az angol ugyanis egy igen büszke nemzet, a számukra alantas munkát nem végzik el, inkább folyamodnak segélyhez, mintsem wc-t pucoljanak, vagy kelbimbót szedjenek a téli hidegben. Ez a különc gondolkodásmód vezetett lényegében a Brexithez is. Szerettek volna szabadok lenni, a brit királyságot újra felvirágoztatni. A szabadságot meg is fogják kapni, de semmi nincs ingyen, még nekik sem.A bevándorlók által létrehozott munkahelyek, valamint az általuk befizetett adók mind a múlté lesznek. Hivatalos becslések szerint az Unióból érkező bevándorlók által évente megtermelt bevétel elérte a 2 milliárd fontot. Emellett azonban az országba érkezők munkaerő mindössze 4,5%-a folyamodott valamilyen segélyhez. Majdnem minden, a Brexit mellett szóló érv tévhit csupán. A népszavazás idején a propagandagépezet beindult, az emberek pedig tényleges tájékozódás helyett a bulvárlapok hasábjain megjelent hazugságoknak hittek. Fogalmuk nem volt a valóságról, mellyel talán tízezrek álmát tették tönkre.
lópicigáspár
Lófaszt!!! Erről szól a brexit! Kilépni az unióból! Vám és kereskedelmi téren mindenképp! Aztán egy-két éven belül rádöbbenni, mekkora marhaságot csináltak!!
mackoka46
Egyék csak meg, amit megfőztek. Úgy látom ezek is pávatáncolni akarnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.