Míg nagy elődei közül Adenauer az egységes Európa atyjaként, Kohl pedig a német egység megteremtőjeként írta be nevét a történelembe, Merkel ilyen tettet nem tud felmutatni. Történelmi távlatok nyílnak meg a pártja magabiztos győzelme után negyedik ciklusára készülő Angela Merkel előtt. Immár nemcsak az első nő és az első keletnémet a kancellári székben, de a kormányfőként eltöltött idő tekintetében is nemsokára utolérheti a német kereszténydemokrácia két legendáját, Konrad Adenauert és Helmut Kohlt. Pedig az „ázott verébként” még az NDK-ban a politikai színtéren megjelenő Merkelből eleinte aligha nézték ki sokan, hogy történelmet ír majd. Aztán egyre csak lépegetett feljebb a ranglétrán, az egykor őt felkaroló Kohl kiszorításával pedig megmutatta, hogy mindent megtanult a Mestertől, és nagyon is otthon van a pártpolitikai intrikákban. Ezt megtapasztalhatták későbbi koalíciós partnerei is, hiszen magáévá téve programjuk fő pontjait, „fekete özvegyként” előbb a szabad demokratákat,...

Forrás: mno.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Valahol valóban Közép-Európában

Nagyon úgy néz ki, hogy Macron után a Mutti-t sem értjük

Alig pár órával azt követően, hogy Peter Sagan – még ha csak pár centivel is, de igen demonstratív módon - behúzta harmadik konsekutiv országúti VB címét értesülhettünk róla, hogy a CDU/CSU győzelme meghozta Angela Merkelnek a negyedik kancellári címet is.
Ahogy az ilyenkor illik a szakértők (bármit is mondtak előtte) és a derék fírkászok mondják a frankót. No meg hogy mi lesz ezután. Nincs ez másképp a derék mno.hu-val sem, ahol mai vezércikkük „Kohl nyomában” Stier-öli a dolgokat. Többé kevésbé érdekes vélemények- mint például, hogy: „Merkel támaszkodhat a széles és alapvetően elégedett középosztályra” (mondom nem is irigykedéssel, hogy széles és alapvetően elégedett) – mellett vannak kisebb nagyobb melléfogások is.
Azonban két dolog – szerintem - nagyon mellément:
Egyfelől „aligha valószínű, hogy Berlin felsorakozzon Macron elitista víziói mögé”, ami nem csak azért sántít, merthogy Macron egy csöppet sem elitista sem politikai credo -jában, sem pedig EU elképzelésében, de bizony Németország alapvetői érdekeit is egy hatékony erős EU szolgálná.
Még ennél is nagyobb tévedés a záró sorok: „Közép-Európa, benne mi, magyarok elsősorban ezért örülhetünk Angela Merkel győzelmének. Az ő olvasatában ugyanis e Németország számára fontos régió a maghoz tartozik. De megkönnyebbülhet a magyar kormány is, hiszen a német palettán még mindig a Muttitól várhatja a legtöbb megértést.”. Ami nem csak azért ment mellé, mert alapvető tény, hogy Közép-Európa elsősorban Németország és mint ilyen a régiót közvetlenül is meghatározó, de azt azért nem hiszem, hogy ártunk és qurmányunk pribékjeinek valóban oka lenne a megkönnyebbülésre. Abban viszont biztos vagyok, hogy semmiféle magát európainak definiáló erő kenne, aki megengedhetné magának azt baromságot, hogy érdemi megértésére számíthatnának!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.