A legnagyobb német szakszervezet, az IG Metall 28 órás munkahét bevezetését követeli és 6 százalékos béremelést is ki akar harcolni.

Az eddigi 35 helyett a 28 órás munkahét bevezetését követeli a legnagyobb német szakszervezet, az IG Metall.

A fém- és az eletronikai ipar több mint 2,2 millió munkavállalóját összefogó érdekképviselet keddi közleménye szerint a 2018-as bértárgyalásokon 6 százalékos béremelést követelnek, és azt az új jogot, hogy a dolgozók külön indoklás nélkül heti 28 órára csökkentsék munkaidejüket, két évi időtartamra.

A 6 százalékos béremelést azzal indokolták, hogy a különösen az autóiparban zajló töretlen növekedésre és a megrendelések bőségére tekintettel méltányos, hogy a vállalatok sikereiből a munkavállalók is részesülnek.

A 28 órás munkahétről hangsúlyozták, hogy a munkaadók minden eszközzel igyekeznek meghosszabbítani a munkaidőt a dolgozók egészségének, és a család és karrier összeegyeztethetőségének kárára. Ezért a munkavállalóknak is ugyanolyan lehetőséget kell adni munkaidejük csökkentésére.

Kiemelték, hogy az ágazatban mindössze 20 százalék a teljes állásban dolgozó nők aránya, a rugalmasabb munkaidő-beosztással viszont növelni lehet arányukat, ami hozzájárulna a szakemberhiány enyhítéséhez. A munkaadói oldal azon ellenvetésére, hogy a munkaidő feletti önálló rendelkezés lehetőségének bővítése és a munkaidő csökkenése révén kieső bér pótlására irányuló követelések rontják a globális piacokon tevékenykedő cégek versenyképességet, megjegyezték, hogy aki részmunkaidős állás vállalására kényszerít embereket azért, mert gyermeket nevelnek, az "önként lemond azokról a szakemberekről, akikre a jövőben szüksége lesz".

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Vau ezt két nap alatt bedolgozom most is. Oszt még nem is nyugger lennék.
CsipkeRózsa
Munkaidő csökkentés és béremelés egyszerre már dupla öröm lehet. Valamikor 44 óra volt, az most legyen 28 óra.
Equus1
ezt Mo-n úgy oldanák meg, h létrehoznának egy munkaidőcsökkentési hivatalt, megyei, járási kirendeltségekkel, amelyek feladata a hatékonyság vizsgálata lenne a tanyasi élelmiszerboltoktól az autóalkatrész beszállítókig. Büntetés terhe mellett statisztikai kimutatásokat kérnének be és 10 év múlva megállapítanák, h újabb tíz évre meg önkormányzatonkénti kirendeltségekre van szükség.
1magyar
Ebből nem tudják eltartani a migránsokat. A kelet-európai országokat meg már lerabolták, nincs tovább lenyúlás.
mérkellék nem engednék be a sok ingyenélőt akkor lehetséges lenne.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.